Exchange 2003 SP2 IMF – ID události 7515

Před pár dny mě zaujala událost v Event logu s ID 7515, která se mi občas na pár serverech začala objevovat. O co tedy jde? V prvé řadě je třeba říci, že tento event je pozorovatelný na Exchange serveru se SP2 a spuštěným Intelligent Message Filterem (IMF). IMF je technologie pro detekci spamu na. Na základě analyzování každé jedné zprávy ohodnotí email patřičnou známkou, ukazující potenciální možnost, že jde skutečně o spam. S hodnoceními se pak dále pracuje.

Praxe je taková, že většina spamu dosahuje průměrné maximálně velikosti několika kB. Microsoft se tímto inspiroval i při vytváření IMF. Zprávy větší než 3 MB tak neprocházejí procesem analýzy, aby zbytečně nezatěžovaly server a jsou rovnou doručovány. Kromě toho je ale také generována událost do event logu s ID 7515.

Shrnuto podtrženo, máte-li aktivní IMF na vašem Exchange serveru, pak každá zpráva větší než 3 MB nebude filtrována a vygeneruje vám událost s ID 7515. Toť celé zajemství tohoto eventu. Je to tak dáno by design.

Blížší info můžete načíst v tomto KB907691.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *