Nechtěně otočená pracovní plocha Windows

Klávesové zkratky obvykle vítají pokročilí uživatelé s otevřenou náručí. Urychlují nám práci a zefektivňují řadu operací, které by jinak byly dostupné až po několika klepnutích tlačítka myši. Pracujete-li často s jedním programem či přímo s Windows, naučte se pár základních zkratek. Jakmile je párkrát použijete, už je nedáte z ruky.

Bohužel,  a zároveň bohudíky, není množství kláves nekonečné. Spolu se stále narůstajícím počtem programů to může vyústit v situaci, kdy dva programy, které používáte, sdílí jednu stejnou klávesovou zkratku. A to se pak teprve dějí věci. Otáčí se pracovní plocha apod.

Příkladem je například klávesová zkratka CTRL+ALT+šipka vlevo. Ta ve Virtual PC v nově uvedených Windows 7 způsobí uvolnění kurzoru myši z okna virtuálního stroje a jeho návrat do operačního systému nainstalovaném přímo na fyzickém počítači. Pokud je navíc váš stroj vybaven grafickou kartou od společnosti Intel, zjistíte, že při stisku CTRL+ALT+šipka vlevo nedojde o uvolnění kurzoru myši z virtuálního počítače. Namísto toho se celý obraz, vykreslovaný na vaší obrazovce, otočí o nehezkých 90 stupňů doleva. Ne každý ovšem používá Virtual PC v kombinaci s grafickou kartou Intel, ale tato ukázka se snaží zachytit fakt, že při duplikaci klávesové zkratky se můžete dostat do nepříjemností.

V praxi jsem si mnohokrát potvrdil, že obyčejného uživatele dokáže nechtěný stisk kláves CTRL+ALT+kurzorová šipka a následné otočení displeje, skutečně potrápit a horko těžko hledá cestu, jak vše vrátit do původní podoby.
otocena-plocha

Nechtěnému otáčení displeje v obou výše popsaných situacích můžete předejít provedením následujících kroků. V podstatě jde o to, že zakážeme ovladači grafické karty Intel používání klávesových zkratek.

  1. Stiskněte klávesu Win (se symbolem Windows) a otevřete Ovládací panely.
  2. Do vyhledávacího pole vpravo nahoře napište řetězec Intel.
    ovladaci-panely
  3. Klepněte na Intel GMA Driver for Mobile, případně na jinak nazvanou aplikaci Intel pro správu vašeho grafického adaptéru.
  4. Po otevření nástroje přejděte do sekce klávesové zkratky.
    intel-zkratky
  5. Zde zrušte zaškrtnutí položky Zapnout klávesové zkratky.
    intel-tool
  6. Dialog uzavřete stisknutím tlačítka OK.
  7. Nyní jsou používané klávesové zkratky uvolněny a můžete je využívat s jinými aplikace, případně využít toho, že si nechtěně vy nebo vaši uživatelé neotočí displej.

Tento článek byl napsán pro časopis Computer.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

14 thoughts on “Nechtěně otočená pracovní plocha Windows”

  1. Dobry den ,

    dakujem za info. Som rad ze ste to napisali vrychlosti som sa uklepol a nevedel som najst ktora klavesova skratka to je.
    Vypol som ich vsetky nemam W7 ale XP ale nasiel som to.

    Marek

  2. Díky!! Také se nám to stalo. Radil jsem otočit monitor, ale takhle je to lepší :-)

  3. Dobrý den, taktéž bych chtěla poděkovat. V noci jsem se chtěla koknout na nějakej filmík v posteli a můj milovaný kocourek si mi sedl přímo na klávesni od notebooku , který byl na nočním stolku….a ejhle všecko vzhůru nohama :) Tímto děkuji za užitečné rady s pozdravem Tereza :)

  4. SUPER DÍKY… MANŽELKA ŠUROVALA KLÁVESNICI A OTOČILA MI PRACOVNÍ COMP. O 180 …. JEŠTĚ JEDNOU DÍK ZA TYHLE ČLÁNKY.

  5. Funguje to aj na Win8 a uz mi macky neobracaju obraz v pravidelnych intervaloch. Je to skvele. Som nadsena. Srdecne dakujem.

  6. Dobrý den,

    velmi děkuji za užitečnou informaci. Když člověk omylem zmáčkne něco a neví co a obraz je najednou k nepoužití je rád za rychlou pomoc.

  7. Dobry den diky za Vase rady stalo se mi prvne v zivote ze jsme si otocil pracovni plochu a byl to sok, mate rady super zpracovany.Diky

  8. Dobrý den, moc díky za rady, podobně jako ostatní komentující jste i mne zachránil ve velice krátkém čase. Ať se daří.

  9. Aniž by chtěla tak nějakou nechtěnou kombinací kláves se mi obrátila plocha “na výšku a na stranu”. Docela jsem začala panikařit, páč jsem netušila, jak to dát zpět. Díkybohu za váš článek, opravdu!!!!!! Když člověk není jak to způsobil, tak je těžké to vracet zpět do původního stavu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *