Městská policie zdarma registruje jízdní kola do Centrálního registru

Ukradení kola můžete předejít používáním robustního podkovového zámku. Někdy ale nepomůže ani to. Když už vám kolo odcizí, je tu možnost, jak ho můžete najít a zabránit jeho přeprodání nic netušícímu novému majiteli. Městská policie nabízí bezplatnou registraci jízdních kol do Centrálního registru. Před několika dny jsem si registraci vyzkoušel na vlastní kůži a doporučil bych ji i vám.

Jak to funguje?

Přijdete na služebnu Městské policie s kolem, občankou a dokladem o koupi. Strážníci si kolo nafotí, opíší sériové číslo a spolu s vaším jménem a  adresou zanesou do registru i váš telefon a e-mail. Na kolo vylepí malý štítek s registračním číslem a výstražný štítek upozorňující na to, že kolo je v registru policie. Rovnou také dostanete tzv. Evidenční průkaz jízdního kola – malou kartičku s evidenčním číslem kola, vaším jménem a datem zanesení do registru.

Co dělat v případě odcizení kola?

Pokud dojde na nejhorší, nahlásíte krádež vašeho kola na policejní služebně a oni ho zanesou do Evidence odcizených jízdních kol. Při kontrolách bazarů nebo při nalezení odloženého kola strážníci zjišťují, zda kolo nebylo odcizené. Pokud ho najdou v registru, dají vám vědět. Kontaktní informace na vás mají z registru

Co když chci kolo prodat?

I na to tvůrci registru mysleli. Doporučené je navštívit služebnu policie osobně spolu s novým vlastníkem a kolo převést na něho. Když to nejde jinak vystačíte si i s kupní smlouvu, kterou na služebnu osobně doručíte.

Prostor pro zlepšení

Aktuálně je registr používán pouze na území Prahy. Najdou-li vaše kolo někde jinde, je to problém, protože zatím jednotlivé kraje nespolupracují a nesdílí data z registru. Stejně tak mají možnost zanesení kola do registru pouze obyvatelé Prahy.

Moje zkušenost

Já osobně jsem nebyl přímo na policejní služebně, ale registroval jsem si kolo v rámci kampaně u stánku Městské policie na Pankráci. Mimochodem taky si služebnu představujete jako temné chladné místo, kde vás nevidí moc rádi? Ale o tom snad někdy jindy:)

Jak určitě víte, jezdím na skládacím Bromptonu, čímžpádem jsem vzbudil zájem všech přístojících. Registrace proběhla během dvou minut. Sundal jsem z kola brašnu, strážníci udělali fotky, opsali si nacionále, vzali si na mě kontakt a já mohl běžet. Na kolo mi vylepili dvě nálepky a dostal jsem i malé reflexní samolepky od Besipu. Zatím nemám o jejich umístění jasno – na polobotky se moc nehodí ale na helmě se možná budou cítit jako doma.

Lehce humorná situace nastala, když se strážníci snažili dopídit velikosti rámu mého Bromptonu. Nemohli přijít na to, co uvést do registračního formuláře. Brompton je zkrátka trošku atypický:)

A výsledek? Sice nosím kolo všude s sebou (na obědě ho posadím pod stůl, v knihovně do šatny,…), ale když už ho musím někde nechat zamčené, mám lepší pocit. Udělal jsem maximum.

Odkazy

  • Článek v časopisu Tučňák: tady
  • Online hledání v registru podle sériového čísla: tady
  • Služebny provádějící evidenci: tady

A vy?

Tak a teď je to jen na vás. Jdete do toho taky?

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

4 thoughts on “Městská policie zdarma registruje jízdní kola do Centrálního registru”

  1. Bych těm obecním zřízencům nesvěřil ani koloběžku :). Akorát tě zavřou kdybys náhodou chytil zloděje sám a nedej bože mu zkřivil vlas.

  2. A co takhle zveřejnit sériová čísla registrovaných kol. Na netu si potom každý před koupí ověří původ.

  3. Benga nezvládají pořádně ani to , co mají a nějaké dohledávání kradených kol mi příjde nad to z jejich strany dost nereálné . Už to , že ani nejsou schopni řešit (a mnohdy ani nechtějí ) běžný trestný čin , který je od prvního pohledu vyloženě trestným ( moje zkušenost s cíleným přepadením , kdy viník byl zřejmým ). Nedovedu si představit , že by maximálně zapojili svoji aktivitu kvůli kradenému kolu – to je sci-fi a jsem skálopevně přesvědčen , že tady spíše jde zase o nějakou vychytralou fintu , jak z lidí vytáhnout opět nějaké peníze navíc .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *