Podporuje váš systém instalaci 64 bitové verze Windows?

Téma čtyřiašedesátibitových systémů je v dnešní době aktuální. Leckterý počítač má v základní výbavě 4GB operační paměti a více a byla by škoda plného výkonového potenciálu stroje nevyužít. Jak tedy poznat, že právě váš počítač splňuje všechny požadavky pro instalaci 64ti bitové verze (x64) Windows?

Všechny edice i bitové verze Windows Vista a Windows 7 jsou přímo schopny detekovat, zda hardware vašeho počítače splňuje všechny náležitosti pro běh 64ti bitové verze operačního systému. Provozujete-li tedy v tuto chvíli 32ti bitovou verzi (x86) Windows a přemýšlíte o přechodu na x64 verzi, ověření informací o hardwarové kompatibilitě stroje by mělo být vaším prvním krokem.

  1. Otevřete nabídku Start.
  2. Do vyhledávacího pole napište řetězec informace.
  3. V seznamu nalezených výsledků klepněte na Informace o výkonu a nástroje.
  4. Dále klepněte na odkaz Zobrazit a vytisknout podrobné informace o výkonu a systémové informace.
    informace-o-vykonu-a-nastroje
  5. Vyvoláte stránku s přehlednými informacemi o konfiguraci stroje. V sekci Systém je zobrazena informace o aktuálně nainstalovaném systému a především o podpoře 64ti bitové technologie.
    podpora-64-bitovych-systemu

Poznámka: Před přechodem na 64ti bitové Windows si uvědomte, že pro správné fungování všech připojených zařízení a komponent počítače, musíte disponovat x64 verzí všech ovladačů. Obvykle se nejvíce problematické jeví ovladače tiskáren a specifického hardwaru jako například TV tunery. Naproti tomu převážnou většinu 32ti bitových aplikací na čtyřiašedesátibitových Windows bez problémů spustíte.

Jde to i jinak

Za předpokladu, že je vaše základní deska osazena procesorem Intel, je alternativou k tomuto postupu využití nástroje Processor Identification Utility. Stáhnout zdarma si ho můžete z této stránky. Na výběr máte mezi verzí spustitelnou pod Windows a verzi bootovací. Druhá jmenovaná umožňuje vytvoření 1,44″ diskety, ze které je možné nástroj nastartovat. Tuto možnost patrně využijete jedině v případě, kdy dosud nemáte žádný operační systém, a ve vašem stroji se nachází disketová mechanika.

Po instalaci a spuštění nástroje získáte kompletní informace o osazeném procesoru. Ty, které hledáte, se nachází pod záložkou CPU Technologies.
intel-processor-id-utility

V případě procesorů AMD (případně VIA) je třeba zvolit jinou utilitu. Ideální volbou je univerzální volně šiřitelný nástroj CPU-Z. Advanced Micro Devices označují procesory s 64ti bitovou architekturou marketingovým označením AMD64.  Nenechte se zmást tím, že CPU-Z zobrazuje podporu této technologie jako x86-64. Informaci o její podpoře na vašem stroji najdete na první záložce CPU-Z v sekci Processor pod výčtem Instructions.
cpu-z-amd

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *