Skrytí uživatelského účtu z přihlašovací obrazovky

Pokud váš počítač obsahuje dávno nepoužívané uživatelské účty nebo účty vytvořené pouze pro účely sdílení souborů v síti, můžete je snadno skrýt z úvodní přihlašovací obrazovky Windows. Nebudou tak zbytečně mást vás ani ostatní uživatele počítače.

Windows 7 zobrazují všechny existující lokální uživatelské účty na úvodní obrazovce. Pokud ovšem některý z nich nepoužíváte, je tu možnost, jak ho elegantně skrýt a případně ho později vrátit zpět do nabídky.

Všimněte si, že počítač obsahuje celkem tři účty, z nichž bychom rádi skryly uživatelku Kamča. Její účet nechceme smazat, protože jej používáme jen pro zabezpečené sdílení souborů v lokální síti. Vadí nám ale jeho přítomnost na úvodní obrazovce, kde zbytečně mate ostatní uživatele.

  1. Do vyhledávacího pole nabídky Start napište řetězec „regedit“. Stiskem klávesy Enter spusťte Editor registru systému Windows.
  2. Stromovou strukturou registru projděte postupně do větve HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows
    NT\CurrentVersion\Winlogon
    .
  3. Pod klíčem Winlogon založte nový klíč. Provedete to kliknutím pravým tlačítkem na klíč Winlogon, z kontextové nabídky zvolíte Nový a dále zvolíte Klíč. Nově založený podklíč nazvěte „SpecialAccounts“.
  4. Obdobným způsobem jako v předchozím kroku založte pod klíčem „SpecialAccounts“ jeho podklíč tentokrát s názvem „UserList“. Výslednou strukturu zachycuje levé podokno Editoru registru na tomto obrázku.
  5. V levém podokně editoru klepněte myší na klíč „Userlist“. V prázdné oblasti pravého podokna klepněte pravým tlačítkem a z kontextové nabídky postupně vyberte Nový a Hodnota DWORD (32bitová). Název hodnoty musí přesně odpovídat názvu uživatelského účtu, který si nepřejete zobrazovat na přihlašovací obrazovce Windows. My nazveme DWORD řetězec Kamča. Hodnotu řetězce ponechte nastavenu na nulu.
  6. Ukončete Editor registru a odhlaste se z Windows. Jak je patrné z obrázku, účet s názvem Kamča se přestal na úvodní obrazovce zobrazovat, což byl náš záměr.

Pokud účet uživatelky chcete opět zobrazovat, změňte hodnotu řetězce DWORD s jejím názvem na „1“.

Myslete vždy na to, že vám vždy musí zbýt alespoň jeden účet s administrátorskými právy. Pokud byste skryli i ten, můžete se dostat do situace, kdy se nebude možné do systému přihlásit.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

36 thoughts on “Skrytí uživatelského účtu z přihlašovací obrazovky”

  1. A netušíte někdo, jak zadávání uživatelského jména ve formátu doména\user na něco ve smyslu přihlašování do XP?
    Současný způsob je pro uživatele hodně neschůdný.

  2. @já2 pokud jsi v doméně tak se automaticky windows tak nastaví a vyžadují přihlašování přes CTRL+ALT+DELETE. Pak se automaticky přiřadí Doména a ty se vždy přihlašuješ na doménový účet.

    p.s.: ty se stydíš za svoje jméno?

  3. tento postup platí pro XP. U W7 je na přihlašovací obrazovce ikona >přihlásit jako jiný uživatel<. Pokud je počítač v doméně, je nutné zadat jméno ve formátu doména\uživatel. Na MSDN blogu byl někdo toho názoru, že se jedná o bug. Pokud máte ve firmě režim že jeden počítač = jeden uživatel, tak to nikoho netrápí, pokud se ale k počítači přihlašuje víc lidí, je s tím problém.

    ps. ne, ale nevidím smysl v prezentaci jména či osobních údajů ve veřejné diskusi, která je indexovaná. Na kvalitu diskuse to vliv mít nebude ;)

  4. @já2
    když jsi si tak jist tak se teda neptej. mimochodem spravuju asi 15 počítačů s windows 7 v doméně s sbs 2003 tak asi vím co ti popisuju.

    když do toho počítače vlezu já tak je tam moje ikonka s mým jménem. není problém ale zmáčknout tlačítko jiný uživatel a zadat opět svůj nebo úplně jiný login. zadává se tam případně i jiná doména (pokud chceš použít třeba místní účet v pc).

    p.s.: takže evidentně se za svoje jméno stydíš :D

  5. Chlapi, jestli to jeste nekdo ctete, tak se zeptam tady.
    Vyse popisovany jev – stridani vice domenovych uzivatelu – a tedy potreba kliknout na “Jiny uzivatel” je pekne na hlavu.
    Hledal jsem po webu a narazil tady na tuto diskusi.

    Je to tedy neprustrelne?

    Nejde nejak vynutit domenove chovani ala XP, primo psat login a heslo? Nebo jsem to blbe pochopil. Od pondeli mam v siti o 100PC/XP 20 exotu/W7. Je to bomba :-(.

    Diky
    Paveln
    (za jmeno se nestydim, ale dost jsem si se skutecnym jmenem v diskusich uzil (nekolik let nadavek a urazek), tak ted jim setrim :-) )

  6. Zdravým dostal jsem se do děsivé situace na pc byli dva účty oba dva jako admin jeden z nich jsem takto skryl a druhý fungoval normálně všechno bylo do této chvíle OK ale po několika dnech se manželce povedlo změnit práva u viditelného účtu na uživatele z admina teď jsem v situaci kdy nemůžu provádět nic co admin a jediný účet s admin právy je skrytý poraďte mi někdo prosím co mám dělat.

  7. Ati:

    Osobně bych doporučil nabootovat do WinPE nebo nějaké linuxové distribuce a offline editorem Windows registrů bych povolil zakázaného uživatele.

    Inspiraci k vytvoření WinPE najdete tady.

  8. Ati:

    Staci spustit regedit s pravy toho skryteho uctu a ucet zviditelnit. Do start spustit staci zadat:
    runas.exe /user:”ten skryty user s admin pravy” regedit

  9. omlouvám se ale nevšiml jsem si téhle rady zajímalo by mne jak jsi to myslel co mám tedy kam napsat jo je tu ještě jedna věc na účtu je heslo takže to bych měl asi taky někam zapsat nejsem velký profesionál tak prosím návod trochu jednodušší na pochopení.

  10. mam visty tak nevim jak presne je to ve W7 ale myslim, ze by to melo byt podobne:
    Staci to napsat do policka “zahajit hledani” uplne dole v nabidce “start” a na heslo se to nasledne zepta.

  11. Podle toho jak mas nastavenou nabidku “start”, tak to zadej bud do policka “Zahajit hledani” nebo spust nabidku “spust” a zadej to tam. Na heslo se to potom zepta

  12. Tak jsem to zkoušel ale když se mi vyjede příkazový řádek a zeptá se mě na heslo tak mi tam nejde nic doplnit. :-(

  13. Ahoj, četl jsem tenhle článek ale mám opačný problém. Potřeboval bych aby se mi na přihlašovací obrazovce ukazovaly všechny účty co mám v pc. Mám tam jeden administrátorksý, pak asi dva uživatele a jedoho hosta. Mám win 7 ultimate. Poraďte mi prosím, dosud se mi na úvodní obrazovce zobrazuje pouze jedno prázné okýnko k přihlášení kam musím vyplnit i jméno i heslo. Děkuju, Sládek.

  14. Ahoj, podívej se prosím do registrů, jestli do větve zmíněné ve článku. Nejsou tam nějaké záznamy zakazující zobrazení účtu na přihlašovací obrazovce? Případně když přidáš nového uživatele, objeví se alespoň on?

  15. Poraďte prosím jak vypadá záznam, který zakazuje zobrazení účtu? Nene, ani nový uživatel se na obrazovce nezobrazí. Co s tím?

  16. Není jednodušší si dát ovládací panely -> nástroje pro správu -> místní zásady zabezpečení -> Odepřít místní přihlášení a tam přidat účet který se nemá na přihlašovací stránce zobrazovat…

  17. Zdravím lidi řekně te mi prosím
    jak se přihlásit na skrytý účet bez pomocí ostatních uživatelů?
    nejde ten účet zobrazit nějakou klávesovou zkratkou?
    (např:nastavit klávesovou zkratku)
    (např:heslo napsat na prázdno a enter)

  18. *before* you hide users, *enable* CTRL-ALT-DEL for logon as follows, since it is NOT ENABLED by default in Windows 7:

    – Go to the start menu

    – in the search box type: netplwiz

    – right click netplwiz and chose “run as Administrator”

    – in the user account floater that appears, go to the tab “Advanced”

    – now tick “Require users to press CTRL+Alt+Delete”

  19. ahoj. Mám dotazy k přihlašovací obrazovce:

    1. Když naběhne přihlašovací obrazovka a někdo má heslo s čísly, tak je někdyp roblém s vypnutým numlockem. To lze vyřešit kromě registrů tím, že se numlock zapne a pak se pomocí ikonky na přihlašovací obrazovce pc restartuje. Po restrtu bude numlock zapnutý.

    2. Jak na přihlašovací obrazovce zařídit, aby u účtu (zobrazuje se pouze jeden) byl hned zobrazeé políčko pro zadání hesla? Mám víc počítačů a někde to je automaticky a někde se musí kliknout na ikonku, aby se políčko ukázalo.

    3. když jde počítač do spořiče a pak se provede po nějaké době odhlášení (resp. vypnutí spořice je nutné provést zadáním hesla, tj. se znovu přihlásit), tak na některých pc se ukáže přihlašovací obrazovka s ikonkou účtu, ale na jiných jen přihlašovací dialog v rámečku… jak to změnit na první způsob?

  20. Když se přihlašuji, najede mi to rovnou na můj ůčet (nebo na posledně použitý účet). Pod řádkem s heslem mám možnost “přepnut uživatele”. Když na to kliknu, objeví se obrázek pouze jednoho účtu (naposled použitého) a místo ostatních účtů je tam okýnko “jiný uživatel”. Při této volbě musím zadat jméno i heslo. Stalo se to při jedné z aktualizací, jak to udělat, aby to vypadalo jako na prvním obrázku?
    Děkuji za odpověď

  21. Našel jsem cosi v gpedit.msc (win7):
    konfigurace počítače / šablony pro správu / systém / přihlášení:
    no je tam pár zajímavých nastavení, ale chybí tam nějaká konkrétní akce, je to jenom “umožnění toho a toho”, např. je tam povolení vlastního pozadí při přihlašování, ale už se tam nenastavuje jaké pozadí chci

  22. A ještě se myslím někdo ptal na tohle: (platí pro win7)
    Pokud chceme skrýt uživatelské jméno uživatele, který byl přihlášen k PC v doméně naposledy, pak klikneme na Start a do řádku Prohledat programy a soubory zadáme příkaz secpol.msc. Přejdeme na Místní zásady -> Možnosti zabezpečení.
    Na pravé straně najdeme položku Interaktivní přihlašování: Nezobrazovat naposledy použité uživatelské jméno. Poklikáme na ni a zvolíme Povoleno. Změny se projeví po restartu PC.

  23. Zdravím všechny, tak jsem si na pracovním PC skryl admin účet a bohužel druhý účet že kterého jsem to udělal není nastaven jako admin :-( nedočetl jsem článek až dokonce :-( je možné nějak ten skrytý admin účet zase zobrazit? Moc všem děkuji za rady :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *