Možnosti přímého upgrade na Windows 7

Plánujete přechod z Windows XP nebo Windows Vista na Windows 7? Pak si dejte pozor na to, že ne vždy je možné provést přímý upgrade se zachováním dat a programů.

Windows XP

V případě XPček je situace poměrně jednoduchá. Jedinou variantou je čistá instalace (custom install) systému. V případě, že zvolíte upgrade, dospějete k chybové zprávě vyobrazené níže a v instalaci nebude možné pokračovat.
upgrade-windows-xp-to-7 upgrade-windows-xp-to-7-2

Windows Vista

Z Windows Vista můžete zpravidla provést přímý (tzv. in-place) upgrade, tedy včetně zachování nainstalovaných aplikací a vašich dat. Jsou ale některé výjimky, o kterých byste měli vědět, než na ně narazíte při instalaci.

Tak napřílad pokud se liší jazyková verze stávajícího a nového systému, přímý upgrade není možné provést. Zároveň musíte mít nainstalován alespoň SP1. Přecházíte-li z 32bitové verze na 64bitovou či naopak, opět přímý upgrade není podporován. Navíc lze přímo upgradovat jen mezi určitými edicemi. Dosti řečí, tabulka od Microsoftu mluví za vše.

tabulka-upgrade-na-windows-7

Ukázka chybové zprávy

Pokusíte-li se například o upgrade z Windows Vista Home Basic na Professional edici Windows 7, ukončí vaše snažení tato chybová hláška.

vista-home-basic-to-windows-7-professional

Na ploše najdete soubor Windows Compatibility Report.htm s následujícím obsahem:

Nelze provést upgrade z Windows Vista™ Home Basic na Windows 7 Professional. Můžete nainstalovat novou kopii systému Windows 7 Professional, taková instalace však není upgrade a nebudou zachovány vaše soubory, nastavení a programy. Bude nutné programy nainstalovat znovu pomocí původních instalačních disků nebo souborů. Chcete-li soubory před instalací systému Windows uložit, zazálohujte je do externího umístění, například na disk CD či DVD nebo na externí pevný disk. Chcete-li nainstalovat novou kopii systému Windows 7 Professional, klikněte na tlačítko Zpět v levé horní části obrazovky a vyberte možnost Vlastní (upřesnit).

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *