Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW

Qtek 8310Před pár týdny jsem si pořídil smartphone Qtek 8310 s Windows Mobile 5.0. Nemohu si ho vynachválit! Pokud jste čerstvým majitelem tohoto telefonu, z vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že do začátku vám pomohou následující odkazy na SW, rady k nastavení a popis úprav v registrech, které jsou mnohdy velmi užitečné. Mě samotnému trvalo uvedení přístroje do ostrého pracovního provozu cca týden. Základní nastavení je celkem vyhovující, ale mě osobně řada věcí chyběla, a tak jsem hledal řešení. Tak třeba tak zdánlivě banální věc jakou je zobrazování všech úkolů na dnešní a následující den na home screenu mi trvala dva dny, než  jsem si zamiloval geniální utilitku Facade.

Oprava chyby “Výchoyí obrayovka” v české lokalizaci
Jak jste určitě zaznamenali český překlad nese jednu nehezky vypadající kosmetickou vadu. Někdo si patrně při lokalizaci trošku nešťastně přepnul klávesnici a zamněnil “z” za “y”. Oprava je velice snadná. Stačí zeditovat soubor \Windows\rootgsm.cpl.xml a text “Výchoyí obrayovka” nahradit správným textem “Výchozí obrazovka”. Soubor je uložen ve formátu UTF8 a je potřeba úpravy provádět nějakým odpovídajícím editorem např. PSPadem či podobným.

Software
První nepříjemným zjištěním pro mě bylo, že WM standardně zobrazují pouze následující jednu událost z kalendáře a tím to končí, což jak uznáte sami není zrovna šikovné, pokud si chcete optimálně naplánovat pracovní den nabitý povinnostmi. Sháněl jsem tedy nějaký plugin do home screenu pro zobrazování událostí z kalendáře třeba na dva dny dopředu. Ideálním řešením pro mě byl skvělý plugin Facade (http://www.sbsh.net/products/facade). Je velmi dobře modifikovatelný a tím pádem velmi mocný.

Jelikož používám datově neomezenou variantu GPRS/EDGE připojení, první aplikací, kterou jsem instaloval byl ICQ (nově i MSN) klient pro smartphony Prelude ICQ (http://www.preludeicq.com). Mile mě překvapilo snadné ovládání a především možnost integrace do home screenu.

Nepostradatelným pomocníkem je PHM Registry editor (http://www.phm.lu/Products/PocketPC/RegEdit/). Prvních pár dnů byl mou nejpoužívanější aplikací. V Mobile registrech jsou nastavovat opravdu zázraky, podobně jako v klasických desktopových Windows.

Před nedávnem Skype nabídl Beta verzi Skype klienta pro smartphony (http://skype.com/download/skype/mobile/brand_qtek_beta.html). Doporučuji ho vyzkoušet, doznal poměrně hodně změn a chová se na WM mnohem svižněji než kdykoliv dřív. Nicméně je potřeba připojení přes WiFi, jinak si moc nezalováte.

TomTom Mobile na tomto Qteku funguje velmi pěkně, a tak jej mohu vřele doporučit, pokud rádi cestujete s GPS. Je pravda, že na PDA, která mají silnější procesor, chodí TomTom svižněji, ale i tak je velice použitelný.

Po upgradu Windows Mobile na AKU2 navíc dostáváte do smartphonu jednu fantastickou funkcionalitu jménem Direct Push. Ve zkratce je to ten nejpříjemnější způsob synchronizace, jaký si můžete dopřát. Umožní vám synchronizovat smartphone proti Exchange serveru vzduchem přes mobilní datové připojení (GPRS, EDGE, UMTS). Nejedná se tak úplně o obyčejný sync, ale smartphone si udržuje s Exchangí stálé spojení a jakmile dojde ke změně dat na jedné nebo druhé straně a je třeba synchronizovat, vše proběhne okamžitě. Pošta vám na mobile zařízení tedy chodí prakticky ve stejnou chvíli, jakmile dorazí na Exchange.

Odkazy do začátku
Spousta SW, popis úprav registry, tipy pro nastavení: http://www.sybol.eu/WWW_Qtek/Obsah.html

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

111 thoughts on “Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW”

  1. Dobrý den,
    zkuste vyndat baterii a po chvíli ji vrátit zpět do zařízení. Pak se pokuste oživit přístroj znovu. Zkuste vícekrát za sebou déle podržet startovací tlačítko. Pokud ani tak neuspějete, pravděpodobně to bude na reklamaci.

  2. Dobrý den
    Qtek mám už pár dní a je to ten nej přístroj na světě…jen by mě zajímalo jestli jde na něj nainstalovat Windows Mobile 6 a jak se taková instalace provádí???Asi přez nějaký reset???Moc dík…

  3. Dobrý den,

    žádnou podporovanou cestou není možné WM6 do tohoto Qteku nainstalovat. Na internetu samozřejmě můžete najít nějaké postupy. Problém je ten, že přijdete o záruku a není zaručené, že celý proces upgradu proběhne korektně.

    Předtím, než se pustíte do flashování WM6, měli byste vědět, že tento postup není oficiálně podporován a nemusí proběhnout korektně. Upgrade provádíte na vlastní riziko. Pokud se pro něho přeci jen rozhodnete, držte se přesně jednotlivých kroků návodu.

    Info: http://www.ce4you.cz/forums/view_topic.asp?t=24246

  4. Dobrý večer.

    Mohl poprosit o radu ohledně nastavení WAP. Potřeboval bych nastavit explorer na Vodafone live! Když jedu přes Wi-Fi tak je vše bez problému, ale nastavení wap mi pořád nějak nejede. Internet přes GPRS taky jede. Jen ten Vodafon live ne a ne. Díky.

  5. Obraťťe se prosím přímo na zákaznickou linku Vodafone. S konfigurací WAPu u nich nemám absolutně žádnou zkušenost. Pro ně by to ale snad měla být rutinní záležitost.

  6. Dobrý večer,

    Prosím o radu. Jak sehnat gumovou výplň joystiku. je třeba vyměnit joystik celý, nebo celý přední kryt? Děkuji.

  7. Prosím o radu zda je možno na Qteku 8310 zprovoznit větší zabezpečení klávesnice než jenom PINem. Vím, že je možné zjistit, že se někdo pokoušel zadat nesprávně heslo a lustrovat telefon ale nevím jak. Dík za radu

  8. Dobrý den,

    to, co popisujete už je spolupráce Exchange serveru s mobilním zařízením. Zde je veškerá režie v rukou serverové části. Záleží, co konkrétně chcete zabezpečit. Pokud by šlo i o data uložená na SD kartě, budete muset hledat nějaké sofistikovanější řešení.
    Co se týče zamykání klávesnice, tak ochrana PINem je jediné řešení, které je dostupné přímo ve Windows Mobile 5. Obdobně jako u paměťové karty, pro další funkcionalitu byste musela zainventovat do softwaru, který by splnil vaše představy zabezpečení.

  9. Dobrý den,

    pro změnu režimu stačí podržet klávesu se symbolem hvězdičky. Objeví se menu pro výběr požadovaného řezimu. Pod volbou 1 je klasické psaní a pod číslem 4 najdete T9.

    Hezké vánoce a úspěšný start do nového roku.

  10. Zdravím, mam dotázek, jak nastavit v 8310 wap pro příjem služby O2 active….?? nastavovací sms z O2 jen rozsvítí display a nic, madam na klientském ví prd jako obvykle….dik předem !

  11. Dobrý den,

    s tím Vám bohužel asi moc neporadím. Nikdy jsem to nezkoušel. Zkuste se ještě jednou provolat na O2 a případně se nechte přepojit na nějakého technika. Je to asi nejjistější řešení, jak službu nakonfigurovat.

  12. Dobry den
    chtel jsem se zeptat mam Qtek 8310 a mam mensi problem s WIFI normalne ji zapnu vyhleda mi dostupne pripojim se ale kdyz spustim explorer tak mi to pise Pripojeni k internetu neni spravne nakonfigurovano zkontrolujte nastaveni prosim mohl by mi nekdo poradit dekuji

  13. Dobrý den,

    jak máte nastavenou adresaci? Běží na Vašem Access Pointu DHCP server? Pokud přidělujete IP adresy ručně, pak by mohl být problém v tomto. Pokud provozujete v síti DHCP server a Qtek dostane automaticky správnou IP adresu, neměl by být problém se připojit k internetu.

  14. dobrý den prosím o radu měl jsem přístroj 8310 a rozbil jsem ho teď mám nový a nemůžu docílit toho aby mi při SMS v T9 psal slovník s čárkami a s háčky. tím pádem je slovník nefunkční. češtinu jsem zadal v místním nastavení i v národním prostředí ale pravděpodobně to nebylo ono. jestli mi někdo může poradit budu moc rád díky roman

  15. Dobrý den,

    snažil jsem se najít řešení, ale neuspěl jsem. Já mám zkušenost přesně opačnou. T9 mi píše včetně diakritiky, ačkoliv by nemusela. Omezuje tím tak velikost jedné zprávy na 70 znaků a netuším jak moc je to kompatibilní, když zprávu s diakritikou pošlu na mobilní telefon jiného výrobce. Jakou máte verzi T9? Vypadá to, že problém by mohl být v tomto. Od koho jste kupoval ten nový kus?

    S pozdravem,

    Jiří Brejcha
    http://www.jiribrejcha.net

  16. telefon je přímo z prodejny O2, jelikož nejsem žádný velký technik tak nevím jakou verzi T9 mám, každopádně Vám moc děkuji za ochotu mi pomoci.

  17. Dobrý den, chtěl bych se zeptat k čemu je taková malá dioda pod nulou???spíš teda jak se zapíná…a jak mám udělat aby mi to v kontaktech vyhledávalo pouze podle znaku????

  18. Ješt bych měl jeden dotaz, mám danou mp3 na sms ale mp3 má 3 minuty a když mi příde zpráva tak hraje až dokonce nedá se nějak zastavit nebo musim zkrátit mp3????děkuji za odpověď

  19. no to vyhledávání myslím že když zmáčknu třeba dvakrát 5 aby mi to hledalo jména na K ale ono to hledá i další jména…a ještě dotaz jaký je nejlepší přehrávač do qteku myslím tím třeba i na videa.Zatím moc děkuji

  20. Super moc díky….dneska se mi mobil přepnul do něčeho kde nemůžu používat čísla jako třeba v nastavení abych nemusel na to sjíždět joystickem ale máčknout číslo nevíte jak se to dá dát zpět???mám smartphone chvíli a zatím se seznamuji….

  21. Dobrý den.
    Vlastním Qtek 8500 a můj problém je že nevím jak stahovat (ukládat)soubory přes BT na pamět.kartu.
    Když budete umět poradit laikovy budu šťasten.Děkuju předem za odpovědi.

  22. Dobrý den,

    tuto funkci jsem nikdy nezkoušel, takže Vám asi moc neporadím. Pokud máte k dispozici datový kabel, doporučuji ho využít. Přenos bude rychlejší a přenos z PC do mobilního zařízení bude pohodlnější. Případně se zkuste podívat na internetu, zda neexistuje nějaký nástroj, který by uměl dát při Bluetooth přenosu na výběr uložení na paměťovou kartu či do vnitřní paměti zařízení.

    Příjemný víkend,

    Jiří Brejcha
    http://www.jiribrejcha.net

  23. Dobrý den,
    tak se seznamem už sem se naučil…ale mám potíže s bluetooth…proč mě nevidí na ostatních telefonech když je bluetooth zapnutej??? a ta dioda dole je čidlo světla podle světla zapíná podsvětlení klávesnice….

  24. aaaha tak to je ono,už mě zjistí i ostatní…..ale vyskytnul se mi další problém….měl sem třeba v nastavení u každého pole přiřazenou číslici a lkdyž sem jí zmáčknul skočilo mi to tak u čeho ta číslice byla….ale z ničeho nic mi zmizeli a sou tam velký písmena tak nevim co s tim???

  25. Ahoj všem. Mám na prodej zánovní Qtek 8310. Tedy je starý cca 2 roky (kdy byl v nabídce O2?), ale rozbalen je cca před měsícem…… Naprosto nevyužitý a tedy i nevyužívaný. Jestli ho někdo chce nebo ví o někom, kdo by ho levně chtěl, napište mi na multicomp@volny.cz. Díky a mějte se…

  26. dobrý den
    mám další problém jak mám nastavit mobil na operátora aby mi přijímal mms??? mám t-mobile

  27. tak jsem volal na t-mobile a tam qteka prostě neznají takže nevim co s tim mám dělat??

  28. no nevim měl sem tam starou mms ale stáhnulo mi jí to ale napsalo to že je poškozená…..takže to vypadá že to funguje takže vám děkuji za radu

  29. Ahoj lidi. Prosim Vás mam Qtek 8310 už docela dlouho a jsem s ním velice spokojen, jen můj kryt telefonu už se pomalu a jistě rozpadá. nevíte někdo kde sehnat novej?

  30. Dobrý den.
    Rozbil se mě displej u qteku 8310 a potřebuju ňáko zazálohovat kontakty, atd. Ale pořád se mě to nedaří.
    Chtěl jsem se zeptat jestli ty kontakty nejsou někde
    v adresáři? anebo nějaký jiný řešení.
    Děkuji předem Lukáš Křivka

  31. Dobrý den!

    Chtěl bych se zeptat zda je možné na telefonu nějak nastavit, aby když zamknu klávesnici se mi po zmáčknutí joysticku nerozsvicel displej?

    Děkuji moc

  32. Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat zda telefon podporuje 2Gb paměťové karty. Koupil jsem si Pretec Mini SD 2Gb a v telefonu mi nefunguje ale ve foťáku ano, tudíž chyba v karte není. Nebo jestli telefon podporuje karty jenom určitých výrobců.

  33. Dobrý den, používám qtek už asi přes rok, ale zatím se mi nepodařilo sehnat office balíček na otevírání wordových a excelových souborů. Mohl byste mi prosím nějak poradit. našla jsem jen jeden pro windows mobile 5 ale ten mi bohužel nešel v telefonu instalovat, háže mi to hlášku “program nebo nastavení nelze nainstalovat, protože nemají dostatečná systémová oprávnění”.
    Předem děkuji za odpověď, sama už nevím, co s tím.

  34. Dobrý den,

    pro verzi smartphone, na které běží i Qtek 8310, bohužel Office neexistují. Na CD k telefonu ale byla jakási náhrada Microsoft Office.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *