Založte si účet na MojeID, než vás někdo předběhne

Jak už jste možná zaregistrovali, sdružení CZ.NIC rozjíždí novou službu jednotného přihlašování s názvem MojeID. Oč jde? Počet uživatelských jmen a hesel, která musí dnešní uživatel internetu udržet, stále narůstá. Právě s tím by vám mělo MojeID pomoci. Funguje to tak, že si na webu MojeID založíte účet a vyberete si uživatelské jméno a heslo. Myšlenka je taková, že se pomocí této dvojice údajů budete moci přihlásit do všech podporovaných webů na českém internetu. A tím odpadá nutnost pamatovat si zvláštní přihlašovací údaje pro každý web, kde jste zaregistrováni. To zní zajímavě, nebo ne?

Registrace

Proces registrace hravě zvládnete. Vyberete si volné uživatelské jméno, vymyslíte heslo a vyplníte základní kontaktní údaje. Následně vám přijde e-mail s ověřovacím kódem, dále ověřovací SMS a konečně také dopis na vaši poštovní adresu. Kódy postupně zadáte do svého profilu a vás účet je plně funkční.

K čemu mi to bude?

Hlavním přínosem pro vás určitě bude snížení počtu přihlašovacích údajů, které si musíte pamatovat. Představte si ale třeba, že jste se přestěhovali a změnili adresu, e-mail nebo telefonní číslo. Místo toho, abyste údaj měnili ručně napříč všemi službami, kde jste se zaregistrovali, provedete jednoduchou úpravu ve vašem profilu na MojeID.

Samozřejmě je důležitá i bezpečnost vašich osobních údajů. I z tohoto pohledu mi přijde rozumné, svěřit se do rukou nezávislé organizace CZ.NIC, která již léta úspěšně spravuje registr českých domén.

Tolik tedy v rychlosti ke službě MojeID. Mým cílem není, abych vás tu přesvědčoval, jak je služba úžasná, to posuďte sami. Přesto ale musím pochválit design a funkčnost webu MojeID. Vypadá a funguje skvěle.

My budeme, ale uživatelská jména nebudou…

A dobře míněná rada na závěr. V tuto chvíli možná nevidíte ve službě MojeID reálné využití, ale to se může rychle změnit. Stačí, aby přibylo více webů, které ho budou podporovat. A proto nabádám, zaregistrujte se už teď a vyberte si uživatelské jméno, které se vám líbí. Zítra už může být obsazené. Registrace je bezplatná, takže to je o důvod víc, proč zbytečně nezahálet.

MojeID: www.mojeid.cz

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

4 thoughts on “Založte si účet na MojeID, než vás někdo předběhne”

  1. Funguje pouze pro české weby? Český web? Neznám :)! Nápad dobrý, ale mělo by to mít delší ruce.

  2. Ehm, za tisic korun mit neco, co nepotrebuji. To bych musel byt Rebricek a mit prijem 7 miliard za volebni obdobi… :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *