Pokud váš počítač obsahuje dávno nepoužívané uživatelské účty nebo účty vytvořené pouze pro účely sdílení souborů v síti, můžete je snadno skrýt z úvodní přihlašovací obrazovky Windows. Nebudou tak zbytečně mást vás ani ostatní uživatele počítače.

Windows 7 zobrazují všechny existující lokální uživatelské účty na úvodní obrazovce. Pokud ovšem některý z nich nepoužíváte, je tu možnost, jak ho elegantně skrýt a případně ho později vrátit zpět do nabídky.

Všimněte si, že počítač obsahuje celkem tři účty, z nichž bychom rádi skryly uživatelku Kamča. Její účet nechceme smazat, protože jej používáme jen pro zabezpečené sdílení souborů v lokální síti. Vadí nám ale jeho přítomnost na úvodní obrazovce, kde zbytečně mate ostatní uživatele.

  1. Do vyhledávacího pole nabídky Start napište řetězec „regedit“. Stiskem klávesy Enter spusťte Editor registru systému Windows.
  2. Stromovou strukturou registru projděte postupně do větve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows
    NT\CurrentVersion\Winlogon
    .
  3. Pod klíčem Winlogon založte nový klíč. Provedete to kliknutím pravým tlačítkem na klíč Winlogon, z kontextové nabídky zvolíte Nový a dále zvolíte Klíč. Nově založený podklíč nazvěte „SpecialAccounts“.
  4. Obdobným způsobem jako v předchozím kroku založte pod klíčem „SpecialAccounts“ jeho podklíč tentokrát s názvem „UserList“. Výslednou strukturu zachycuje levé podokno Editoru registru na tomto obrázku.
  5. V levém podokně editoru klepněte myší na klíč „Userlist“. V prázdné oblasti pravého podokna klepněte pravým tlačítkem a z kontextové nabídky postupně vyberte Nový a Hodnota DWORD (32bitová). Název hodnoty musí přesně odpovídat názvu uživatelského účtu, který si nepřejete zobrazovat na přihlašovací obrazovce Windows. My nazveme DWORD řetězec Kamča. Hodnotu řetězce ponechte nastavenu na nulu.
  6. Ukončete Editor registru a odhlaste se z Windows. Jak je patrné z obrázku, účet s názvem Kamča se přestal na úvodní obrazovce zobrazovat, což byl náš záměr.

Pokud účet uživatelky chcete opět zobrazovat, změňte hodnotu řetězce DWORD s jejím názvem na „1“.

Myslete vždy na to, že vám vždy musí zbýt alespoň jeden účet s administrátorskými právy. Pokud byste skryli i ten, můžete se dostat do situace, kdy se nebude možné do systému přihlásit.

Přečteno 21 739x, z toho 1x dnes.