Chyba disku při čisté instalaci Windows 7

Při nové instalaci se za určitých okolností můžete setkat s níže uvedenou chybovou hláškou. Typicky to bude v případě, kdy na disku máte pozůstatky nějakého předchozího systému. Pokud jste například používali nějakou linuxovou distribuci a nyní místo ní potřebujete nainstalovat Windows 7, instalátor se bude bránit.

V dialogu pro výběr disku bude s vykřičníkem zobrazena tato chyba.

Systém Windows nelze na oddíl 1 disku 0 nainstalovat. (Zobrazit podrobnosti)

Podrobnější popis chyby pak zní takto.

Systém Windows nelze nainstalovat na toto místo na pevném disku. Systém Windows musí být nainstalován v oddílu naformátovaném jako NTFS.

Systém Windows nelze nainstalovat na toto místo na pevném disku. Typ tohoto oddílu nelze rozpoznat.

Systém Windows nelze nainstalovat na tento disk. Je možné, že hardware tohoto počítače nepodporuje spuštění na tomto disku. Zkontrolujte, zda je v nabídce systému BIOS povolen řadič disku.

Aby toho nebylo málo můžete se při pokusu o naformátování disku setkat ještě s jednou hláškou se symbolem vykřičníku.

Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl. Další informace naleznete v souborech protokolu instalačního programu.

Řešení

Zpravidla se jedná o to, že váš disk není v okamžiku instalace správně naformátován a neobsahuje patřičné oddíly. Napravit to můžete přímo pomocí instalátoru Windows, případně jiným nástrojem pro úpravu diskových oddílů.

  1. V případě, že máte na disku, na který instalujete, nějaká data, proveďte jejich zálohu.
  2. Poté pomocí volby instalátoru Možnosti jednotky (upřesnit) z disku smažte ideálně všechny oddíly a vytvořte nový. Ten naformátujte souborovým systémem NTFS.
    Poznámka: Mohlo by také stačit z disku všechny oddíly odstranit. Vy pak během instalace zvolíte cílový disk a instalátor by se měl o vše postarat za vás.
  3. Ukončete instalátor a restartujte počítač. Restartování je v tomto případě nezbytné.
  4. Znovu spusťte instalaci. Tentokrát proběhne bez problémů.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

104 thoughts on “Chyba disku při čisté instalaci Windows 7”

  1. Zdravím. Přesně s touto hláškou mám ted problemy (Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl. Další informace naleznete v souborech protokolu instalačního programu.) Vubec nevim co s tim. Disk jsem uz formatoval nekolikrat v jinem pocitaci a stejne mi to nechce vzit. mam jeden 250GB disk rozdeleny na 20 a zbytek. ten 20ti mam na win7. zvlastni je, ze se mi to podari az kdyz pripojim starsi 40GB disk a dam ho jako primarni v biosu. pak teprve mohu nainstalovat win. nechapu a nevim co s tim…

  2. Jeste bych chtel podotknout ze i kdyz nainstaluju ty windowse a spustim tak tam ten 40GB neni ani videt. jedine kdyz spustim partition magic tak se na nej muzu podivat.

  3. Dobrý den,

    ideální bude, když zítra zavoláte prostřednictvím http://ask.jiribrejcha.net. Můžeme to probrat podrobněji.

    Prozatím bych zkusil po nastartování instalátoru Windows 7 stisknout SHIFT+F10. Spustí se Příkazový řádek, kde pomocí nástroje diskpart proveďte ruční rozdělení a naformátování disku. Pokud byste si nevěděl rady, můžeme to rovněž probrat zítra.

  4. Budu se snazit to dat dohromady uz dneska. kdyby se to nepodarilo pokusim se zavolat. kdybych to mel prazdy tak to neresim a udelam odstraneni casti disku a nasledny format a reinstal…ale me se fakt ted nechce zalohovat necelych 200GB dat :-( ja jen nechapu proc pri nastaveni 40GB disku jako primary ten system na ten vetsi disk nainstaluju. kdyz tu 40tku vyndam tak “DISK BOOT FAILURE INSERT SYSTEM DISK AND PRESS ENTER” a čau. a pak to pri pokusu o instalaci napise to, co jsem psal vyse. ani do jednoho oddilu to nedam. kazdopadne diky za info a pripadne zitra zavolam pokud to do te doby nevyresim. diky

  5. Mě při instalaci MS WIndows Server 2008 R2 vyskočil astejná hláška jako kolegovi, stejně neúspěšně jsem se snažil opakovaně formátovat disk, kam jsem chtěl instalovat. V počítači mám fyzicky 2 disky. Posléze jsem zvolil možnost smazat oddíl 0, v prázdném místě vytvořit nový + stejný proces i s 2. fyzickým diskem, přičemž při vytváření nového oddílu mi to nabídlo vytvoření jakéhosi oddílu, po jehož vytvoření bude systém (údajně) fungovat lépe, nebo co. Tak jsem mu to potvrdil, a instalace mohla konečně začít…

  6. Míra:

    Teoreticky je potřeba zajistit následující.

    a) V BIOSu nastavte správné bootovací pořadí. Disk tedy alespoň po čas testování nastavte jako první bootovací zařízení.
    b) Oddíl, na který instalujete musí být primární a naformátovaný NTFS.
    c) Oddíl by měl rovněž být označen jako aktivní.
    d) Podle popisu ve vašem prvním příspěvku by problémy mohlo způsobovat i špatné nastavení jumperů na pevných discích (master, slave, cable select)

    Eventuelně zavolejte a zkusíme to společnými silami.

  7. Jakubost:

    Nové verze Windows oddělují bootovací komponenty do speciálního oddílu, který má velikost cca 200 MB. Vytváří jej automaticky, pokud pevný disk neobsahuje žádné oddíly. Každopádně máte na výběr, zda jej vytvořit či nikoliv. Stačí před spuštěním instalace vytvořit oddíly ručně. Systém funguje s tímto speciálním oddílem i bez něj.

    Pokud plánujete nasazení šifrování obsahu pevného disku Bitlocker, pak právě ona 200MB partition je nutností.

  8. Tak už se celé odpoledne snažím překonat chybovou hlášku “Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl. Další informace naleznete v souborech protokolu instalačního programu.”, ale zatím bez úspěchu. Dokonce ani smazání všeho v dikspartu a vytvoření nového oddílu k ničemu nevede :-(. Co dál bych ještě mohl zkusit?

  9. Možná by mi pomohly ty logy instalačního programu, ve kterých údajně můžu najít podrobnosti – ale kde je mám najít? Zkoušel jsem tak lehce projít bootovacím svazkem, jestli tam něco nenajdu (třeba adresář Windows\Log vypadal slibně), ale nenašel jsem :-(

  10. Ah, už jsem na to přišel. Finta je v tom, že Windows 7 podle všeho nejde nainstalovat na disk, pokud není tento disk v BIOSu nastaven jako první bootovací zařízení. Není mi moc jasné, proč by na tom mělo záležet, když to je jediný disk, který Windows vidí, ale záleží na tom. Teď jenom doufám, že mi instalátor nějak nezprasil pole, i když ho nevidí…

  11. Umístění instalačních logů najdete na http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd744583(WS.10).aspx. Díky za Vaší zkušenost. Nenapadlo mě, že by to mohlo být tím. Asi proto, že první bootovací zařízení a disk nastavuji automaticky.

    Každopádně požadavek na to, aby disk, na který instalujete, byl prvním bootovacím diskem v pořadí. Windows 7 totiž potřebuje na disk zapsat všechny zaváděcí informace. Dejme tomu, že máte v počítači například Windows XP a vedle nich chcete mít na druhém disku Windows 7. Pak Windows 7 zajišťují zobrazení výběru, který systém se má nastartovat. Pokud by prvním diskem v pořadí byl disk s Windows XP, pak by startoval jen on bez možnosti spuštění Windows 7.

  12. Dobrý den mam notebook acer Extensa 5220 ,mněl jsem v nom originál windows vista home,ten se mi asi po douch letech totalne standartne zasekl,tak jsem ho preinstaloval windows vista ultimate,po prvni aktualizaci restartoval a uz nenabehl,pri instalaci jakeho koly windows my napíše při výběru disku: Systém Windows nelze nainstalovat na tento disk. Je možné, že hardware tohoto počítače nepodporuje spuštění na tomto disku. Zkontrolujte, zda je v nabídce systému BIOS povolen řadič disku.

    a v biosu ma u sebe ! ,ale pres linux live nebo windows xp live ,normalne najdu disk a muzu snim pracovat,disk jsem smazal znovu rozdelil a naformatoval pomalu. a stejnak proste ne a ne aby slo bootovat z hdd. za radu bych byl velice vdecny,,napadlo mne ze bud je spatnej radic ,hardisk,nebo bios.proste uz nevim.diky a nashle

  13. Dobrý den!
    Měl jsem přesně ten problém, který je zde popsán. Koupil jsem si nový notebook HP ProBook 4510s a i když měl být bez OS,byl na něm pozůstatek nějakého Linuxu. Vše jsem udělal podle vašich rad, instalace se spustila, ale u kroku Completing installation vždy problikne černá obrazovka a počítač se totálně zasekne. Nevíte kde by mohla být chyba? Předem díky za rady…

  14. Milan Novotný:

    Dobrý den,

    zkontrolujte, že v BIOSu máte povolen řadič disku a kanál, na němž je připojen pevný disk. Proveďte případnou zálohu dat, smažte z disku všechny oddíly, vytvořte nový primární aktivní oddíl a naformátujte ho souborovým systémem NTFS.

    Případně zavolejte do jednoho z příštích Ask Jirka a probereme to telefonicky.

  15. Dawe:

    Dobrý den,

    černé okno naznačuje, že po dokončení instalace je spouštěn nějaký skript. Windows 7 jste si asi pořídil v OEM verzi, že? Nejsou tedy asi dodány přímo od HP, kde by skript mohl být od nich…

    Abyste mohl vyloučit poškození instalačního média, doporučuji zkusit instalaci z jiného DVD nebo flashdisku.

  16. Dawe:
    mal som ten isty problem: HP Probook 4510s, krabicovy Win7, a pri instalacii cierna obrazovka po restarte… pomohlo nastavit HDD ako prve bootovacie zariadenie. snad to bude fungovat aj u Teba.

  17. Velmi vsem dekuji za pomoc, mel jsem taktez tyto problemy a jsou odstranen. Mel jsem jeste potize s tim ze pri instalaci system W7 mezi jednotlivymi kroky neskonale dlouho na neco cekal.. RESENI bylo jednoduche disablovat 3,5 mechaniku, kterou nemam.

  18. Dobrý den,
    mám v počítači dva fyzické disky, jeden datový (nechci jej formátovat) druhý na systém – tento jsem při instalaci win 7 formátoval (přímo v možnostech instalace win7) a ted se mi změnil na primární (z původně systémového). Nyní se mi ozývá tato problémová hláška. Na druhý disk win7 nainstalovat také nemůžu – tam pro změnu vadí nastavení formátování na dynamický…
    pořadí je správné (disk určen pro system je jako první).
    je možné, že je chyba v připojení? – system disk se mi hlásí jako Slave, data disk jako Master…
    mno, zítra ještě zkusím odpojit data disk a spustit instalaci pouze s připojeným system diskem, avšak v případě neúspěchu, nemáte jiné návrhy k řešení?
    děkuji za odpověd

  19. dodatek – již všechno OK, stačilo vypojit data disk a všechno šlo jako po másle…

  20. Dobrý den.
    V notebooku mi odešel HDD, tak jsem si koupil nový Seagate s G-force ochranou proti otřesům. Jakmile jsem se všem snažil nainstalovat XP, notebook mě zarazil, že nemá přístup k tomuto disku. Windows 7 mě pro změnu zarazil:… Systém Windows nelze na oddíl 1 disku 0 nainstalovat. (Zobrazit podrobnosti) … Při pokusu vytvořit nový oddíl mi to vyhodí informační okno s chybou a ostatní možností jako formátování a pod. jsou šedé (nejsou k výběru). Nevím si vážně rady a nevím, jestli je to Notebookem, Biosem nebo diskem. V Biosu jsem narazil v sekci Security na řádek, ve kterém vyisuje: SATA port disk 0 status a jeho stav je Frozen… když disk vytáhnu a zpět vložím do notebooku, je tento řádek změněn na hodnotu Clear, ale hned po prvním (samozřejmě netdárném) pokusu a restartu NB se řádek mění zpět na Frozen. Prosím poraďte :-(((

  21. Čeněk:

    Dobrý den,

    zkusil bych do notebooku nainstalovat jiný disk a vyzkoušet, zda bude do stavu frozen přecházet i on. Případně zkuste stávající disk připojit k jinému stroji. V každém případě si ale určitě zazálohujte veškerá důležitá data.

  22. Tak nakonec to asi nebude HDD, notebook jsem dal na reklamaci, vypadá to na poškození nějakého řadiče či jiné části základní desky…

    Přesto mockrát děkuji, Čeněk.

  23. Zajásal jsem radostí, když jsem dočetl tenhle článek, byl jsem na 100% přesvědčen, že mi pomůže…bohužel, instalaci stále nelze zahájit. Jsem pevně přesvědčen o tom, že z mojí strany nic špatně nedělám a můj notebook je v pořádku. Mám ho teprve rok, naprosto bez závad a formátovat jsem se rozhodl jen z důvodu údržby. Bohužel můj notebook (Acer Aspire) nemá CD/DVD mechaniku, instalaci Windows mám proto na bootovací flashce upravené pomocí programu Windows 7 USB/DVD Download Tool, na který jsem slyšel jen pozitivní ohlasy. V notebooku mám pouze 1 disk, do hardwaru jsem nikdy nezasahoval, vše by tak mělo být v „továrním nastavení“. Až do zmiňovaného formátu disk fungoval bez problému. V BIOSu mám samozřejmě disk na prvním bootovacím slotu, USB až někde na 5. V instalaci se nedostanu dál, než po onu prokletou hlášku „Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl“. Pokud bych si jako dlouholetý pokročilý uživatel PC měl troufnout odhadnout, v čem je chyba, řekl bych, že možnost formátování při výběru sektoru nefunguje, popř. pouze v nějaké zrychlené podobě (2 sekundy mi přijdou i na moderní OS jako příliš krátká doba na zformátování 250 GB). Také není na výběr způsob formátování, na který jsem byl zvyklý z předchozích OS, můžu tedy jen předpokládat, že jde o formátování způsobem NTFS. Jediná možnost, kterou jsem nezkoušel, je formátování přes CMD, někdo tu už totiž v komentářích zmínil, že mu ani tato možnost nepomohla. Nepředpokládám, že by mi někdo pomohl tento záludný problém vyřešit, jen se o něm zmiňuju, abych trochu ulehčil ostatním chudákům, kteří jsou ve stejné situaci jako já. Pokud by se však pomoc našla, budu nesmírně vděčný!

  24. brody:

    Já osobně vidím vyčištění disku přes příkazový řádek a nástroj diskpart jako jediné funkční řešení. Vůbec bych se toho nebál. Zafunguje to, uvidíte.

    Při instalaci Windows 7 stiskněte Shift+F10. Vyskočí příkazový řádek. Zadejte “diskpart”. Vypište si seznam disků příkatem “list disk”. Vyberte disk, který chcete vyčistit příkazem “select disk “. A konečně příkazem “clean” odstraňte všechny jeho oddíly. To by teoreticky mělo stačit. Restartujte PC, spusťte instalaci znovu a Windows by si již měly nový NTFS oddíl bez problémů vytvořit.

    Budu rád, když mi dáte vědět výsledek.

  25. Ahoj,mám problém s instalací win7 32 bit,ať instaluji bootovíním nebo normálně tak těsně před dokončením instalace mi sčerná monitor po nějaké době se počítač restertuje,naběhne úvodní logo pro win7 a pak zase tma vůbec nevím co s tím prosím poradťe
    mé PC grafika Geforce 8800gt,proceror AMD 2,8 dvoujádro,Ram 5 gb

  26. Jiří Brejcha:
    Zachránil jste mne – předposledním komentářem o spuštění příkazového řádku. Při takovém rutinním úkonu jako je dělení disků mi systém záhadným způsobem označil celý disk (včetně třech oddílů) jako dynamický a tím mi systém spadl a nešel ani nabootovat. Když jsem si vytvořila bootovací usb (NB bez mechaniky) a spustila instalaci systému, disk nebyl v seznamu ani vidět.
    Když někdo z okolí potřebuje nainstalovat systém, jdou za mnou, takže instaluji systém cca 5x za měsíc, ale toto se mi ještě nestalo. Navíc na NB (Pavilion dm-3) se musí stisknout kombinace Shift+fn+F10 aby se vyvolal příkazový řádek což je trošku matoucí. Nebýt Vašeho komentáře, musela bych disk asi vyndat a naformátovat jinde. Teď už vesele instaluji :o)

  27. Moc mi to pomohlo řešil sem ten samý problem celý den.
    Velmi děkuji všem přispěvatelům a hlavně Vám.

  28. Problém s HDD pri instal win7

    Mal som problém s inštaláciou win 7. Nepznal mi HDD.
    Skúšal som aj iné diský a stále nič. Asi po troch dňoch ma
    napadlo vybrať z matičnej dosky asi na 30 sekúnd bateriu.
    Po založení a spustení PC som už nemal žiadný problém a win 7 videl všetky disky. Akurát ma v dátume vrátil do roku 2009. Na to pozor. je potrebné na to pri inštalácii nezabudnúť nastaviť na správny dátum.

  29. Dobrý večer
    mám problem při instalaci w7.
    instalace probíhala v pořádku, už i u konce, ale ntbk se mi zničeho nic restartoval a hazí mi to jen hlášku “Počítač byl neočekávaně restartován nebo došlo k neočekávané chybě. Instalace windows nemůže pokračovat. Chcete-li system windows nainstalovat, restartujte počítač kliknutík na tlačítko ok a spustte novou instalaci.” ale je problém že ntbk nemá cdd-rom, tak jsem to spustil z přenosného hdd a nechce to nic dělat.
    prosím o Radu.

  30. Dobrý den,

    dost možná může jít o nějaký hardwarový problém, poškozené instalační médium nebo o nějakou HW nekompatibilitu s Windows 7. Už jste na tomto počítači někdy W7 provozoval? Chybějící CD mechaniku bych nahradil USB flash diskem. V případě W7 je jeho příprava poměrně snadná.

  31. Byla tam daná vista. Zkoušel jsem i přez váš návod na instalaci přez příkazový řádek a flash disk. Při pokusu o clean to píše ” chyba virtualni diskové služby:
    čištění neni na disku obsahhujícím aktuální spouštěcí svazek, systémový svazek, svazek se stránkovacím souborem,havarijním nebo hibernační svazek povoleno.
    A v biosu neni nikde nastavení postup bootování abych to z toho hned rozjel.

  32. Dobrý den,

    vyčištění diskpartem by mělo téměř jistě zafungovat. Zkuste se tedy obrátit přímo na českou technickou podporu Microsoftu. Kontakt najdete na jejich webu. Jistě Vám poradí;)

  33. Sice je to starší článek, ale poté co u mě tento problém taky nastal, tak jsem dlouho bádal, až jsem nakonec zjistil, že za to může defaultně zapnutý RAID pole, to jsem vypnul a hned mi šlo vše bez sebemenšího probléme.

  34. Mockrát děkuji panu Jiřímu Brejchovi za komentář o příkazovém řádku v insalaci Win 7, pomohlo my to vyřešit můj problém. Jednalo se o chybu “nedostatek místa na disku” při instalaci win 7 na čerstvě naformátovaný disk. Ikdyž vše ukazovalo že jsou disky kompletně čisté nebylo možné win nainstalovat. Pomocí příkazu clear vše začlo pracovat jak ma :). Diky moc.

  35. velmi děkuju za tu radu stim vycistenym disku pres ten radek velmi mi to pomohlo a usnadnilo práci :)))

  36. Zdravím,muže mi někdo prosím poradit.Mám pc HP,kupoval jsem ho s win 7,běžel bez chyby.Ted odešla grafika,koupil jsem novou ale při instalaci win 7 se mi instalace na konci blokne a hlási to že nebylo možné dokončit instalaci.Zkoušel jsem instalovat Visty a ti běží bez problémů,ale já potřebuji vin7.Domnívám se že se tak stalo po výmeně grafiky,jak s toho ven,poradí někdo?

  37. Zdravím, doufám, že to gooleboti najdou a pomůže to ostatním:-)
    Alerty píšu v přesném znění:

    Problém, při instalaci Sata disku, který dříve sloužil pod Xp jako nesystémový (hlásil se jako dynamický).

    Při vložení do nové sestavy a rozjetí instalačního programu se vyskytla tato hláška:

    “oddíl obsahuje jeden nebo několik dynamických svazků, jejichž instalace není podporována”

    řešení:

    vložit do jiného PC, zde nechat naběhnout systém (zkoušeno u XP) ->nástroje pro spávu->správa počítače->správa disků->odstranit na disku všechny oddíly, kliknout na disk pravým tlačítkem -> převést na běžný

    pokud vyskočí hláška typu:

    “operace není povolena, protože požadovaný objekt je aktivně používán”

    ->u hodin ikonka bezpečně odebrat-> odebrat disk->vypojit a znovu zapojit disk (jen datový kabel)->operaci ve správci disků opakovat->převést na běžný.

    Jde to – řešení mě stálo 1,5 hodiny času.

  38. Dobrý den.Chtěl bych poradit.Když rozjedu Windows 7 tak se rozjede,ale u toho loga window 7 se to sekne,tak to restartuju a zobrazujou se tam ty chyby a oprava systemu windows.Potom se to rozjede uplně bez chyb po restartu.

  39. Zdravím.
    Po cca 4 hodinách googlování a testovaní diskpartu a všeho možného mám také jedno řešení problému se systémovými oddíly a problému s hláškou s ovladači pro cd blabla
    Moje potíže vyřešila maličkost. Přendání instalační flashky do jiného usb portu.
    Původně jsem to měl v USB 3.0, tak jsem to přendal do 2.0 a žádná hláška o potřebě ovladačů a žádný problém s oddíly. Vše proběhlo v pohodě.
    PS: pokud nemáte 3.0 a 2.0 stejně to zkuste dát do jinýho portu.

  40. Dobrý den
    mám problém s instalaci win7 na svůj pc. Udělal jsem formátování svého disku přes program Acronis Disk Director 11 Home na jiném pc. Zkoušel jsem vložit cd s win 7 a nainsatalovat to přes bios už normálně na svojem, ale nešlo to. Psalo to boot from cd/dvd a to bylo vše. Viz hore jsem našel zkusil formátování přes příkazový řádek při instalaci ( taky na jinem pc ) a teď když vložím cd tak to píše Disk boot failure. Please insert system disk and press enter. Na webu jsem našel možnosti opravy: v Biosu s nastavením cd jako první bootovací jednotku ( nepomohlo ), v Biosu s nastavením hdd jako první bootovací jednotku ( nepomohlo ), špatně vypálený win cd, ( ano nemám legal ) prej nemůže být vypálené cd s daty win7 ale musí být vypálené přes .iso ( 4x vypálené dvd 2x .iso pokaždé jiný win7 2x přes data taky jiný win 7 nepomohlo ) špatně zasunuté kabely ( vypojeno a zapojeno asi 100x taky nepomohlo ) poradíte někdo co s tím? jde třeba nainstalovat win7 z jiného počíče když tam bude ten můj prázdný hdd? už nevím o s tím :-( díky za rady

  41. takže teď jsem tam dal cd s linuxem a instalace mi vyběhla uplně v pohodě. Nemyslím si ale že by problém by teda s cd kde je WIN 7 neboť těch pokusů tam byly 4 a vždy to samé

  42. Podle mě je chyba v bootování právě toho cd s win7. Lze vypálit win s daty, ale problém přijde s bootem toho cd. To lze snadno napravit pokud máte doma flashku.
    Stáhněte si program WinSetupFromUSB, který najdete třeba na http://www.uloz.to/4388982/winsetupfromusb-0-2-3-zip
    V horní části programu zvolte flashku na kterou chcete dát instalaci. V části Add to usb disk zaškrtněte 2. položku a přiřaďte cestu. Pak už jen GO. Nějakou minutu to zabere.
    V Biosu pak navolte bootování z usb a mělo by to jít. Pokud tam tuhle volbu normálně nemáte, mějte flashku už při restartu v usb. Mělo by se to tam objevit.
    Tento program se dá použít pro jakýkoliv Win či Linux.

  43. no stahnul jsem to dal na usb…. v biosu mám 3 možnosti bootu USB CD, USB HDD, USB ZIP. Zkoušel jsem všechny tři a ve dvou případech mi to napsalo to samé a při USB HDD mi to nenapsalo tu hlášku ale zůstalo to seklé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *