Windows Live Movie Maker 14: První video snadno a rychle

Před několika týdny Microsoft obohatil svůj, bezplatně poskytovaný, balíček aplikací Windows Live Essentials o nový nástroj nazvaný Windows Live Movie Maker. Do Windows se tak po delší odmlce dostává moderní verze nástroje pro střih a sdílení domácího videa.

Movie Maker byl součástí již několika předchozích verzí operačního systému Windows. Nově uvedená verze s označením 14 se dočkala mnoha inovací.  Nástroj je nyní součástí balíčku aplikací pro komunikaci a práci s audiovizuálním obsahem Windows Live Essentials. Silnou stránkou nového Movie Makeru je především snadné ovládání, podpora moderních video standardů a možnost přímého sdílení videa.

Instalace

Předtím, než budete pokračovat dále, je nutné zkontrolovat, zda váš systém splňuje několik základních požadavků pro instalaci. Windows Live Movie Maker je totiž možné nainstalovat pouze na Windows Vista a Windows 7. Podpora starších operačních systémů není zahrnuta. Požadavky na hardware nejsou nijak neobvyklé, bližší informace najdete zde.  Z webu Windows Live si stáhněte aktuální verzi Windows Live Movie Makeru. Fakt, že se Movie Maker stal součástí Windows Live Essentials poznáte ihned po spuštění instalátoru. Ten totiž umožňuje instalaci jakéhokoliv nástroje balíčku Windows Live Essentials. Chcete-li nainstalovat jen Windows Live Movie Maker, zaškrtněte pouze odpovídající volbu.

Uživatelské rozhraní

Okno aplikace je rozděleno do třech základních celků. Levou část pokrývá náhledové okno doplněné posuvnou časovou osou a trojici základních tlačítek pro ovládání přehrávání. Vpravo najdete oblast pro importování dílčích videosekvencí, z nichž je složen výsledný projekt. Dostupné funkce a hlavní menu najdete v  Pásu karet (ribbon).

Funkce

Mezi funkcemi, které nejsou na první pohled zřejmé, najdete podporu HD videa a množství formátů importovaného obsahu. Kromě video sekvencí můžete vkládat i obrázky. Přechody mezi jednotlivými scénami je možné doplnit jedním z nabízených přechodových či barevných efektů. Funkce Automatický film na kartě Domů slouží pro expresní vytvoření výsledného videa bez nutnosti manuálních úprav. Nechybějí samozřejmě základní funkce pro střih videa. Velmi pěkně zpracovaná je ovšem funkce sdílení hotového videa. To můžete bez problémů přímo z Movie Makeru nahrát na váš oblíbený server. Díky rozšiřitelnosti pomocí pluginů jsou možnosti skutečně bohaté. Z aplikace můžete odeslat video přímo na Youtube, nainstalováním pluginu z MSDN blogu pak  navíc na Facebook či do publikačního systému Drupal.

Vytvoření videa

  1. Spusťte Movie Maker a do pravé části okna přetáhněte pořízené snímky či videosekvence.
  2. Na kartě Zobrazení klepněte na možnost Poměr stran a zvolte poměr stran vkládaného videa. Správné nastavení poznáte tak, že video nebude v náhledovém okně doplněno černými pruhy.
    pomer-stran
  3. Vyberte funkci Automatický film na kartě Domů. Nově otevřený dialog uzavřete tlačítkem OK.
  4. Máte-li k dispozici audio stopu, o níž chcete video doplnit, zvolte v dalším dialogu Ano.
  5. V okně Přidat hudbu vyberte požadovaný soubor a potvrďte zadání tlačítkem Otevřít.
  6. Zavřete potvrzení o úspěšném dokončení operace.
  7. V pravé části okna najděte začátek videa a upravte název projektu poklepáním na Můj film.
    muj-film
  8. Nepovedený záběr vystřihněte nalezením jeho počátku pomocí časové osy nebo pomocí svislého černého ukazatele v pravé části okna obsahujícího videosekvence. Dále vyberte funkci Rozdělit na kartě Upravit.
    strih
  9. Najděte konec záběru, který si přejete odstranit a opět klepněte na Rozdělit.
  10. Oddělený záběr vyberte klepnutím na něj v pravé části okna s videosekvencemi a stisknutím klávesy Delete jej odstraňte.
    vystrihnout
  11. Kliknutím na tlačítko Youtube na kartě Domů můžete nahrát video na server Youtube a sdílet jej s přáteli.
    youtube

Pro přímé nahrávání videa do vašeho profilu na Facebooku si stáhněte plugin z blogu vývojářů Live Movie Makeru.

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

One thought on “Windows Live Movie Maker 14: První video snadno a rychle”

  1. Prosím,při restartu mi dnes 26.2.2015 zmizelo nahrané a nedokončené video ( ,,muj film ,,) .Nevím,zda jej mohu ještě v počítači najít a jak ??…můžete mi pomoct. Děkuji Kunčíková

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *