Výběr více položek v Průzkumníku pomocí zaškrtávacích políček

Všichni jsme si zvykli provádět výběr více položek v Průzkumníku tažením myši. Chceme-li vybrat jednotlivé položky, máme zažito, že nám k tomu dopomůže stisknutá klávesa CTRL a následné klepnutí na každou z položek. Zapomeňte na chvíli na tuto klávesu a vyzkoušejte to s námi jinak.

Vzpomeňte si na své první chvilky strávené u počítače s operačním systémem Windows. Vybavte si první techniky, které jste si osvojili. Možná mezi nimi najdete práci se schránkou, pochopení struktury a organizace úložného prostoru na pevném disku a základní orientaci v Průzkumníku. S tím, jak množství uložených dokumentů narůstal, jste hromadně kopírovali, přesouvali ale i odstraňovali soubory z pevného disku. Při těchto operacích jste si osvojili několik způsobů výběru dvou a více souborů. Patrně jste v podobných případech stiskli klávesu CTRL a postupně myší klepali na jednotlivé soubory, které jste přidávali do výběru. Jakmile byly všechny soubory „zamodřené“, uvolnili jste klávesu CTRL a provedli požadovanou operaci s takto vybranými soubory.

Windows nabízejí ale i další metodu výběru jednotlivých souborů, která je navíc jednodušší na používání. Ve vašem Průzkumníku si můžete aktivovat volbu nazvanou Vybírat položky pomocí zaškrtávacích políček. Díky ní se u každé složky a souboru objeví zaškrtávací políčko. Jeho zaškrtnutím levým tlačítkem myší zahrnete položku do výběru. To vše jednoduše, intuitivně a bez nutnosti stisku jediné klávesy.

  1. Stisknutím klávesy Start otevřete stejnojmennou nabídku a přímo do vyhledávací pole v dolní části zadejte „možnosti sl“. Klávesou Enter spusťte dialog Možnosti složky.
    start-moznosti-slozky
  2. Přejděte na záložku Zobrazení. Ve spodní části okna v sekci Upřesnit nastavení aktivujte funkci Vybírat položky pomocí zaškrtávacích políček.
    vybirat-polozky-pomoci-zaskrtavacich-policek
  3. Klepnutím na tlačítko OK potvrďte tuto změnu nastavení.
  4. Otevřením libovolné složky si vyzkoušejte nové chování Průzkumníka. U každé položky (souboru či složky), na kterou najedete kurzorem myši, se zobrazí zaškrtávací políčko. Jeho aktivací zahrnete tuto položku do výběru.
    obrazky

Výběr všech položek v dané složce

Nechte-li v hlavě uchovávat klávesovou zkratku CTRL+A, která slouží pro výběr všech položek obsažených v aktuálně otevřené složce, existuje rovněž alternativa v podobě zaškrtávacího políčka.

Stačí otevřít složku, jejíž obsah chcete vybrat, a zašktrnout políčko umístěné vlevo od označení sloupce Název položky.
vybrat-vse

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *