Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW

Qtek 8310Před pár týdny jsem si pořídil smartphone Qtek 8310 s Windows Mobile 5.0. Nemohu si ho vynachválit! Pokud jste čerstvým majitelem tohoto telefonu, z vlastní zkušenosti jsem přesvědčen, že do začátku vám pomohou následující odkazy na SW, rady k nastavení a popis úprav v registrech, které jsou mnohdy velmi užitečné. Mě samotnému trvalo uvedení přístroje do ostrého pracovního provozu cca týden. Základní nastavení je celkem vyhovující, ale mě osobně řada věcí chyběla, a tak jsem hledal řešení. Tak třeba tak zdánlivě banální věc jakou je zobrazování všech úkolů na dnešní a následující den na home screenu mi trvala dva dny, než  jsem si zamiloval geniální utilitku Facade.

Oprava chyby “Výchoyí obrayovka” v české lokalizaci
Jak jste určitě zaznamenali český překlad nese jednu nehezky vypadající kosmetickou vadu. Někdo si patrně při lokalizaci trošku nešťastně přepnul klávesnici a zamněnil “z” za “y”. Oprava je velice snadná. Stačí zeditovat soubor \Windows\rootgsm.cpl.xml a text “Výchoyí obrayovka” nahradit správným textem “Výchozí obrazovka”. Soubor je uložen ve formátu UTF8 a je potřeba úpravy provádět nějakým odpovídajícím editorem např. PSPadem či podobným.

Software
První nepříjemným zjištěním pro mě bylo, že WM standardně zobrazují pouze následující jednu událost z kalendáře a tím to končí, což jak uznáte sami není zrovna šikovné, pokud si chcete optimálně naplánovat pracovní den nabitý povinnostmi. Sháněl jsem tedy nějaký plugin do home screenu pro zobrazování událostí z kalendáře třeba na dva dny dopředu. Ideálním řešením pro mě byl skvělý plugin Facade (http://www.sbsh.net/products/facade). Je velmi dobře modifikovatelný a tím pádem velmi mocný.

Jelikož používám datově neomezenou variantu GPRS/EDGE připojení, první aplikací, kterou jsem instaloval byl ICQ (nově i MSN) klient pro smartphony Prelude ICQ (http://www.preludeicq.com). Mile mě překvapilo snadné ovládání a především možnost integrace do home screenu.

Nepostradatelným pomocníkem je PHM Registry editor (http://www.phm.lu/Products/PocketPC/RegEdit/). Prvních pár dnů byl mou nejpoužívanější aplikací. V Mobile registrech jsou nastavovat opravdu zázraky, podobně jako v klasických desktopových Windows.

Před nedávnem Skype nabídl Beta verzi Skype klienta pro smartphony (http://skype.com/download/skype/mobile/brand_qtek_beta.html). Doporučuji ho vyzkoušet, doznal poměrně hodně změn a chová se na WM mnohem svižněji než kdykoliv dřív. Nicméně je potřeba připojení přes WiFi, jinak si moc nezalováte.

TomTom Mobile na tomto Qteku funguje velmi pěkně, a tak jej mohu vřele doporučit, pokud rádi cestujete s GPS. Je pravda, že na PDA, která mají silnější procesor, chodí TomTom svižněji, ale i tak je velice použitelný.

Po upgradu Windows Mobile na AKU2 navíc dostáváte do smartphonu jednu fantastickou funkcionalitu jménem Direct Push. Ve zkratce je to ten nejpříjemnější způsob synchronizace, jaký si můžete dopřát. Umožní vám synchronizovat smartphone proti Exchange serveru vzduchem přes mobilní datové připojení (GPRS, EDGE, UMTS). Nejedná se tak úplně o obyčejný sync, ale smartphone si udržuje s Exchangí stálé spojení a jakmile dojde ke změně dat na jedné nebo druhé straně a je třeba synchronizovat, vše proběhne okamžitě. Pošta vám na mobile zařízení tedy chodí prakticky ve stejnou chvíli, jakmile dorazí na Exchange.

Odkazy do začátku
Spousta SW, popis úprav registry, tipy pro nastavení: http://www.sybol.eu/WWW_Qtek/Obsah.html

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

111 thoughts on “Qtek 8310 – postřehy, tipy a triky, doporučený SW”

  1. děkuji moc, jen jsem narazila na problém, že při otevření word souboru v prohlížeci v mobilu se mi poškodí diakritika, asi to nijak nepůjde opravit? napadlo mě jen jedno řešení, konvertovat word soubory do pdf a pak teprve přesunout do mobilu.
    Mějte se a ještě jednou díky :)

  2. Dobrý den,
    měla by to být jen otázka přepnutí na správné kódování češtiny. Takhle na dálku mě ale konkrétní postup nenapadá. Převod do PDF by měl zafungovat.

  3. Dobrý den,

    prosím o radu. Zdědila jsem používaný Qtek 8310 a zákonitě poté, co jsem si na něj horko těžko zvykla, začal bláznit. Mám zamčenou klávesnici šestiznakovým heslem, ovšem telefon odvčera na toto heslo nereaguje, tvrdí, že je chybné. Jedinkrát včera a dnes se mi podařilo jej odemknout (stále stejným heslem, tedy k jeho změně nechtěně dojít nemohlo), ale nestihla jsem heslo zrušit a telefon se opět zamknul. V prodejně, kde byl původně pořízen, byli zmatení a doporučili koupit nový telefon, že tenhle má asi už špatný software a že ho stejně už asi na přehrátí neseženu.
    Zkoušela jsem opakovaně vyndat baterii, telefon provolat z jiného telefonu, různé kombinace kláves, ale prostě přes tu zamčenou klávesnici se nedostanu. Což je celkem nepříjemné, protože přijímat hovory sice můžu, ale sama si zavolám tak leda z okna, o SMS nemluvě, ty si ani nepřečtu.
    Prosím, je možné nějakým způsobem zrušit ten zatracený zámek klávesnice třeba přes PC?
    Děkuji moc

  4. Dobrý den,

    proveďte hard reset zařízení, ten by měl zabrat. Bohužel při něm ale přijdete o všechna data a nastavení uložená v telefonu.

    Jak provést hard-reset zařízení?
    Současně držte nejníže umístěná HW tlačítka GPS + Internet. Zároveň s tím stylusem zmáčkněte tlačítko Reset, které je vlevo od konektoru. Uvolněte stylus z resetovacího tlačítka, tlačítka Internet a GPS ale stále držte až do doby, než se objeví modrý nápis. Všechna tlačítka pusťte. Reset zahájíte dvojím stiskem zeleného tlačítka pro přijetí hovoru.

  5. Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli někdo z uživatelů 8310 neměl problém jako já. Jedná se o přenos dat pomocí Bluetooth. Já posílat soubory můžu, jiné BT zařízení vidím, oni vidí mě ale nemůžou mi nic poslat. Neví nekdo čím to může býti způsobeno? A pak mi jěšte nefunguje WIFI, když ji v Comm manageru zapnu začne blikat příslušná LEDka ale na displeji se neukáže symbol WIFIny. Děkuji za rady

  6. Dobrý den,

    já jsem se nikdy během cca tříletého používání s podobnými problémy nesetkal. Nemáte nainstalovaný nějaký doplněk třetí strany pro správu připojení? Ten by teoreticky mohl podobné problémy způsobovat.

    Ideální by bylo provést zálohu, hardreset zařízení a upgrade na poslední verzi firmware. Pak vše musí fungovat, pokud nepůjde o nějakou HW závadu. Musel byste ale poté znovu nainstalovat všechny aplikace a obnovit data, takže to není zrovna nejpřívětivější způsob.

  7. Dobrý den,
    hodně laický dotaz – potřebuji z Qtek 8310 převést všechna data na Nokii 6303. Pokoušela jsem se přes PC suit, ale program Qtek nevidí, nemáte nějakou radu pro naprostého laika?
    Děkuji :-)

  8. Dobrý den,

    PC Suite podporuje pouze telefony Nokia, proto nevidí Qtek. Možností převodu se nabízí hned několik a výběr té nejvhodnější záleží na tom, jak telefon používáte. Tedy například zda máte Qtek propojen s počítačem a Outlookem. Pokud ano, můžete kontakty vyexportovat z Outlooku ve formátu, který podporuje i Nokia PC Suite. Přes PC Suite pak tyto kontakty dostanete do Nokie. Případně můžete kontakty zkopírovat na SIM kartu a přenést je jejím prostřednictvím. Tímto způsobem se ale nepřesunou podrobné kontaktní informace jako obrázky lidí ve vašich kontaktech a podobně, proto jej moc nedoporučuji.

    Možností je více, budete-li mít čas a chuť, zavolejte mi zítra prostřednictvím Ask Jirka (http://ask.jiribrejcha.net). Můžeme to probrat po telefonu nebo přes Skype.

    Mějte se hezky,

    Jiří Brejcha

  9. Dobrý deň.

    Používam tento telefon uz takmer dva roky a až na pár vecí som s ním spokojný. Chýbajú mi dve veci (možno som nehľadal dosť dôsledne).
    1. Je možné priamo v telefóne (alebo pomocou ďalšieho programu) označiť viac kontaktov napr. na vymazanie?
    2. V práci všetci kolegovia používajú Nokie a sem-tam sa mi snažia poslať nejakú vizitku. Je nejaký spôsob ako prijať takúto vizitku?

    Ďakujem

    j.k.

  10. Dobrý deň.

    Cez sviatky som sa prinútil googliť a našiel som program čo mi porieši bod 1. – PocketOutlook Eraser.

  11. Dobrý večer,

    přejdu rovnou k Vašim otázkám:

    1. Přímo ve WM více kontaktů označit nelze. Pokud máte na počítači Microsoft Outlook, doporučuji provést synchronizaci kontaktů z telefonu do Outlooku, poté v Outlooku nepotřebné kontakty smazat a opět synchronizovat se zařízením. Případně můžete využít i zmíněného nástroje.

    2. Vizitky z Nokií jsou častým problémem. Standardní příjem vCard by měl od Windows Mobile 5 fungovat. Nokia ovšem používá přizpůsobený tvar vizitek, který bohužel není kompatibilní s WM telefony.

    Hezký nový rok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *