Oficiální verze AKU2 ROM pro Qtek 8310

Firma Qtek se konečně odhodlala k vydání AKU2 verze ROM pro Qtek 8310. Jsem presvědčen, že zkušenější uživatelé již nějaký ten pátek používají prozatimní řešení v podobě ROM image určené pro I-Mate SP5. Nyní je tu řešení přímo od Qteku. Aktuální verze ROM nese označení “AKU2 ROM:2.0.9.0 ExtROM:2.5.322.1 Radio:0.2.0.900” a čeština je jedním z podporovaných jazyků. Jen si nedovolím odpustit malou poznámku k překladu. Jistě dobře víte, že když jste si 8310-ku přinesli domů, název jednoho z menu byl “Výchoyí obrayovka”. V této nové verzi ROM jsme se dočkali kroku vpřed a menu se hrdě chlubí názvem “Výchozí obrayovka”:) Doufejme, že v příští verzi bude již vše jak má být. Zkoušel jsem název menu opravit editací souboru “\Windows\rootgsm.cpl.xml”, ale s negativním výsledkem. Pravděpodobně tu přibyla nějaká další ochrana systémových souborů před úpravou či smazáním. Největším přínosem této nové verze ROM je pro mě podpora frames v Internet Exploreru a celkem příjemná je i funkce tlačítek 2 a 8 pro skok o stránku výše potažmo níže. Jedním z důvodů, proč jsem chtěl přejít na vyšší verzi ROM byla velmi nízká citlivost mikrofonu při hovoru. Dost lidí si stěžovalo, že mě špatně slyší. Ač jsem přešel na novou verzi ROM, tak doteď zjišťuji zda v ní je zahrnuta právě oprava citlivosti mikrofonu. Qtek sice přišel s krásnou novou verzí, ale pozapomněl k ní přibalit nějaké release notes. Takže nikdo pořádně před instalací neví co mu vlastně upgrade přinese.


Postup pro instalaci AKU2 ROM:2.0.9.0 ExtROM:2.5.322.1 Radio:0.2.0.900

1) Připojení telefonu přes active sync k pc. Je nutné ověřit, zda je akumulátor dobit alespoň na polovinu své kapacity. V případě problému či zdržení instalace, tak máte jistotu, že telefon během samotného procesu flashování “neumře”.

2) Z webu Qteku je třeba stáhnout instalátor “200624819AKU2_8310_2090_253221_020900_Ship.exe”, který se se chlubí velikostí okolo 35MB, takže to je celkem pěkný cvalík.

3) Z pc spustit instalátor, telefon musí být stále připojený. Doporučuje se vypnout veškeré nesmysly v podobě antiviru, firewallu a dalšího, pro samotný upgrade ROM, nepotřebného software. Budete-li vypínat firewall a další bezpečnostní prvky, doporučuji se odpojit od sítě – dnes stačí k zavirování pc opravdu jen skulinka.

4) Po proklikání se instalátorem se na pc i na telefonu spustí samotný proces flashování a průběh celkový průběh zachycuje progress bar.

5) Po několika minutách vše doběhne a telefon provede cold reset (tvrdý reset).

6) Po těchto párt krocích by se měl telefon chovat standardně. Takže jste přivítáni defaultním homescreenem a čeká vás konfigurace telefonu dle vašich potřeb a aktuální nálady.

 
Trocha čísel 

Původní verze – ROM: 1.0.7.0   Operator: 1.5.322.5   Radio: 4.0.13.17_01.04.00

Po upgrade   –   ROM: 2.0.9.0   Operator: 2.5.322.1   Radio: 413.1.04_02.09.00

 
Novinky v AKU2 ROM:2.0.9.0

+ Internet Explorer nyní podporuje frames (rámce) a pomocí 2 a 8 můžete scrollovat page up a page down

+ Celková vyšší stabilita systému

+ Nová podoba Comm Manageru

– Zlepšení citlivosti mikrofonu prozatím nepozoruji

– Oprava názvu menu “Výchozí obrayovka” se mi nezdařila narozdíl od původní verze ROM, kde bylo možno soubor rootgsm.cpl.xml zaeditovat.

Odkazy

Qtek: http://www.myqtek.com/europe/home.aspx

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *