Cisco VPN Client a Comodo firewall si nerozumí

Nedávno jsem na svůj notebook instaloval Cisco VPN clienta, což je software od Cisca umožňující bezpečné připojení do firemní privátní sítě skrz internet. Obvykle funguje velmi spolehlivě a  svižně. V tomto případě jsem ale narazil na velmi podivné chování.

Při instalaci na čerstvě naintalovaný notebook s Windows XP SP2 jsem ale nebyl schopen VPN klienta vůbec nainstalovat. Přitom na předchozí instalaci stejného OS na tom samém stroji fungoval bez ztráty kytičky. Pár hodin mi zabralo, než jsem zjistil, že problém je v kompatibilitě s Comodo firewallem. Jakmile jsem Comodo odinstaloval, vše fungovalo jako na drátkách. Zkoušel jsem ještě nainstalovat Comodo až po úspěšné instalaci VPN klienta. Pak se sice VPN klient spustil, ale nezdařilo se mu navázat připojení. Nestačilo ani vypnutí firewallu, musel být odinstalovaný. Během pokusu o spuštění instalace VPN klienta, ani při vytváření VPN spojení, se Comodo nedotázalo na povolení/zakázání aktuálně prováděné akce či přístupu k síti.

Cisco zalicencovalo ZoneAlarm firewall engine a použilo ho jako součást VPN klienta. Je tedy dost možné, že se nesnese na jednom stroji s dalším firewallem v podobě Comoda. Zaznamenali jste podobný problém ještě s jiným firewallem instalovaným na stanici?

Situaci jsem vyřešil přechodem na ZoneAlarm, se kterým zmizeli veškeré problémy. S integrovaným firewallem v systému Windows XP nemá Cisco VPN rovněž žádné problémy. Ten ale přeci jen neposkytuje plnohodnotnou bezpečnost podle mých představ. Už samotná ignorace veškeré odchozí komunikace není na dnešní poměry příliš vhodná. Výběr firewallu je ale téma na samostatný článek.

Shrnuto podtrženo aktuální verze Cisco VPN Clienta nefunguje korektně na jednom stroji zároveň s Comodo firewallem. Prozatím doporučuji změnit firewall a počkat, zda jeden z budoucích releasů toho či druhého sotwaru problém nevyřeší.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *