Recenze: Edimax EW-7711 USn Wireless USB Adapter

Pokud plánujete nákup bezdrátového Wifi adaptéru pro stolní počítač nebo notebook, čtěte dále. Koupí toho správného si můžete značně usnadnit život a vyhnout se zbytečným problémům. Proč nepořídit rovnou nějaký kousek, který je dostatečně kompatibilní a univerzální? Přesně to je případ mého oblíbeného USB adaptéru Edimax EW-7711 USn. Kromě univerzálního použití, množství podporovaných operačních systémů a přítomnosti konektoru pro externí anténu, potěší i svou cenou.

Hardware

Karty pro připojení k bezdrátové síti můžete najít na pultech obchodů v několika různých provedeních. Do stolního počítače se zdá být ideální PCI karta nebo USB adaptér. Do notebooku kromě USB varianty přichází teoreticky v úvahu i formáty PCMCIA a ExpressCard. V obou případech ale vřele doporučuji USB provedení. Díky němu adaptér připojíte na libovolný USB port každého počítače či notebooku.
Oproti běžným USB adaptérům má Edimax EW-7711 USn tu výhodu, že je osazen konektorem RP-SMA pro připojení externí antény. Součástí balení je 3dBi anténa, takže o kvalitu signálu není nouze. Mezi standardy, které karta podporuje, najdete 802.11a, 802.11b, 802.11n (max. 150 Mbps) a samozřejmě dnešní bezpečnostní stálici WPA2. Šířka adaptéru je lehce nadstandardní. Po jeho zapojení do USB portu blokuje sousední porty. I proto je přibalen prodlužovací USB kabel zajišťující umístění adaptéru na místo s lepší viditelností na přístupový bod.

Software

S příchodem Windows 7 jsem začal zařízení rozdělovat na ta, jež jsou Windows 7 kompletně rozpoznána a automaticky nainstalována a ta zbylá, pro něž je nutné ručně nainstalovat ovladače.
Edimax EW-7711 USn patří do první kategorie, takže stačí adaptér připojit a během několika se můžete připojit k síti. Podporovány jsou systémy Windows 2000 a novější, ale zde je ruční instalace ovladačů nevyhnutelná. Dodávány jsou i ovladače pro Mac OS a Linux.

Cena se v závislosti na dodavateli a způsobu dodání pohybuje okolo 400 Kč včetně DPH.

Videoukázka

Kompletní obsah balení a ukázku instalace na stroj s Windows 7 si můžete prohlédnout tady. Instaloval jsem na notebook, který je již vybaven integrovanou WiFi kartou. Proto je rozhraní nově přidaného adaptéru označeno jako Bezdrátové připojení k síti 2.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

16 thoughts on “Recenze: Edimax EW-7711 USn Wireless USB Adapter”

  1. Bohužel ho nemám u sebe ale měří přibližně 0,5m až 1m. Není ale problém ho nahradit libovolným delším či kratším prodlužovacím USB kabelem.

  2. Dobry den,
    neda sa mi nainstalovat CD k Wifi Edimax EW-7711 USn
    Mohli by ste mi poradit

    dakujem

    Pavlik

  3. Pouzivam Windovs 7 a ked chcem nainstalovat prilozene CD tak
    mi vypisuje nejaky produkt a knemu cislo.Proste ma nechce pustit dalej.Podla mna nie je na to treba instalovat CD ved Wifi je usb a to sa pripoji same aj si stiahne sam ovladac.

  4. Přesně tak. Jak jsem zmínil i v příspěvku, CD s ovladači ve Windows 7 není vůbec třeba. Stačí pouze zapojit adaptér do USB portu, počkat, až Windows nainstalují ovladač, a vše je funkční.

  5. dobrý den, mám problém s připojením wifi ew 7711 usn, nelze načíst hardware, používám windows xp.

  6. Dobrý den Jiří,

    bez podrobnějšího popisu bohužel nejsem schopen takto na dálku říci, v čem by mohl být problém. Zkuste to více rozvinout nebo ideálně zavolat do Ask Jirka a probereme to.

  7. Dobrý deň. Som si vedomý, že je to článok viac ako rok starý, ale skúsim..
    Mám recenzovaný adaptér a zatiaľ fungoval o.k. Teraz som ale robil nejaké presuny s počítačmi a adaptér som pripojil k PC, kde sú 3 uživateľské kontá, ktoré majú obmedzené oprávnenia (group User na Windows XP SP3). Pod administrátorským kontom ide všetko o.k., ale pod tými užívateľskými ako keby nevedel, na ktorú sieť sa má pripojiť. Vyzerá to, ako keby vždy po spustení začal prehľadávať sieť a hoci nájde aj tú moju, tak pokračuje a potom sa pokúša pripojiť k nesprávnej – ku ktorej nemá ani heslo ani dostatočne silný signál. Keď dám užívateľovi administrátorské práva, tak sa pripojí ku správnej sieti. Vedel by mi niekto poradiť (ak to vôbec niekto bude čítať)? Vďaka.

  8. Dobrý den,

    zkuste zkontrolovat, zda jsou profily uložených bezdrátových sítí ve správné pořadí. Snažte se docílit toho, aby vaše síť byla na první pozici – úplně nahoře. Karta se pak bude snažit připojit k této síti jako první. Případně můžete nepoužívané profily úplně smazat.

  9. Dobrý den,

    Nedávno jsem si tento adaptér koupil. Připojil jsem adaptér a probýhala instalace ovladače, ale nenainstaluje se. Přitom ve správci zařízení je. A vůbec mi to nefunguje. Mám Win 7. děkuji

  10. Dobrý den,

    zkuste adaptér připojit do jiného USB portu. Případně zkuste spustit průvodce instalací ovladače ručně přes Správce zařízení. Pokud neuspějete, spusťte instalátor z dodávaného CD.

  11. Zdryavím ja sa chcem len spýtať, že keby som si kúpil túto vec, tak sa mi zlepši signál na wifi kt. majú napr. 2 paličky budú mať 3 alebo 4 alebo tak? Tak to funguje alebo to slúži iba pre NB kt. nemajú wifi?

  12. Dobrý deň, moc sa tomuto nerozumiem tak by som sa chcel spýtať, keď mám stolný počítač ktorý je pripojený na internet cez ethernetový kábel, a kúpim si túto srandu, tak budem mať v miestnosti WiFinu alebo je to čisto len na pripojenie počítača ktorý nema WiFi na WiFi. Za odpoveď vám ďakujem.

  13. Ano moze byt lepsi prijem ako so vstavavnou wifi v notebooku – tuto wifi mozete lepsie polohovat ako notebook.

    Ano da sa prepnut na vysielanie wifi ako pristupovy bod, aceess point a aj to funguje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *