Chyba disku při čisté instalaci Windows 7

Při nové instalaci se za určitých okolností můžete setkat s níže uvedenou chybovou hláškou. Typicky to bude v případě, kdy na disku máte pozůstatky nějakého předchozího systému. Pokud jste například používali nějakou linuxovou distribuci a nyní místo ní potřebujete nainstalovat Windows 7, instalátor se bude bránit.

V dialogu pro výběr disku bude s vykřičníkem zobrazena tato chyba.

Systém Windows nelze na oddíl 1 disku 0 nainstalovat. (Zobrazit podrobnosti)

Podrobnější popis chyby pak zní takto.

Systém Windows nelze nainstalovat na toto místo na pevném disku. Systém Windows musí být nainstalován v oddílu naformátovaném jako NTFS.

Systém Windows nelze nainstalovat na toto místo na pevném disku. Typ tohoto oddílu nelze rozpoznat.

Systém Windows nelze nainstalovat na tento disk. Je možné, že hardware tohoto počítače nepodporuje spuštění na tomto disku. Zkontrolujte, zda je v nabídce systému BIOS povolen řadič disku.

Aby toho nebylo málo můžete se při pokusu o naformátování disku setkat ještě s jednou hláškou se symbolem vykřičníku.

Instalační program nemohl vytvořit nový systémový oddíl nebo najít existující systémový oddíl. Další informace naleznete v souborech protokolu instalačního programu.

Řešení

Zpravidla se jedná o to, že váš disk není v okamžiku instalace správně naformátován a neobsahuje patřičné oddíly. Napravit to můžete přímo pomocí instalátoru Windows, případně jiným nástrojem pro úpravu diskových oddílů.

  1. V případě, že máte na disku, na který instalujete, nějaká data, proveďte jejich zálohu.
  2. Poté pomocí volby instalátoru Možnosti jednotky (upřesnit) z disku smažte ideálně všechny oddíly a vytvořte nový. Ten naformátujte souborovým systémem NTFS.
    Poznámka: Mohlo by také stačit z disku všechny oddíly odstranit. Vy pak během instalace zvolíte cílový disk a instalátor by se měl o vše postarat za vás.
  3. Ukončete instalátor a restartujte počítač. Restartování je v tomto případě nezbytné.
  4. Znovu spusťte instalaci. Tentokrát proběhne bez problémů.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

104 thoughts on “Chyba disku při čisté instalaci Windows 7”

  1. Dobrý den, mám stejný problém, který je zde uveden. Instaluji W7 po Linuxu (Ubuntu) a zobrazuje se: “Systém Windows nelze nainstalovat na tento disk. Je možné, že hardware tohoto počítače nepodporuje spuštění na tomto disku. Zkontrolujte, zda je v nabídce systému BIOS povolen řadič disku.” Při samotné instalaci jsem odstranil všechny disky (nechal pouze jeden) a udělal naformátování. Formát jsem prováděl jak pomocí odkazu formátování, tak pomocí SHIFT+F10 – přitom v tomto příkazovém řádku doběhlo a ukončilo se jako OK a postupoval jsem diskpart
    list disk
    select disk X
    clean
    format NS=NTFS..
    Ovšem po restartu stále nelze a ukazuje stejný problém. Děkuji za radu.

  2. Zdravím, taky bych poprosil o radu. Na notebooku HP Pavilion 17-253nc koupenem bez OS mi bšžel dlouho linux, chtěl jsem přeinstalovat na Win 7. Všechno je ok až do okamžiku, kdy instalační program v jednom ze svých poslednich kroků chce instalovat aktualizace. Tam se proces zasekne a asi po hodině vyplivne hlášku že instalaci nelze dokončit a že po restartu mám instalovat znovu. CD je v pořádku, mam dve originalni CD a z jednoho jsem pred par dny instaloval na jine PC bez problemu, zkoušel jsem i instalaci z USB, s i bez připojení k netu, vše končí stejně. Jak na to?
    Díky

  3. Dobrý den,

    prosím o radu.Nechala jsem puštěný počítač a byl vypnut proud. Teď mi počítač nejede. Píše mi, že byl vypnut přerušením dodávky proudu nebo špatným resetem. Dává mi na výběr, ze dvou řešení, ale kurzor nereaguje.Co s tím? Prosím o radu. Děkuji Hana

  4. Dobrý den, já mám problém…. Instaluji Windows 7 do staršího noteboku (kde mimochodem už byl ale pak spadnul) no a instalace vše v pohodě ale pak kam chcete systém nainstalovat, no a to je ten problém mě se tam neukáže ten disk,…..no a co teď ?? prosím jestli mi nějak neporadíte jak ce nebo tak děkuji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *