Moje skládačka Brompton

Tentokrát bych se s vámi rád podělil o jednu netradiční “hardwarovou perličku”. Nemá s počítači nic společného, ale zato mi zpříjemňuje téměř každý den a každou cestu po městě. Řeč je skládacím kole Brompton. Možná teď zaběhnu do přílišných detailů. Pokud byste si chtěli přečíst nějaký “úvodník” do moderních skládaček, patrně nejlepším českým zdrojem jsou články L. Bláhy.

Výzbroj

Já osobně jsem se rozhodl pro variantu M6L a časem jsem dospěl i k zadnímu nosiči, čímž kolo odpovídá modelu M6R. Znalí už možná z modelového označení poznali, že mám šestirychlostní model s kulatými řidítky. Pokud budete stejně jako já stát před rozhodnutím, jestli si pořídit šestirychlostí nebo třírychlostní variantu, zkuste se na obou projet. Mé doporučení pro Prahu zní jednoznačně. Čím více převodů tím lépe. Typ řidítek je otázka vkusu s tím, že ta rovná (typ “S”) jsou posazena o něco níže. Jste-li vyššího vzrůstu, prohnutá varianta typu “M”, je asi nejlepší volbou. Emka jsou líbivá a dávají Bromptonu jeho typický výraz. Po montáži zadního nosiče celé kolo lehce přibude na váze, ale jeho užitek rapidně vzroste. Přikoupením 4 koleček Easy Wheels nosič dostává úplně jiný rozměr a vy můžete složené kolo vozit vedle sebe za vytažené sedlo viz obrázek “nákupního vozíku” níže.

V některém z dalších příspěvků se detailně zakousnu do příslušenství a dám vám pár tipů na drobnosti, které vám usnadní každodenní dojíždění.

Použití

Pořízení tohoto kolečka bylo nejlepší investicí, kterou jsem za poslední roky udělal. Dává mi neuvěřitelnou volnost, rychlost a můžu s ním kamkoli si jen vzpomenu. Do práce, do školy, na poštu pro balíček, na obědě ho složím pod stůl a v napůl složeném stavu ho v supermarketu použiju jako nákupní vozík. Když navíc narazíte na ochotnou paní šatnářku a odměníte ji úsměvem, můžete vyrazit třeba i v saku do Obecního domu a kolo odložit v šatně.

Původně jsem chtěl napsat, že ani nepotřebuji kupón MHD, ale občas je dobré ho mít. Takřka vždy jezdím “v civilu” a mým cílem je nezpotit se. Proto si občas zkrátím náročnější part metrem. Ve složeném stavu se ale nemusíte bát naskočit i do tramvaje nebo autobusu. Služeb městské dopravy si vážím i při letních bouřkách.

Zima a skladování

Ani přes zimu se nemusíte příliš omezovat. Loni jsem začal pravidelně jezdit začátkem února. I když se to možná na první pohled nezdá, skládačka si udělá cestu i tam, kde by obyčejné kolo končí. Takže sníh ji nedělá žádné problémy. Náledí (patrně díky nízko posazenému těžišti) sice zvládá mnohem lépe než například trekové kolo, ale není radno pokoušet štěstěnu. No a když zrovna počasí cyklistům opravdu nepřeje, i tady má skládačka navrch. Jednoduše ji během pár sekund složíte a postavíte v běžném bytě pod věšák nebo do skříně. Přesně tak jednoduše, jak to zní.

V práci i v restauraci se pohodlně vejde po stůl, takže nikdo ani netuší, že jste nepřišli “po svých”.

Cestování

Plánujete výlet autem? Přibalte si do kufru dvě skládačky. Nepotřebujete žádný nosič a do kufru se vám pohodlně vejdou spolu s košíčkem na piknik a dalším zavazadlem.

Chystáte se do zahraničí vlakem nebo autobusem? Mám skvělou zkušenost. Na Florenci nasednete do autobusu, druhý den se probudíte v Amsterdamu, krosnu nasadíte na záda a namíříte si to na skládačce rovnou do hotelu. Ušetříte za taxi, hromadnou dopravu a navíc si toho na kole prohlédnete mnohem více než pěšky.

Cestou tam jsem měl převoz kola zdarma, cestou zpátky jsem si rád zaplatil 200 Kč. To přeci za ten luxus stojí. Máte s sebou vlastní kolo a můžete se po městě pohybovat, jak se vám jen zlíbí.

Systém uchycení zavazadel

Brompton má úžasný systém uchycení zavazadel a dodává hned několik svých brašen. Můžete si pořídit klasickou messenger bag (na obrázku), koženou spisovku nebo třeba jen košík na převážení vašeho čtyřnohého miláčka. Vpředu na rámu je umístěný klip, na který nacvaknete zavazadlo a můžete vyrazit. Je to jednoduché, funkční a návykové:) Tím, že brašna jede stále před vámi, máte záda stále volná a obejdete se bez batohu. Obzvlášť v letních měsících tak máte záda stále v suchu.

Co to stojí?

Ano, Brompton je jednička ve skládacích kolech a není nejlevnější. Skládačky jiných výrobců začínají už okolo 10 000 Kč, ale investice do Bromptonu opravdu, opravdu, ale opravdu nelituji. Narozdíl od ostatních skládaček totiž i po roce ježdění neustále objevuji maličkosti, které mi ovšem totálně zpříjemňují každou cestu. Jsou na správném místě a fungují, když je zrovna potřebujete. Kolo můžete odstavit na zadní kolečka, můžete ho bez držení rukama nést na rameni na eskalátoru v metru, po složení a vytažení sedla můžete Bromptona tlačit vedle sebe a v neposlední řadě se všude vejdete. Podobné maličkosti, které ale absolutně mění celou hru, si prostě zamilujete.

Pro mě osobně je každá jízda na Bromíku zážitek k nezaplacení a relax. Když každé ráno míjím kolonu aut mířící do centra Prahy a nervózně telefonující řidiče, mám úžasný pocit, že v tom zkrátka nejedu s nimi. Narozdíl od nich si můžu vybrat cestu příjemným prostředím a vím, že v cíli budu včas a v klidu.

Kde si ho vyzkoušet?

Ať už uvažujete o skládačce od Bromptonu nebo Dahonu, vřele doporučuji navštívit skládačkovou speciálku Velorama.cz. Mají tam vystavené snad všechny varianty od Bromptonu i Dahonu a téměř na všem se můžete okamžitě projet a zkusit si, jak vám daný model sedne. Mě osobně to při výběru kola neuvěřitelně pomohlo.

Praha je malá

Po Praze jezdím naprosto všude, takže jestli potkáte s úsměvem šlapajícího, bezmála dvoumetrového člověka na “maličkém kole”, těší mě:)

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

12 thoughts on “Moje skládačka Brompton”

  1. Zdrar Jirko, supr recenze. Musim dodat, že ty řidítka mi přídou takový úzký, ale bude to jen o zvyk. (doufám že si na mne nezapoměl)

  2. Ahoj Pavle, díky. U řidítek jde fakt jen o zvyk. Skoro bych řekl, že jsou výhodnější. S malými koly a užšími řidítky se otočíš na opravdu malém místě. Při manévrování mezi pražskými dírami v silnicích se to hodí;)

    Neboj, nezapomněl;)

  3. Pekny clanok. Tiez vlastnim Brompton, ale nizsiu verziu M3L a je to vynikajuci a pohodlny bicykel. Este by som doplnil, ze sa jedna o rucnu vyrobu priamo v Anglicku, co ospravedlnuje aj vyssiu cenu oproti napr cinskym Dahonom (pochadza z usa, vyraba sa v cine). Cize za svoje peniaze clovek dostane superkvalitny bicykel, ktory prakticky nema ziadne nedostatky. Da sa pouzivat v meste, sem tam aj na nespevnenych cestickach (jeden chlapik na nom pochodil dokonca Tibet), hodi sa aj na dlhe tury, taktiez na kvalitnej ceste vie byt velmi rychly (moj max je 45 kmh – to mam len 3 prevody). Odporucam.

  4. Dobrý den,
    mne jako majitelku Dahonu by zajímalo, jak zvládáte pražskou specialitu – jízdu po kostkách. Přiznám se, že v takových chvílích se stává moje milovaná Vittese celkem neovladatelnou.

  5. Hezký večer,

    původně jsem chtěl napsat, že mi kostky nevadí, ale čím víc o tom přemýšlím, asi to bude hlavně tím, že se jim podvědomě vyhýbám. Brompton má výhodu v podobě malého válečku mezi zadním kolem a zbytkem rámu, takže lehce pruží. Vittese má zase mohutnější pláště Big Apple, které pohlcují nárazy o něco lépe než ty od Bromptonu.

    Pokud to tedy jde, snažím se kostkám vyhnout. Když to nejde, není to žádný velký problém. Snad jedině v případě, kdy jsou mezi kostkami opravdu velké spáry a hrozí, že se do jedné z nich kolo zasekne.

    Jak to máte s kostkami Vy? Cítíte, že to na nich není ono?

  6. Dobrý den,

    ohledně pražské dlažby bych měl pár zkušeností. Vlastním Dahon speed P8 obutý do plášťů Big Apple, které se mi jeví pro Prahu ideální. Běžné dlažební kostky nejsou problém. Problémy však přeci jen nastávají na kočicích hlavách. Tam je třeba se opravdu držet řídítek.

    Nicméně Schwalbe Big Apple mohu jenom doporučit. Přítelkyně má Dahon obutý do Marathon Racer, které jsou sice o něco rychlejší (záleží na nahuštění), ale s komfortem jsou na tom o poznání hůř.

    Jenom připomenu, že pneumatiky Big Apple mají širší profil, takže pokud je chcete dát na Dahon s blatníky SKS, který jimi nebyl původně vybaven, budete muset zřejmě taky koupit širší blatníky.

    Ještě poznámka k Viktorovi: Bohužel Vaše informace o původu Dahonu jsou zkreslené (což chápu, je třeba si vlastní kolo pochválit:). Dahon v Číně zdaleka všechny modely nevyrábí. Mimochodem poměrně hodně modelů kol se montuje dokonce u nás v ČR.

  7. Marcel: Suhlasim, Dahon sa moze montovat aj mimo Azie, ale diely sa vyrabaju prave tam o com svedci aj nie vzdy valna kvalita a dokonca zaradenie SOI medzi nebezpecny tovar pred dvoma rokmi (patril tam i vas ;-)

    http://www.soi.sk/sk/Nebezpecne-vyrobky/Jednotny-trh-EU/Skladaci-bicykel-DAHON-a-REI-Novara-povod-Taiwan.soi

    Ked som si zacal hladat skladacku, pravdupovediac moj favorit (na zaklade internetu) bola prave znacka Dahon – D7, D8 (paradoxne, vtedy Brompton vypadol ako prvy). Po vyskusani u predajcu v Prahe, ktory mal i Dahon i Brompton ma Dahon prestal uplne zaujimat. Jazda bola celkom fajn (vacssie kolesa, 7 st. prehadzovacka), ale skladacku som chcel koli castemu skladaniu, v com ma Dahon nepresvedcil – prilis velky balik, roztvaralo sa to same, skladanie Dahonu je ok raz za cas, nie 5-8x denne (aspon podla mna). Tiez kvalita (plastove pedale, lacny prehadzovac, radenie…), ale vzhladom na cenu ok.

    Pre nenarocneho pouzivatela akceptujuceho nedotiahnute detaily moze byt Dahon fajn. Taktiez ak nepotrebujete bicykel x krat denne skladat a rozkladat, alebo ho napratat do mensieho mestskeho auta. Dokonca poznam chlapika, co na starom Dahone prejazdil Cesko – Slovensko.

    Mne vyhovuje Brompton a co sa tyka i vacssich vzdialenosti, nemam s nim problem utiahnut na jeden sup aj 15-17 km (bez nejakej unavy) niekolkokrat za tyzden. Viac som nemal moznost, ale chystam sa. Jediny nedostatok vidim “v stave nasich ciest a chodnikov”, kde so 16 kolesami si treba davat pozor na diery a samozrejme bezholadnych vodicov, ale za to ani Brompton, ani Dahon nemoze.

    Nech sluzi a prajem vela stastnych km.

  8. Viktore,

    No, jak rikam: Je treba si svoje kolo pochvalit.

    Ja s Vami preci nepolemizuju, ze Brompton se da lepe slozit a je v mnoha (ne ve vsech) ohledech lepsi. Zalezi na zpusobu pouziti a treba i na postave.

    Jen jsem podotknul, ze se neda rict, ze Dahon se vyrabi jen v Cine (mimochodem Asie neni jenom Cina), jak jste tvrdil, ale treba i Taiwanu (zrovna totez tvrdi Vas odkaz), a vsude mozne po svete (nove fabrika tusim v Bulharsku).

    Mimochodem, ze Dahon stahoval nektere kola kvuli problemum s predstavcem je obecne znamo. Muj tam nepatri, je to jiny modelovy rok:) Takova vec se stane i Toyote:)

    Dlouhy soupis o tom, ze muj Dahon je nejlepsi kolo na svete s dovolenim vynecham.

  9. Chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s použitím širších pneu např. Big Apple na skládačku Brompton. Jistě by byla jízda ve městě pohodlnější než na tvrdých úzkých kevlarových pneumatikách.

  10. Ahoj,

    vse v clanku souhlasi s realitou. Mam Bromika 2roky a jiz 3000km na konte. zadny dil nepraskl ani se neopotreboval. Krom zadni pneu.
    Taham ho po cele Evrope. Je porad se mnou. On Norska po Albanii. Nejdelsi vylet na nem mam 70km v cemz bylo stoupani 1000m na 5km. Vozim na nem na sedacce z Velorama.cz male dite. Uz jsme spolu dali cca 500Km. Doporucuji na nej dat pocitac Garmin 705 ktery mi ve vsech cizich mestech ukaze cestu. Ze vsech kol ktera jsem kdy mel jsem na tomhle dal nejvic km. Mam ho porad pri sobe. A nemusim delat jen hvezdicove vylety kolem bydliste, nebo mit problemy s prevozem. Majitelum a milovnikum doporucuji Brompfication.com Automaticke zamky jsou super:-)

  11. Dobrý den Jiří,
    děkuji za Vaše řádky a zkušenosti. Zatím o pořízení kola přemýšlím, znamená to pro mě změnu a tak hledám varianty, která bude nejlepší.
    Cítím, že Brompton je to pravé – skládací a praktické.
    Poslední váhání je s váhou, bydlím ve 4. patře bez výtahu a 12 kg je dost.
    Díky a přeji hodně příjemných kilometrů
    Vlasta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *