Instalace a oprava Windows

Možnosti instalace operačních systémů Windows jsou velmi bohaté. Kromě standardní instalace, která je obvykle preferovaná, je k dispozici několik dalších cest, jak přejít na novou verzi operačního systému. Zvolit lze přímý upgrade či například provozování více systémů na jednom stroji. Užitečné je rovněž znát základní techniky opravy systému.

Problematika instalace a reinstalace Windows je stala předmětem nejednoho vtipu. V tomto článku si ovšem zcela seriózně ukážeme, že instalátor  Windows má rozhodně co nabídnout a zdaleka neřekl své poslední slovo. S každou novou generací Windows se objevují nové techniky a postupy instalace, upgradu a přibývají i nástroje pro usnadnění opravy systému.

Čistá instalace

Mluvíme-li o čisté instalaci Windows, provádíme jejich instalaci do počítače, který dosud není vybaven žádným operačním systémem. Případně kompletně odstraňujete stávající softwarové vybavení a instalujete vše znovu. Ať už vás k čisté instalaci dovedla jakákoliv z cest, vězte, že jste zvolili nejlepší možný způsob. Do nově instalovaného systému si totiž nenesete žádné pozůstatky z doposud používaného systému, tedy i případné chyby. Navíc máte možnost se při příležitosti kompletní reinstalace systému poohlédnout u výrobců po aktuálních verzích aplikací a ovladačů.

  1. Vložte instalační DVD (flashdisk) Windows. Nastavte v BIOSu vašeho počítače bootování z disku DVD (případně flashdisku).
  2. Postupně projděte počátečními kroky instalátoru Windows. Tlačítkem Nainstalovat zahajte průvodce instalací, zvolte preferované jazykové nastavení a akceptujte smlouvu EULA.
    1
  3. V dalším kroku zvolte Vlastní typ instalace.
    2
  4. Vzápětí specifikujte pevný disk na nějž bude systém Windows nainstalován a pokračujte tlačítkem Další. Instalátor automaticky zajistí vytvoření oddílů a jejich naformátování.
    3
  5. Nyní bude zahájen samotný proces instalace. Vyčkejte na jeho dokončení a restartování systému.
    4
  6. Dále budete vyzváni k zadání uživatelského jména, hesla a nastavení času. O několik minut později je váš systém připraven k prvnímu použití.

Výhody

  • čistý systém bez chyb

Nevýhody

  • vyšší časová náročnost

 Upgrade systému

Pokud si nedokážete představit, že byste o veškerý software měli přijít a instalovat jej znovu, pak zvolte možnost přímého upgradu Windows (tzv. in-place upgrade). Díky němu jednoduše přejdete ze stávajícího systému na novější verzi Windows při zachování uživatelského nastavení a dat. Nezapomeňte však i v tomto případě provést zálohu vašich důležitých souborů a dokumentů.

Před započetím upgradu si ověřte, že jazyková verze vašich Windows odpovídá verzi, na níž přecházíte. Pokud tomu tak není, nebude možné upgrade provést. Ukázka zachycuje přímý upgrade z  Windows Vista na Windows 7.

Poznámka: Přímý upgrade z Windows XP na Windows 7 není možný.

  1. Spusťte počítač, přihlaste se do Windows Vista a zkontrolujte, zda máte nainstalován balíček Service Pack 1, bez něhož není možné pokračovat.
  2. Vložte do mechaniky instalační DVD (flashdisk) Windows 7 a vyčkejte na spuštění instalátoru.
  3. Podobně jako u čisté instalace projděte úvodní kroky.
  4. Jakmile dospějete k dialogu Jaký tip instalace požadujete?, zbystřete a zvolte možnost Upgrade.
    5
  5. Následující kroky instalátoru odpovídají běžné instalaci Windows z předchozího postupu.

Výhody

  • rychlé provedení

Nevýhody

  • případné chyby se mohou promítnout i do nového systému

 Více systémů (multibooting)

Nemusíte se samozřejmě omezovat pouze na používání jedné verze Windows. Vlastníte-li například licenci Windows XP a navíc si pořídíte Windows 7, můžete oba systémy provozovat na jednom počítači zcela nezávisle na sobě. Po každém zapnutí počítače se zobrazí výzva, podobná té na obrázku v kroku 7, umožňující zvolit, do jakého systému počítač nastartuje.

Tento postup vyžaduje přítomnost tolika diskových oddílů či pevných disků, kolik systémů chcete provozovat. Při instalaci se řiďte pravidlem, že je vhodné instalovat jednotlivé verze Windows v pořadí, v jakém byly vydány a uvedeny na trh.

V našem modelovém případě, kdy požadujeme provoz Windows XP a Windows 7, potřebujete dva diskové oddíly a zahájíte nejdříve instalaci Windows XP. Po jejím dokončení pokračujte novými Windows 7.

  1. Rozdělte váš pevný disk minimálně na dva oddíly. Učiníte tak nastartováním z instalačního DVD a použitím nástroje diskpart či přímo pomocí instalačního průvodce (Windows Vista a 7). Případně využijte nástroj na správu diskových oddílů jiného výrobce.
  2. Zahajte instalaci vložením instalačního CD Windows XP. Projděte všechny kroky průvodce.
  3. Po jejím dokončení nastartujte z instalačního DVD (flashdisku) Windows 7. Projděte úvodní kroky průvodce.
  4. V kroku Jaký tip instalace požadujete? zvolte možnost Vlastní.
    6
  5. Nyní zvolte oddíl, na nějž budou Windows 7 nainstalovány. Na každém oddílu smí být nainstalován pouze jeden systém. V tomto případě zvolíme disk 1, protože disk 0 již využívají Windows XP.
    7
  6. Zbylé kroky instalátoru se neliší od standardního instalačního postupu.
  7. Po dokončení instalace vás přivítá Správce spuštění systému Windows. Zvolte systém, který si přejete nastartovat.
    8

Výhody

  • dostupnost několika verzí OS
  • rychlost jejich běhu

 Nevýhody

  • nutnost starat se o všechny OS (aktualizace, instalace programů)
  • vyžadováno několik diskových oddílů
  • pro každý OS musíte mít platnou licenci

Oprava systému

Ač neradi, možná se ocitnete v situaci, kdy vás systém odmítá korektně fungovat. Projevovat se to může hned několika způsoby.

Pokud váš systém odmítá nastartovat či přestal po instalaci určitého programu či ovladače fungovat, můžete se pokusit o opravu jedním z nástrojů k tomu určených.

  1. Nastartujte z instalačního disku Windows 7.
  2. Zvolte odpovídající jazykové nastavení a v druhém kroku instalátoru klepněte na Opravit tento počítač.
    9
  3. V dialogu Možnosti obnovení systému  pokračujte klepnutím na Další.
  4. Z nabídky nástrojů zvolte ten, jehož popis nejlépe vystihuje aktuální problém. Doporučujeme využít především první dva uvedené.
    10

Poznámka: V případě nástroje Obnovení bitové kopie systému mějte na paměti, že bitovou kopii lze obnovit pouze na pevný disk o stejné a vyšší kapacitě.

Windows XP obsahují možnost opravení stávající instalace. Níže uvedené kroky popisují zahájení tohoto  procesu.

  1. Vložte instalační disk Windows XP do počítače a nastartujte z něj.
  2. První krok přejděte stiskem klávesy Enter, dále pak pomocí F8 akceptujte smlouvu EULA.
  3. V následujícím kroku se seznamem nainstalovaných systémů zvolte ten, jež si přejete opravit a stiskněte klávesu R.
  4. Instalátor zahájí opravu systému Windows při zachování nainstalovaných programů a dat.
    11

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

45 thoughts on “Instalace a oprava Windows”

  1. Nic nove, OK. Ale co ked nemam instalacne medium? Uz teraz je nalepka so seriovym cislom takmer rozmazana. Mam ntb (Lenovo TP r400) s Win 7 professional a ak nastane v systeme nejaka kriticka chyba, mozno sa mi to podari opravit pomocou obnovy a mozno nie. A co mam robit ak sa mi napr. pokazi HDD ?

  2. Chtěl jsem opravit WIMDOWS XP,hlásí,že není platná bitová kopie,porovnejte soubor s instalační disketou.
    Po spuštění instalační diskety hlásí,že v počítači je nainstalována novější verze a zavře se.Poradíte? Děkuji

  3. petr:

    Zdravím, tipoval bych problém buď na poškozené instalační CD Windows nebo na rozdílnou verzi Service packu aktuálně nainstalovaných Windows a jejich instalace na CD. V druhém případě doporučuji do instalačního CD Windows zaintegrovat Windows XP SP3 v příslušné jazykové verzi a pokusit se o opravu znovu s tímto CD.

  4. Zdravím.
    Při snaze o opravu Windows XP Home se dostanu k výběru volby R, kde to potom vyžaduje heslo administrátora, které si už nepamatuji. Moje blbost, že jsem si ho nenapsal.
    Poradíte mi někdo, jak to mám vyřešit? Vlastní instalační
    (originální)cédéčko mám. Při startu systému musím používat CD pro nabutování přes F8. Už mi to leze řádně na nervy. Novou instalaci bych velmi nerad dělal, protože mám nainstalováno dost programů a moře dat.
    Předem děkuji za pomoc.

  5. Dobrý den,

    heslo administrátora můžete resetovat pomocí bootovacího CD Hiren’s BootCD 10.4 a pak znovu spustit opravu. Mimochodem mám pocit, že samotná oprava systému se skrývá až pod další volbou písmenem R. To co popisujete je možná recovery konzola, což je něco jiného a pro samotnou opravu instalace Windows XP není potřeba.

    Rozbalte stažený ZIP archiv a ISO soubor vypalte na CD. Z boot menu pak zvolte možnost Offline Windows Password Changer.

    Pokud byste si s čímkoliv nevěděl rady zavolejte do jednoho z příštích Ask Jirka a probereme to po telefonu nebo přes Skype.

    Hezký večer.

  6. Zdravim. Co prosim robit ked Win7 pri obnove systemu hlasi ze nesuhlasi verzia windowsu na DVD a nainsatlovaneho systemu? Aj ked som pouzil to iste instalacne DVD ako pri povodnej instalacii. Nemozu to sposobovat aktualizacie? dakujem.

  7. Abík:

    Dobrý den,

    co přesně myslíte obnovou systému? Obnovujete celou bitovou kopii? Jednotlivé aktualizace by to rozhodně způsobovat neměly.

  8. Dobry vecer potrebuju poradit jak mam naistalovat windows XPnejde mi tam dat kod porad mi to rika ze je chybny dekuji predem

  9. DÁŠA KRÁLOVÁ:

    Dobrý den,

    pokud kód píšete opravdu správně a chyba se stále zobrazuje, patrně instalační CD neodpovídá vaší verzi Windows. Produktový klíč je totiž svázán s verzí systému. Pokud tedy například instalujete verzi Windows XP Home a zadáváte klíč verze Professional, setkáte se s touto chybou.

    Pokud jste z Prahy, napište mi, mohu Vám s instalací pomoci nebo doporučit slušný počítačový servis.

  10. Zdravím,existuje nějaká možnost opravy systému který začal při určitých programech kriticky padat?Dal jsem opravit systém,ale problém zůstal,dřívější verze nemám.Systém je win7 64 ultimate

  11. Meyer:

    Bohužel, nic dalšího mě nenapadá.

    Vřele doporučuji nevypínat vytváření bodů obnovení. Leckdy vše vyřešíte navrácením se k jednomu z nich. Případně je dobré čas od času zazálohovat celý image systému. Windows 7 to umí samy od sebe, takže nepotřebujete nástroj třetí strany.

  12. Dobry den.
    Ta obnova systemu z instalacneho dvd (win 7) obnovy len systemovu zlozku ? Ostanu tam nainstalovane programy, dokumenty, nastavenia a pojdu aj programy ako je MS Office ? (lebo po preinstalacii niektore programy nejdu, tak neviem ako to je pri obnove). A ostanu mi tam aj nainstalovane ovladace ? (BT, Web kamera, gr. karta a ine).
    A pomoze mi obnova, ked mi nejte vobec system nabootovat koly jednemu programu (NiiMe) ktory emuluje volant k hram pouzitim gyro cidla napr. Nokie N95, skusal som, ju pouzit ako mysku a padlo to.
    Za odpoved dakujem.

  13. Vlado:

    Dobrý den,

    ve Windows 7 obnova z instalačního DVD (podobná té z Windows XP) není. Můžete ale obnovit systém do předchozího bodu obnovení (Obnovení systému). V tom případě nepřijdete o data ani nastavení. Nebo můžete provést obnovení z bitové kopie, kterou jste si ručně udělal například na externí HDD. V tomto případě se obsah disku smaže a vše se obnoví do stavu, kdy byla záloha (bitová kopie) vytvořena.

  14. dobry vecer.mela jsem na reklamaci notebok msi cx500,bylo mi vymeneno chlazeni a zakladni deska.kdyz jsem pocitac kupovala,a poprve ho zapla zacli se mi instalovat windows 7.-(instalacni cd nemam,vzadu na notebboku jen cislo key windows 7) kdyz mi ho poslali po reklamaci,notas sem zapla a nic porad jen nejake pismo…a tak sem hledala a nasla doma vypalene cd s windows xp a nainstalovala.nainstalovane cd ale bylo od kamarada ktery uz si ten windows nainstaloval takze je neplatny.jak mam ale pocitac obnovit tak aby mi spustil instalaci windows 7 a ja mohla vlozit kod kex pro jeho opetovne pouzivani?

  15. Moze tu byt velky problem nakolko teraz k notebookom nedodavaju instalacne DVD systemu, ale je nahrate na HDD. Pri kupe notebooku mal predajca Vas upozornit, aby ste si co najskor napalili instalacne disky z HDD. Pokial je tam povodny HDD a nebol zformatovany mohli by v dobrom servise to z neho dostat.

  16. Dobrý den Báro,

    zkuste nahlédnout do návodu k notebooku. Výrobci dnes nedodávají k notebooku instalační DVD, ale zpravidla umísťují instalační obraz na pevný disk počítače. Stiskem patřičné klávesové zkratky (kterou najdete v manuálu) pak spustíte instalaci Windows přímo z disku.

  17. Zdravim .
    Neviem z akeho dovodu ale prestal my pracovat w7 bude to asi nejakou instalaciou pred tym.skusal som to opravit cez instalacne cd ale po spusteni my to vyplo a na monitore mi vypise -out off range.-
    system som spustil v nudzovom rezime a z instalacneho cd by som to chcel opravit ale tuto moznost my to neponuka iba upgrade alebo novy,
    pomozete?

  18. Chyba “Out of range” znamená, že monitor není schopný zobrazit rozlišení nebo obnovovací frekvenci, které jste nastavil ve Windows. Zkuste v nouzovém režimu změnit odpovídající nastavení grafické karty.

  19. Dobrý den,

    potřeboval bych poradit. Při běžném používaní PC se mi system sám od sebe vypnul a při zapnutí vyběhne černé okno s upozorněním: “BOOTMGR image is corrupt. The system cannot boot.” Při zjišťování systémové chyby přes BIOS hlásí chybu na hadru a já nevím co s tím…Přemýšlel jsem o reinstalaci nebo repair, ale jak už bylo řečeno: disk s OS se k počítačům nedodávají a tak nevím, jak tuto chybu odstranit.
    Děkuji za radu.

  20. koupil jsem netbook, zhroutili se mi XP perofesinal, mam XP home na disku, fleshku 7GB a jeste notebook. No a mojim cilem je, aby netbook opet zacal pracovat. Zkousel jsem pretahnout disk na flesh a tudy cesta nevedla,druhy operacni system taky nic. Proste problem mezi zidli a klavesnici. Ja jsem mechanik a ne pocitacovy odbornik

  21. a na doplneni, k netbooku jsem zadne disky nedostal,takzenemam nic original,jen to co mi zustalo od starych Pc a internet

  22. Dobrý den,

    pro instalaci budete potřebovat funkční instalační CD Windows a jemu odpovídající produktový klíč. Pokud jste s netbookem nedostal instalační média, je možné, že na pevném disku je vyhrazený oddíl, ze kterého se Windows dají obnovit. Zkuste to ověřit.

  23. Thank you very much. You tried using SQLServer Studio 2008? Intellisense drives me wild! Is there a way to disable it?

    Thanks, Ryan.

  24. Dobrý den,
    na notebooku se mi pokazil HDD, a nemám (prodejce mi nedal) instalační CD s WIN XP Pro. Nemám ani vytvořeno spouštěcí CD, či jak se to jmenuje. Prodejce zkrachoval. Nechá se někde sehnat instalační CD do kterého bych pak vložil svůj klíč? Na podpoře MS mi odepsali, ať to zkusím u prodejců NTB stejné značky… Můžete poradit?
    Díky

  25. mam windowns 7 a chcem ho obnovit bez zalohy raz uz som to urobil a teraz ked zase chcem obnovit napise Nepodarilo sa spustit obnovenie systemu nevete co s tym??

  26. dobrý den, zapnul jsem pc naběhla prví obrazovka v pohodě a pak místo toho aby se startovaly widowsi tak naběhla černá obrazovka ,kde bylo napsane že nejaky config je poškozený.Tak jsem dal opravit systém podle navodu ze stranek microsoftu pc se po oprave restartovalo pak nabehlo i načítání windows ale po tom jak se melo načíst přihlašování tak naběhla na setinu modra obrazovka kde bylo něco bíle napsané a potom se pc restartoval a znovu to same a zase se restartoval. jeste jsem se chtel zeptat jestli nevadi ze na pc bylo xp sp3 a na instal. cd xp sp2 mozna byly nekompatibilní ovladače ale u grafiky bylo jenom xp. pokud se nekomu přihodilo něco podobneho budu rád za všechny odpovědi.
    děkuji

  27. chci si opravit windows xp kdyz ho zapnu tak se mi zobrazi informace a A:drive error kdyz to potvrdim f1 tak se mi to nacte a nakonec se mi zobrazi ze soubor je poskozen nebo nebyl nalezen windows system32 config system
    kdyz se pokusim to opravit tak mackam jak blbec R a vubec se nic nestane a zacne neco nabihat a nakonec se zobrazi soubor 1386 c 852 852 se nepodarilo nacist kod chyby je 4096 instalace nemuze pokracovat

    prosim poradite mi nekdo na mail dekuji

  28. ne zacne se mito skenovat a nakonec mi to napise tu chybu a instalace nelze dokoncit ukoncite libovolnou klavesnici

  29. Dobrý den,
    k tomu multibootu. Když bych chtěl instalovat Windows Vista a Windows 7 na jeden HDD.
    Je instalace obdobná jak popisujete WXP a W7?
    Prvně Visty pak 7?
    Děkuji

  30. dobry den mam problem z hardiskem porad kdyz ho chci predelat tak se my nacte ze tam neni c:, nevite co stim????? dekuji

  31. Dobry den

    mam win7 a mam problem s ikonami
    veskere ikoy zmenili vzhled a kdyz je vymacknu tak se mi obevi total comander a ne pozadovana slozka
    prosim poradte mi co mam delat jsem laik dekuji mnohokrat

  32. Dobrý den
    Prosím o pomoc a radu jak přeinstalovat systém na mém notebooku Dell Inspiron, stalo se mi totiž to že od konce unora kdy jsem chtěl přeinstalovat W8 když ji MS nabízel v akci se mi v notíku něco pokazilo a já i když jsem měl zálohu v programu Dell safe, se kterou mi tato oprava nevím proč nejde provest, by další záloha systému měla být přímo na HDD ale nelze se k ní dostat jelikož i když při startu zmáčknu F8 a tam by měla být položka obnovit do továrního nastavení, tak tu tam prostě nemám.Muže mi někdo poradit co stím?
    Děkuju moc všem za rady

  33. Dobrý den mám notebook bez cd mechaniky a spustil sem ráno notebook a naskočila mi tam zpráva:systém windows nelze spustit .Uvedeny soubor je poškozen nebo nebyl nalezen:\system32\hal.dll. Nainstalujte znovu uvedený soubor. Poraditemi prosím?? Byl bych k smrti rád diki.

  34. DOBRY vecer potrebuji poradit prosim pisi ve microsoft office word mam sony vaio pocitac a windws 7 jak pisi tak se mi objevi ze mam zadat key-klic jak ho ziskam nevim dekuji

  35. Doý den mám problém musela jsem vypnout celý pc na nějakou dobu a veškerá instalace v pc zmizela.Takže při zapnutí chce pc komletní instalaci jako by bylo nové.Vložím instalační dwd a postupuji podle pokynu dojdu až k vlastnímu nastavení vše udělám potvrdím licenční podmínky.Měl by se pak objevit harddisc jenže se mi neobjeví.mohu pc nainstalovat i jínak aby se zprovoznilo? Díky

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *