Jak upravit hlasitost zvuku ve Windows řádkovým příkazem po spuštění systému?

Zadání:

Nedávno jsem potřeboval vyřešit to, aby se po každém spuštění Windows automaticky vypnul zvuk. Samozřejmě to lze vyřešit pomocí ztišení (Mute) přímo ve Windows, ale má tu nevýhodu, že jakmile zvuk jednou povolíte a zapomenete ho před vypnutím PC opět zakázat, při příštím spuštění zůstane povolen. Jinými slovy si systém pamatuje své poslední nastavení před tím, než byl vypnut.

To nemusí být příjemné, pokud často chodíte do knihovny, na školení, pracujete v open space či se vyskytujete v jiných veřejných a relativně klidných prostředích, kde dokáží osolené reproduktory vašeho notebooku pořádně naštvat všechny v okolí.

Řešení:

Pro tyto účely používám řádkovou utilitu setvol, která dokáže nastavit celkovou hlasitost na vámi požadovanou úroveň. Její předností je možnost spuštění z příkazového řádku a požadovanou úroveň nastavíte parametrem.

Např.: Nastavení hlasitosti na 50%:
“C:\Utility\setvol.exe 50”

Tímto příkazem (za předpokladu, že setvol.exe máte ve složce C:\Utility) snížíte hlasitost na nulovou úroveň:
“C:\Utility\setvol.exe 0”

Download: setvol.exe

Automatické vypnutí zvuku ještě před přihlášením do Windows

Chcete-li kompletně ztišit celý systém včetně zvuku přihlášení do Windows, který důvěrně zná snad každý návštěvník studovny městské knihovny, proveďte následující kroky.

1. Klepněte na tlačítko Start a na příkaz Spustit. Zadejte příkaz gpedit.msc a pak klepněte na tlačítko OK.

2. Vyhledejte složku Konfigurace počítače\Nastavení systému Windows\Skripty (spouštěcí/ukončovací).

3. Poklepejte na objekt Po spuštění, potom klepněte na tlačítko Přidat, potom na tlačítko Procházet a najděte na vašem pevném disku soubor setvol.exe.

4. Do pole Parametry skriptu vložte: 0 (pouhou nulu bez ničeho dalšího)

5. Klepněte dvakrát na tlačítko OK.

6. Po příštích startech počítače tak bude automaticky stažena celková hlasitost na nulovou úroveň. Vás a vaše okolí tak nebude rušit jediný zvuk Windows včetně oznámení ICQ a všech dalších důvěrně známých aplikací. Budete-li chtít zvuk aktivovat stačí přímo ve Windows zvýšit hlasitost.

Napadá vás elegantnější řešení problému? Podělte se o něj s námi ostatními v diskuzi pod článkem.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

6 thoughts on “Jak upravit hlasitost zvuku ve Windows řádkovým příkazem po spuštění systému?”

  1. Spíše než do složky po spuštění bych zástupce přidal pomocí MMC konzoly jako script zpracovaný před přihlášením uživatele. V opačném případě vás totiž ještě bude obtěžovat přihlašovací zvuk do Windows. Další možností je samozřejmě úplné vypnutí zvukových schémat systému a potom umístění do složky po spuštění stačí.

  2. Dobrý den,

    díky za nápad. Startup skript je obzláště přínosný pro ty, kdož mají zapnuté standardní zvukové schéma (tedy mají zapnutý i zvuk ohlašující start Windows). Zapracuji Vaši připomínku do článku.

    Mockrát děkuji za tip a přeji krásný víkend,

    Jiří Brejcha
    http://www.jiribrejcha.net

  3. Dobrý den

    Když jsme u toho zvuku, lze nějak donutit windows media player aby hrnul zvuk do zařízení které je nastavení zvuku. Mám bezdrátový set a sluchátka. Všude jinde to respektuje nastavení zvukového zařízení jen windows media player to hrne neustále do repráků.

    Další věc lze nějákým skriptem změnit zvukové zařízení výstupu zvuku. Dokažu se dostat příkazem na spravný list nastavení ale tím to pro mě končí. Stačil by i web s podobnými skripty (wmi, bat,vbscript, powershell )

  4. Nejlepší je všechny zvuky operačního systému a některých programů (třeba pazvuky ICQ) prostě vypnout. Osobně v nich nevidím žádnou přidanou hodnotu (leda pokud chcete naštvat svoje okolí). Na notebookách taky bývá tlačítko na vypnutí všech zvuků, které obvykle funguje hned po zapnutí počítače.

  5. Pokud někdo chce mít vypnutý zvuk při startu a vypnutí systému (Win Vista), lze to vyřešit přímo v nastavení zvuku:
    ikona “reproduktoru” vpravo – oznamovací oblast
    – kliknout pravým tlačítkem, vybrat zvuk – a tam přímo v nabídce odškrtnout “Přehrát zvuk při spuštění systému Windows”). A otravné zvuky při startu Win jsou fuč, i když si vypnete komp s maximální úrovní hlasitosti. (o:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *