Elegantní navigace mezi složkami

Windows nabízejí hned několik způsobů, jak se pohybovat ve struktuře složek na disku. Představte si například dialog pro uložení souboru ve Wordu. Napíšete první odstavec a instinkt vám napovídá, že by bylo dobré dokument preventivně uložit. Aneb kdo ukládá, vyhrává. Stiskem klávesové zkratky CTRL+S, případně kliknutím na volbu Uložit v menu Soubor, otevřete ukládací dialog. Přesně v tento okamžik se na chvíli zastavte a pojďte zkusit něco nového.
Možná jste zvyklí se myší proklikat do složky, kam si přejete dokument uložit. Do políčka ve spodní části okna napíšete název souboru a stisk tlačítka Uložit vám dopřeje klid v duši. Právě jste totiž uložili první střípky své práce.
To je standardní a poměrně intuitivní přístup. Neomezme se ale pouze na něj. Existují další, mnohem elegantnější, způsoby navigace mezi diskovými jednotkami a v jejich adresářové struktuře. Některé z nich vás naučíme používat. Níže uvedené postupy fungují v otevíracím a ukládacím dialogu téměř jakékoli aplikace pro Windows (Word, Excel, Internet Explorer,…).

  1. Stiskněte klávesovou zkratku WIN+R (ekvivalent volby Start – Spustit) a do políčka Otevřít napište „notepad“. Stiskem klávesy Enter spusťte Poznámkový blok.
  2. Napište několik znaků a zkratkou CTRL+S vyvolejte dialog pro uložení souboru.

    basic

  3. Podstata všech níže uvedených ukázek spočívá v zadání speciálního příkazu do políčka Název souboru. Jednou z možností je zadat úplnou cestu a název souboru, kam chcete soubor uložit.

    absolute-path

  4. Cestu si nemusíte pamatovat, stačí vždy napsat složku či označení disku následované lomítkem a systém vám nabídne všechny možnosti, které přicházejí v úvahu.

    absolute-path-help

  5. Zadáním řetězce „..“ (dvě tečky) místo názvu souboru a stiskem klávesy Enter se přesunete o úroveň výš ve stromové struktuře složek.

    two-dots

  6. Přejít můžete i do tzv. shell složek.

    shell-foldersJde o systémem předpřipravené složky se speciálním významem. Ukázku těch nejpoužívanějších najdete v této tabulce. Opět zadejte název shell složky a stiskněte Enter.

  7. Shell složka Význam
    shell:Desktop Plocha
    shell:Templates Šablony
    shell:ProgramFiles Složka Program Files
    shell:RecycleBinFolder Složka Koše (pro ukládání ale není tou nejvhodnější:)
    shell:Profile Uživatelský profil
    shell:SendTo Složka s volbami Odeslat
  8. Přecházet můžete i do složek definovaných pomocí systémových proměnných. Zadejte například „%userprofile%“ či „%homedrive%“ následované Enterem.

    variables

  9. K síťovým sdíleným složkám můžete přistupovat pomocí cesty \\server\slozka, kde server je název nebo IP adresa serveru a slozka je sdílená složka.

    shared-folder

  10. Zajímavou možností je uložit váš dokument přímo na vzdálený FTP server. Ten může být centrálním úložištěm vašich souborů a v případě ztráty notebooku či závady pevného disku nepřijdete o data. Formát je ftp://uzivatel@server/slozka/.

    ftp

  11. Posledním krokem je zadání samotného názvu souboru. Ten napište do políčka Název souboru. Jeho předchozí obsah můžete smazat a vložit pouze název souboru jako například „soubor.txt“ nebo za zadanou cestu vložte zpětné lomítko spolu s názvem souboru „\\server\slozka\soubor.txt“.

Jak vidíte, možností se nabízí celá řada. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete používat starý dobrý „klikací“ způsob či si vyberete jeden z výše zmíněných. Výhodou druhé možnosti je kompletní ovládání pomocí klávesnice. Díky spojení s dalšími klávesovými zkratkami během práce nemusíte přesouvat dlaň na myš.

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *