První ExpressCard datová karta v ČR

Pokud jste mobilními uživateli asi jste řešili, kterak se ze svého notebooku připojit na internet. Zatím bylo pomerně dost možností, ale všechny nabízené modemy byly připojitelné jen přes USB nebo PCMCIA rozhraní. S tím by nebyl až takový problém. Háček je v tom, že celá řada nových notebooků již neobsahuje PCMCIA, nýbrž nabízí novou ExpressCard štěrbinu. Sloty, jak tomu tak bývá, nejsou kompatibilní.

Pakliže jste si koupili nový notebook, jediné východisko (pomineme-li připojení pomocí mobilního telefonu přes Bluetooth či kabel) bylo pořídit USB modem, což už lehce ubírá na mobilitě a musíte s sebou nosit další “krabičku”. A tak nezbývalo než počkat, než některý z operátorů nabídne datovou  kartu ve formátu ExpressCard.

Před několika málo dny se tak stalo a T-Mobile jako první přichází s ExpressCard II, která podporuje GPRS / EDGE / UMTS / HSDPA datové přenosy a pyšní  se rozhraním Express Card 34. Velmi elegantně je vyřešena i instalace ovladačů tohoto zařízení. Jsou totiž uloženy přímo na kartě, a tak nepotřebujete žadné další instalační CD. Dle mého názoru jde o skvělý nápad. Otázkou je, zda půjde ovladače uložené v kartě nějak aktualizovat, ale nechme se překvapit.

Podrobnou recenzi najdete tady, detail karty na stránkách T-Mobile.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *