Odinstalace ovladače odpojeného či nepoužíváného zařízení

Instalace ovladačů je v každé nové verzi Windows stále snazší. O poznání problematičtější může být jejich odebrání. Tím spíš v případě, kdy již zařízení nepoužíváte a není připojeno k počítači.

Instalace ovladačů je stále komfortnější a uživatelsky přívětivější. Kde jsou časy Windows 98, kdy bylo nutné instalovat ovladač pro každý nově připojený flashdisk. V posledních letech Microsoft certifikuje stále větší množství ovladačů a díky službě Windows Update je instalace ovladačů leckdy transparentní a zcela automatickou záležitostí. Připojíte zařízení, a pokud ovladač není přímo dostupný v operačním systému, dojde k jeho stažení z Windows Update a následné instalaci. V případě, že k počítači připojíte nestandardní zařízení je stále zachována možnost ruční instalace ovladače.

Celá řada periferních zařízení se během používání počítače rychle mění. Jak čas běží a stroj prochází hardwarovými změnami, je množství nainstalovaných ovladačů stále větší. Ukažme si příklad na výměně zvukové karty. Jednoduše starou kartu nahradíte novou a provedete instalaci nových ovladačů. Starý ovladač ovšem může v jistých situacích způsobovat problémy. Kromě toho Windows XP načítají nainstalovaný ovladač při každém startu nezávisle na přítomnosti zařízení. Ačkoli tedy kartu nepoužíváte a není vůbec v počítači přítomna, využívá její ovladač cenné systémové prostředky.

Nyní, když původní zvuková karta není k počítači připojena, nelze jí odpovídající ovladač jednoduše odebrat. Ve Správci zařízení již karta zkrátka není „vidět“.
spravce-zarizeni-pred

Existuje ale způsob, jak chování konzoly Správa zařízení změnit a zobrazit kompletní přehled hardwaru včetně odpojených zařízení.
spravce-zarizeni-po

Postup

  1. Klepněte pravým tlačítkem na Počítač a z kontextové nabídky vyberte Vlastnosti.
  2. V dialogovém okně Vlastnosti systému pokračujte stiskem tlačítka Proměnné prostředí.
  3. Dolní část dialogu Proměnné prostředí obsahuje definované systémové proměnné. Pomocí tlačítka Nová vytvořte novou proměnnou s názvem „devmgr_show_nonpresent_devices“ a hodnotou „1“. Pomocí OK uložte změny.
    nova-systemova-promenna
  4. Stiskněte tlačítko Start a do vyhledávacího pole napište „devmgmt.msc“, čímž spustíte konzolu Správa počítače.
  5. V nabídce Zobrazit aktivujte volbu Zobrazit skrytá zařízení.
    zobrazit-skryta-zarizeni 
  6. Nyní rozbalte kategorii, do níž zařízení spadá, a klepněte na něj pravým tlačítkem. Funkcí Odinstalovat z kontextového menu zahajte odebrání ovladače.
    odinstalovat

Tipy

Dialog Vlastnosti systému můžete rychle otevřít pomocí klávesové zkratky Windows+Break.

Alternativou vytvoření systémové proměnné je vytvoření hodnoty DWORD s hodnotou „1“ ve větvi HKEY_LOCAL_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Environment registru Windows.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

One thought on “Odinstalace ovladače odpojeného či nepoužíváného zařízení”

  1. Zdravím.Já vím že to s tím asi moc nesouvisí,ale potřebovala bych už prosím poradit.Už 3 dny mi nefunguje zvuk a já vůbev nevím co mám dělat.Zkoušela sem snad už úplně vše co radily na jiných webech,ale bezvýsledně.Zkoušela sem i vypojit a zapojit bedýnky ale taky nic i jiné bedýnky sem zkusila,ale také nic.Zkoušela sem i restart PC ale též bez výsledně.Pak sem zkoušela i něco stáhnout ale nějak sem tomu neporozuměla tak sem to nechala být.Víte já na takový ty počítačový pojmi moc nejsem.Takže nevím co to sou např:Kodeky a spol.Prosím všechny kteří by mi mohly nějak poradit tak prosím poraďte.Jo a koukala sem se i jestli nemám i vyplej zvuk ale to taky ne.Mám ho úplně na maximum a někdy mi to píše že není nalezeno zařízení nebo co a ať to nainstaluji ale já nemám původní disk na ten zvuk takže taky nevím jak a co mám dělat.Doufám že mi trochu rozumíte a dokážete mi někdo s mí problémem poradit.
    Veronika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *