Freeware password recovery tools

Jelikož řada uživatelů ráda zapomíná hesla, začal jsem se poohlížet po utilitkách umožňujících zjištění zapomenutého hesla (raději se držme anglického password recovery). Nebudu dlouze rozebírat funkci jednotlivých utilit, ale zmíním jen ty, které jsou podle mě nejpraktičtější. Mým stěžejním požadavkem při hledání vhodného nástroje bylo to, aby se jednalo pokud možno o freeware. Recovery nástrojů je celá řada, volně šiřitelných už pak méně. 

Mail PassView
Velice užitečný nástroj pro obnovení hesla uloženého v účtu v Outlooku 2000-2007, Outlook Expressu, Windows Mailu, Incredimailu, Eudoře, Thunderbirdu a v dalších.

MessenPass
Umí zjisit heslo do ICQ, Live Messengeru, Mirandy, Trillianu atd.

Remote Desktop PassView
Název mluví za vše. Dokáže vyzobat heslo uložené v .RDP souboru, což je konfigurační soubor pro Remote Desktop Connection.

WirelessKeyView
Zobrazuje heslo uložené službou Wireless Zero Configuration ve Windows XP.

IE PassView
Další nástroj z dílny Nirsoftu. Podobně jako ostatní umí zobrazit uložená hesla. Tentokrát z Internet Exploreru.

Vřele doporučuji navštívit http://www.nirsoft.net, kde najdete nepřeberné množství takovýchto nástrojů. Jeden mocnější než druhý, až mi z toho leze mráz po zádech. Používejte je prosím s rozmyslem.

Na závěr si neodpustím krátkou security vsuvku. Dávejte si dobrý pozor koho právě pouštíte ke svému PC. Tyto nástroje jsou velmi silné a zjistit heslo je otázkou pár vteřin pro každého trošku znalého člověka. Pokud vám na vašich osobních či pracovních datech záleží a chcete si zachovat soukromí, rozhodně si promyslete, jak je ochráníte proti nepovolaným zrakům. Prvním “bezpečnostním” krokem je uzamknout si stanici, pokud od ní odcházíte. Provedete to prostým stiskem WINKEY+L a po příchodu se k ní přihlásíte zpět. Máte tak jistotu, že během vaší nepřítomnosti nebude s počítačem pracovat někdo jiný.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *