Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW

Qtek 8310Před pár týdny jsem si pořídil smartphone Qtek 8310 s Windows Mobile 5.0. Nemohu si ho vynachválit! Pokud jste čerstvým majitelem tohoto telefonu, z vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že do začátku vám pomohou následující odkazy na SW, rady k nastavení a popis úprav v registrech, které jsou mnohdy velmi užitečné. Mě samotnému trvalo uvedení přístroje do ostrého pracovního provozu cca týden. Základní nastavení je celkem vyhovující, ale mě osobně řada věcí chyběla, a tak jsem hledal řešení. Tak třeba tak zdánlivě banální věc jakou je zobrazování všech úkolů na dnešní a následující den na home screenu mi trvala dva dny, než  jsem si zamiloval geniální utilitku Facade.

Oprava chyby “Výchoyí obrayovka” v české lokalizaci
Jak jste určitě zaznamenali český překlad nese jednu nehezky vypadající kosmetickou vadu. Někdo si patrně při lokalizaci trošku nešťastně přepnul klávesnici a zamněnil “z” za “y”. Oprava je velice snadná. Stačí zeditovat soubor \Windows\rootgsm.cpl.xml a text “Výchoyí obrayovka” nahradit správným textem “Výchozí obrazovka”. Soubor je uložen ve formátu UTF8 a je potřeba úpravy provádět nějakým odpovídajícím editorem např. PSPadem či podobným.

Software
První nepříjemným zjištěním pro mě bylo, že WM standardně zobrazují pouze následující jednu událost z kalendáře a tím to končí, což jak uznáte sami není zrovna šikovné, pokud si chcete optimálně naplánovat pracovní den nabitý povinnostmi. Sháněl jsem tedy nějaký plugin do home screenu pro zobrazování událostí z kalendáře třeba na dva dny dopředu. Ideálním řešením pro mě byl skvělý plugin Facade (http://www.sbsh.net/products/facade). Je velmi dobře modifikovatelný a tím pádem velmi mocný.

Jelikož používám datově neomezenou variantu GPRS/EDGE připojení, první aplikací, kterou jsem instaloval byl ICQ (nově i MSN) klient pro smartphony Prelude ICQ (http://www.preludeicq.com). Mile mě překvapilo snadné ovládání a především možnost integrace do home screenu.

Nepostradatelným pomocníkem je PHM Registry editor (http://www.phm.lu/Products/PocketPC/RegEdit/). Prvních pár dnů byl mou nejpoužívanější aplikací. V Mobile registrech jsou nastavovat opravdu zázraky, podobně jako v klasických desktopových Windows.

Před nedávnem Skype nabídl Beta verzi Skype klienta pro smartphony (http://skype.com/download/skype/mobile/brand_qtek_beta.html). Doporučuji ho vyzkoušet, doznal poměrně hodně změn a chová se na WM mnohem svižněji než kdykoliv dřív. Nicméně je potřeba připojení přes WiFi, jinak si moc nezalováte.

TomTom Mobile na tomto Qteku funguje velmi pěkně, a tak jej mohu vřele doporučit, pokud rádi cestujete s GPS. Je pravda, že na PDA, která mají silnější procesor, chodí TomTom svižněji, ale i tak je velice použitelný.

Po upgradu Windows Mobile na AKU2 navíc dostáváte do smartphonu jednu fantastickou funkcionalitu jménem Direct Push. Ve zkratce je to ten nejpříjemnější způsob synchronizace, jaký si můžete dopřát. Umožní vám synchronizovat smartphone proti Exchange serveru vzduchem přes mobilní datové připojení (GPRS, EDGE, UMTS). Nejedná se tak úplně o obyčejný sync, ale smartphone si udržuje s Exchangí stálé spojení a jakmile dojde ke změně dat na jedné nebo druhé straně a je třeba synchronizovat, vše proběhne okamžitě. Pošta vám na mobile zařízení tedy chodí prakticky ve stejnou chvíli, jakmile dorazí na Exchange.

Odkazy do začátku
Spousta SW, popis úprav registry, tipy pro nastavení: http://www.sybol.eu/WWW_Qtek/Obsah.html

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

111 thoughts on “Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW”

  1. Ahoj mam problem nemužu se dostat v Star,nastaveni,do Vychozi obrazovka když to potvrdim tak to napiše Chyba Nastaveni nelze otevrit a na hlavni strance to piše No home screen layouts can be found.I

  2. Zkuste se podivat do Application Data\Home, coz je uloziste home screenu. Mel by tam byt minimalne jeden pro spravnou funkci systemu. Kdyby jste potreboval, rad vam nejaky home screen poslu.
    Upravoval jste rucne soubor rootgsm.cpl.xml kvuli zmene “Výchoyí obrayovka” => “Výchozí obrazovka”? Pokud ne, pak bych ve vasem pripade provedl zalohu dat a vyresetoval zarizeni do tovarniho nastaveni.

  3. Ahoj. Mám jeden dotas jdou dát na plochu nějaké ikony ? A třeba i předdefinovanná sms zpráva ? Děkuji moc za odpověď

  4. Jakou plochu myslíte? Máte na mysli homescreen? Pakliže ano, tak většinu těchto věcí já osobně řeším nadefinováním Rychlé volby na jednotlivá numerická tlačítka. V horním pruhu homescreenu se pak zobrazují naposledy spuštěné aplikace. Předdefinovanou zprávu jsem zatím neřešil, zkuste pohledat na internetu, určitě se nějaké řešení najde.

  5. Dobrý den, zkusil jsem přenastavit rootgsm.cpl.xml kvuli zmene “Výchoyí obrayovka” => “Výchozí obrazovka” ale bohužel od té chvíle se nemohu dostat k nastavením, neboť qtek píše Chyba: Dokument ovládacího panelu rootgsm.cpl.xml nelze načíst. Zkontrolujte nastavení ovládacího jazyka XML a zkuste načíst ovládací panel znovu.
    Podotýkám, že v tuto chvíli jsem jiné úpravy nedělal, zkusil jsem telefon vypnout a zapnout, ale stejné hlášení.

    Díky

  6. Již jsem to vyřešil, stáhl jsem si tento soubor z webu p. Sybola a funguje. Ale stejně by mne zajímalo, proč prostá úprava písmen znemožní práci se souborem…

  7. dobrý den, mám Q 8310 krátce, ale rád bych věděl, jak nastavit, aby se data, mp3, mms, obrázky, atd., stahovali přímo na mou kartu a ne do telefonu.Vše se ukládá do paměti telefonu, telefon mi pak hlásí plnou paměť, díky

  8. Zkuste prosím trošku upřesnit vaši situaci. Jak stahujete do telefonu daná data? Pomocí ActiveSync? Z webu přímo do telefonu? Nebo nějak jinak? Rád Vám poradím, bude-li to v mých silách. Pekný den;)

  9. asi jsem se špatně vyjádříl, ale jde mě o to, že když mám na kartě mp3 a chci si některou dát jako vyzvánění, tak alespoň co jsem zatím pochopil, si ji přesunu do telefonu, přesně do Aplication Data do složky Sounds. Pak ji najdu ve vyzvanecich tonech, ale kdyz tam budu chtit nahrat dalsi mp3, tak je me telefon informuje, ze je plna pamet.Take se pak stane, ze kdyz me ma prijit mms, tak me napise, ze telefon nema dostatek pameti pro stazeni zpravy. Jde nejak nastavit to, aby telefon vyuzival primo pametovou kartu a ne jen tu svou?

  10. Nejlepším řešením je vytvořit si na paměťové kartě složku “My Documents” a přímo do ní nakopírovat MP3, které chcete používat pro vyzvánění. Bez problémů se vám pak zobrazí v seznamu dostupných melodií.

  11. Dobry den ! Je mozne si do Qteku stahnout Java hry pro nokie ?? myslim tim jar nebo jad soubory ..jdou tam otevrit?, mel jsem nokii tam stacilo jen kliknout a bylo hotov tak jestli jet o na qteku stejne nebo jestli k tomu musim mit nejaky programek..kdytz jsem kioukal na srovnani nokii a qteku taka ma Javu rychlejsi i stejny druh diky za odpoved(snad jste to pochopil :o))

  12. Dobrý den, Qtek má předinstalován program Midlet manager, který se stará o instalaci a spouštění Java aplikací. Provozování Java aplikací by mělo být zajištěno. JAR a JAD soubory by tedy měly jít spouštět. Pokud ale máte něco, co je určeno přímo pro Nokie, mám obavu, že to v nenokiáckém telefonu nespustíte korektně. Posuďte sám kolik máte Java aplikací a jak často je používáte. Já bych i těď po roce s Qtekem koupil zase Qtek (případně HTC) hlavně proto, že má Windows Mobile a synchronizace s Outlookem / Exchange Serverem je přímo pohádková.

  13. Dobry den koupil jsem si v jednom bazaru Qtek 8310 ale nemam k nemu manual na ovladni telefonu chtel bych poprosit jestli by nekde ten manual nebyl ke stazeni

  14. Dobrý den, ějakým omylem jsem si na Qteku “něco” zapnul a začaly mi chodit smsky ve tvaru: “Síť 01234 (012345)”, kde čísla před závorkou a v závorce se mění a souvisí zřejmě s identifikací buňky, ve které se telefon nachází. Projel jsem několikrát celé menu telefonu, ale nedaří se mi najít vollbu pro vypnutí.. věděl byněkdo co stím? díky

  15. vypnul jsem vše kromě přesměrování při nedostupnosti, které se mi vypnout nepodařilo, ale po restartu mě opět přivítala známá smska ..:)

  16. Tuhle chybku bohužel neznám. Zkuste ještě zagooglit. Resetovat telefonu do továrního nastavení je asi poslední rada, o které chcete slyšet, že ano?;)

  17. přesně tak, na víkend už mám jiné plány :) Dám vědět až to vyřeším, zatím díky

  18. Jakou rychlosti se vam prenaseji data mezi qtekem a pc po usb kabelu? U me to tak vychazi 50Kb/s a to se mi zda hrozne malo. Dekuji za odpoved.

  19. Dobrý den,
    také jsem tím byl celkem zaskočen. Jako první krok doporučuji upgradovat ActiveSync na jeho poslední verzi. Dost zlepšili prospustnost a rychlost kopírování se výrazně zvýšila. Teď jsem zkoušel kopírovat na SD kartu v telefonu z notebooku s Windows Vista a naměřil jsem přibližně 200 kBps. Což už je příjemné.
    Dejte vědět, jak jste dopadl.

  20. No ja jsem to testoval z verzi Active Sync 4.5. Ale je fakt, ze vetsinu prenosu delam pres plugin Total Commandera a ten je dost pomalej, max. tech 50KB. Primo pres Active Sync je to rychlejsi.

  21. Měl bych ještě jeden problém. Nedaří se mi rozchodit internet přes Active Sync (zkoušeno s verzi 4.1 a 4.5). Na internetu jsem nalezl nějakou úpravu v registrech, ale ta mi nepomohla. Pak jsem zkoušel přimo v Active Sync v Nastavení připojení, dát místo položky Automaticky, položku Internet. Ale taky nic. Díky za každou radu.

  22. Nemám to teď bohužel kde vyzkoušet, ale mám pocit, že mi to na smartphonu fungovalo. Ale jsem si jistý, že s Automatickým nastavením mi to určitě fungovalo s WM2003 PDAčkem.

  23. Chci se zeptat, zda telefon umí zvonit současně s vibrací, tak jak to umí běžný telefon. Nikde jsem to v nastavení nenašel, pouze zvonění nebo jen vibrace. Díky za odpověď.

  24. Dobry den. Mam QTEK 8310 a ma rozbity displej. nevim kde ho mam koupit a popriopadne kolik stoji. Díky za odpověď.

  25. Patrik: Ano to umí. Zvonit a vybrovat zároveň zvládá bez problémů. Nastavení této funkce najdete v nabídce Start -> 9 -> 3 -> Menu -> 1 -> Notification type. Tam si můžete vybrat typ upozornění na příchozí hovor.

  26. Dobrý den v Activesync nemám možnost zaškrtnout poznámky a synchronizovat s VOXem nemáte radu?

  27. Přiznám se nějak jsem to nepochopil z toho jejich návodu. Dokázal by jste mi to polopaticky vysvětlit? Díky moc předem..

  28. V zásadě jde o to, že Poznámky mohou být ukládány buď jako PIM data nebo jako soubory. Pokud jsou uloženy jako jednotlivé soubory, nebude vám fungovat synchronizace s Outlookem. Další podmínkou je mít poznámky uložené ve Flash paměti a nikoliv na paměťové kartě. Takže smažte (případně zazálohujte) všechny poznámky v zařízení a nastavte si Flash paměť jako výchozí úložiště. Mělo by to být někde pod Notes / Tools / Options. Abych se přiznal tak si přesně umístění této volby nepamatuji. Zkuste ji dohledat v zařízení. Pro jistotu ještě mrkněte, zda v My Documents v PC nemáte také složku Notes. Pokud ano smažte ji. Teď se smazanými poznámkami proveďte synchronizaci. Poté odpojte zařízení a v Outlooku si vytvořte testovací poznámku. Následně proveďte nastavení synchronizace poznámek (checkbox by neměl být šedivý) a spusťte samotnou synchronizaci. Poznámka by se měla objevit na Mobile zařízení.

  29. Zdravím. Nevíte náhodou někdo, kde se dá vypnout v kontaktech zobrazování čísel ze SIM karty? Chci vidět pouze čísla z telefonu. Díky Patrik.

  30. Ahoj. Prosím prosím o pomoc. Nevím jak si na Qteku 8310 nastavt zámek klávesnice. Předtím jsem měl tak že jsem vždy pouze zadal heslo jake sem si zvolil a mobil se odemkl. ted mi nejde zamknout vůbec ( po reklamaci – asi jsem zapoměl kde se to dělá). A ještě mě zajímá jestli existuje nějkaký program kde bych si na Qteku mohl nastavit jako vyzváněcí melodii moji MP3ku. zatím sem nepřišel jak na to.děkuju předem za odpovědi.

  31. Klávesnice se standardně zamyká delším podržením klávesy se symbolem červeného sluchátka. Vyzváněcí melodie ve formátu MP3 fungují na Qteku bez instalace dalšího SW. Stačí MP3 soubor nakopírovat do složky \Storage Card\My Documents. Pak se normálně zobrazí v seznamu všech vyzváněcích tónů a lze ji vybrat.

  32. Dobry den…
    Chtel bych reagovat na slecnu Zdenku ohledne rozbityho telefonu…
    Mam stejny problem a vyresil sem ho tak ze mam objednany LCD z http://www.ebay.com..
    Je to trochu slozitejsi,ale vyjde to levneji nez zde…cca o 2000 mene,coz je dost.

  33. Vlastním Qtek 8310 téměř dva roky. Nelíbí se mi že po vyjmutí baterie “spadnou” hodiny a datum. Tj. při výměně SD karty
    nebo SIM je nutno čas a datum nastavit znovu ručně nebo ho nasynchronizovat s počítačem.
    Existuje nějaké řešení?

  34. Obávám se, že je to způsobeno tím, že tento model nemá záložní baterii, která by zajišťovala napájení v případě vyjmutí hlavní baterie. Telefon tak ztratí čas a datum.

  35. Dobrý den

    Chtěl sem se zeptat jak se da nastavit připojení k internetu přes vodafone kartu , děkuji

  36. tak uz vím

    ) Start > Nastaveni > Pripojeni > GPRS > Nabidka > Pridat
    Popis: Oskar Internet
    Pripojuje se k: Internet
    Pristupovy bod: ointernet
    ***vse ostatni prazdne/nevyplnovat***
    2) Start > Nastaveni > Pripojeni > GPRS > Nabidka > Pridat
    Popis: Oskar Wap
    Pripojuje se k: Sit Wap
    Pristupovy bod: owap
    ***vse ostatni prazdne/nevyplnovat***

  37. Abych necitoval dotaz stanleyho z 16. 3. 2007. Mám stejnou zkušenost s vyzvánecími melodiemi,pouze s tím že Vámi popsaný postup nezabral. Otázka je,kde já dělám chybu?

  38. Zkuste postup projít ještě jednou. Musí to fungovat. Používám to takto na více zařízeních a osvědčilo se to. Pokud ani tak neuspějete, zkuste nahrát audio soubor do složky Application Data\Sounds. Tedy přímo do zařízení.

  39. Dobrý den. Psal jsem na MobilManii nekolik svých dotazů ohledně Qteku 8310, který jsem si nedávno pořídil, na které mi zatím nikdo neodpověděl. Tak se s nimi obracím sem, kde se mi snad dostane pomoci :-)
    Jak se dělá hard reset?
    Jak zmenit funkci předdefinovaných tlačítek (zprávy, kontakty, comm manager) vím, že je potřeba změnit zástupce Short_AP1.lnk jenže já u něj mam atributy systemový a jen pro čtení a zmenit nejdou (původní soubor mi nejde ani smazat) zkoušel jsem to přes Total commandera v telefonu tak i přez plugin do TC v PC přes kabel. Ten samá problém mam i u souboru ve kterém je napsané “obrayovka”
    Dál mě trápí, že po vyndání baterky se smaže nastavení času, dělá vám to taky?
    Existuje nějaký způsob, jak by systemové diody mohli informovat o zmeškaných událostyech? Na vypnutém displeji toho člověk moc nezjistí. Kdyby mohla třeba začít místo zelené blikat oranžová jako na Variu.
    Potom na co si ještě nemůžu moc zvyknout, že oproti WM2003SP (třeba na MPx220) že mi po zapnutí nenabíhají ikony, které jsou v registru ve “StartMRU” ale poslední spuštěné.
    Další věc, která mě občas trápí, že po nějaké akci se mi rozhodí nastavení “Řízení spotřeby” kde mam potom nastaveno limit pro podsvícení “Nikdy” a displej nevypínat.
    A zatím asi poslední dotaz existuje nejaký update ROM? Případně kde ho stáhnout? Mimochodem, nevíte ještě jak zjistit (mam takový dojem, že při zapnutí to neukazuje ty červené čísla, tak jako třeba již jednou zmiňované Vário) verzi ROMky a jaká je aktuální?
    Nedávno jsem se přehraboval v registrech a od té doby se mi neukazují čísla před textovým menu (třeba v nastavení mam akorát 1 u další – místo 9.)
    Díky za odpovědi!

  40. Hard reset se provádí podržením obou kontextových tlačítek při vypnutém telefonu a zmáčknutím vypínacího tlačítka na 1s. Obě kontextová tlačítka je potřeba držet do doby, než se zobrazí výzva pro potvrzení resetu nulou.

    Změnit funkci tlačítek mě zatím ani nenapadlo, takže nevím. Zkuste pohledat na internetu.

    Smazání času po vyndání akumulátoru je vlastnost tohoto modelu. S tím asi bohužel nic neuděláme.

    Indikaci pomocí LED diod nastavit neumím. Některé aplikace to využívají, ale musel byste to asi naprogramovat.

    Pokud se nepletu, tak ikony se takto chovají ve WM 5.0 standardně.

    Aktuální ROM si můžete stáhnout do zaregistrování přímo od Qteku (HTC) http://www.myqtek.com/europe/myqtek.aspx.

    Odpověď na zbylé dva dotazy nevím. Pravděpodobně máte někde něco špatně nastavené. Těžko říci.

  41. Dobrý den,
    připojoval jsem se na wifi, telefon se sekl a po urité dobe vypl. ted uz nejde zapnout a nic s nim delat – ce s tím??
    dík za odpověď

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *