Podpora hardwarové virtualizace (Intel VT, AMD-V)

Bezplatně poskytované nástroje umožňují vstoupit do světa virtualizace operačních systémů i běžným uživatelům. Na hardware fyzického počítače jsou ovšem kladeny určité požadavky. Nejčastějším z nich je podpora hardwarové virtualizace. Jak zjistit, že právě váš stroj tuto technologii podporuje?

Virtualizace operačních systémů je dnes velmi populární téma. Firmy díky ní efektivněji využívají výkon svých serverů, IT profesionálům pomáhá testovat různé scénáře a uživatelům nabízí způsob, jak provozovat starší aplikace, které nejsou kompatibilní s nejnovější verzí operačního systému. Myšlenka všech typů virtualizace OS staví na počítači poskytujícím dostatečný výpočetní výkon k tomu, aby obsloužil více operačních systémů. Na takový stroj jsou právem kladeny určité hardwarové požadavky.

Zvažujete-li koupi nového počítače, který plánujete využívat pro výše popsané účely, rozhodně zvolte stroj s 64bitovou architekturou. Hlavním argumentem pro ni je možnost adresace teoreticky až 264 bajtů operační paměti. Jak poznat, že je váš systém 64bitový, jste si mohli přečíst v Computeru 22/09.  Naproti tomu doposavad tradiční 32bitová architektura obslouží, dnešními měřítky „pouhé“,  4 GB RAM. Dopřejete-li fyzickému operačnímu systému 2GB a každému virtuálnímu stroji 1GB, spustíte maximálně dva virtuální počítače. To může být omezující.

Standardně se o běh virtuálních strojů stará software nazvaný VMM (Virtual Machine Monitor). Ten má na starosti přidělování systémových prostředků, obsluhu a oddělení jednotlivých virtuálních operačních systémů. Nástroje pro virtualizaci se rychle vyvíjí a ve snaze dosáhnout optimálního výkonu leckteré z nich vyžadují, aby počítač disponoval technologií tzv. hardwarové virtualizace. Ta umožňuje přesunout část režie potřebné pro správu virtuálních strojů na hardwarové vybavení počítače (především procesor). Výrobci procesorů označují podporu hardwarové virtualizace různými názvy, technické řešení je však obdobné. V praxi se můžete setkat s pojmy Intel VT a AMD-V.

Windows 7 jsou vybaveny virtualizačním řešením Windows XP Mode, které umožňuje provozování virtuálních Windows XP především za účelem provozování aplikací, které nejsou kompatibilní s Windows 7. Jak možná tušíte, Windows XP Mode je jedním z nástrojů, který se opírá o hardwarovou virtualizaci a vyžaduje ji pro svůj běh.

Postup

  1. Stáhněte si nástroj Microsoft Hardware-Assisted Virtualization Detection Tool.
  2. Klepněte na stažený soubor havdetectiontool.exe pravým tlačítkem a zvolte Spustit jako správce.
  3. Zaškrtnutím volby I agree the licence terms přijměte podmínky licenční smlouvy a pokračujte stisknutím tlačítka Next.
  4. Následující dialog obsahuje konečný verdikt. V případě, že váš stroj plně podporuje hardwarovou virtualizaci, zobrazí se toto oznámení.
    podporuje
    V opačném případě bude výpis vypadat takto.
    nepodporuje
    Pokud váš stroj požadavky splňuje, ale podpora HW virtualizace je v BIOSu zakázána, setkáte se s hlášením Hardware-assisted virtualization is not enabled on this computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *