Vše důležité, co byste měli vědět o Windows 7 Beta Build 7000

Dle prvotního zájmu o Windows 7 Beta Build 7000 má už asi celá řada z vás oficiálně uvolněný image v teple svého disku. Partneři Microsoftu a předplatitelé získali jako obvykle možnost přednostního stažení této horké novinky, ale veřejnost se několik dnů poté rovněž dočkala možnosti downloadu a testování.

Množili se dotazy typu, odkud je možné stahovat, kde sehnat produktové klíče, kdy vyprší možnost používat tuto beta verzi a podobně. Rozhodl jsem se vaše dotazy sepsat, aby odpovědi byly dostupné všem. Pojďme si to tedy společně pěkně celé shrnout.

Obecné informace

Základní informace si můžete přečíst na oficiální stránce nových Windows. Zde po přihlášení získáte produktový klíč a můžete odsud stahovat Windows 7 pomocí Microsoft Download Manageru.

Odkud a co stahovat

Přímé odkazy na ISO image jsou o pár řádků níže. Ke stažení jsou verze pro obě architektury. V každém případě odkazy směřují přímo na servery Microsoftu, takže stahujete skutečně oficiální Build.

  • ISO image 32bitové verze Windows 7 Beta Build 7000 stahujte zde (2,5 GB)
  • ISO image 64bitové verze Windows 7 Beta Build 7000 stahujte zde (3,5 GB)

Kde sehnat produktový klíč

  1. Na této stránce v sekci Get the download si vyberte vámi požadovanou jazykovou a bitovou verzi a klikněte na tlačítko GO.
  2. Budete vyzváni k přihlášení pomocí Live ID. Pokud jej nemáte založte si účet tady.
  3. Po přihlášení se zobrazí vaše produktové číslo a případně i tlačítko zahajující stažení Windows 7.

Co udělat po instalaci

Ihned po instalaci doporučuji provést aktualizaci systému pomocí Windows Update. Tento nástroj najdete v nabídce Start a vše proběhne téměř automaticky. Microsoft totiž vydal tuto aktualizaci řešící problém Windows Media Playeru, který mohl poškodit MP3 soubory na vašem pevném disku.

Do kdy bude tato beta verze funkční?

S platně zadaným klíčem přestane fungovat až 1.srpna 2009. Pokud nezadáte do systému produktový klíč, pak bude fungovat jen 30 dnů od nainstalování.

Zjistil jsem, že něco nefunguje

Pokud jste narazili na nějakou chybu systému, která způsobuje neobvyklé chování, nestabilitu či podobně, máte možnost v záhlaví každého okna kliknout na odkaz Send Feedback. Pro zprovoznění odesílání musíte mít zadán v systému správný produktový klíč a systém musí být aktivován. Nebojte vše je zdarma a je to na pár kliknutí.

Je systém nějak nebezpečný? Měl bych před instalací provést zálohu?

Systém jako takový nebezpečný není. Platí zde obecné zásady jako v předchozích verzích Windows, ale jde o beta verzi, která je stále ve vývoji. Z preventivních důvodů doporučuji před instalací Windows 7 provést kompletní zálohu PC. Mimo to je velmi vhodné naplánovat si pravidelné zálohování. A to nezávisle na tom zda používáte Windows XP, Vista nebo 7.

Mám počítač bez DVD mechaniky. Jak tam dostanu Windows 7?

Windows 7 i Windows Vista je možné nainstalovat z USB Flash Disku. Kompletní postup najdete v časopisu Computer č. 3/2009 nebo přibližně měsíc a půl po otištění zde na mém blogu.

Je možné nainstalovat Windows Vista nebo Windows 7 na USB Disk nebo Flash Disk?

Tento typ instalace není podporován. Ani jeden ze systémů tuto možnost nenabízí.

Jak používáte Windows 7 vy?

Stávající disk z notebooku jsem nahradil druhým, který mám vyhrazen na podobné testovací účely. Na něm provozuji Windows 7. Byla to pro mě v tuto chvíli nejrychlejší a nejbezpečnější varianta, která by zároveň poskytuje naprostou volnost. Pokud zjistím, že je něco špatně mohu klidně disk zformátovat a začít znovu. Nejsou na něm žádná ostrá data. V případě, že potřebuji XPčka nebo Vistu, jednoduše vyměním disk za původní a jsem zpět na své produkční konfiguraci.

Kromě toho je ale dost dobře možné mít Windows 7 v dual boot konfiguraci s jiným systémem.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *