Poslechněte si živě leteckou komunikaci přes internet

aircraft

Nedávno jsem se zajímal o možnosti poslechu live ATC (air traffic control) přes internet a rád bych se s vámi podělil o několik zajímavých odkazů a zkušeností.

Jak možná víte, běžná letecká komunikace není nijak šifrována. Stačí tedy mít patřičné vybavení a dostatečně silný příjem signálu a můžete si poslechnout, co se takříkajíc děje ve vzduchu. Abyste si nemuseli pořizovat drahé vybavení, je zde možnost poslechu přes internet.

Nadšenci tohoto “sportu” totiž leteckou komunikaci přijímají klasickou cestou a streamují ji přes internet. Sdružují se pak na serverech podobných LiveATC.net. Zajímá-li vás, jaké vybavení je pro realizaci streamování potřeba, přečtete si tento příspěvek. Pro nalezení streamů a poslech živé letecké komunikace přes internet zkuste některý z níže uvedených odkazů. Vše je zpravidla zdarma s tím, že můžete dobrovolně přispět na další rozvoj projektu.

Kromě živých přenosů existují i fóra, kde jsou publikovány nejlepší nahrávky a perličky. Občas mají piloti ve vzduchu i na zemi plné ruce práce, posuďte sami.

Výběr 50 nejlepších streamů z LiveATC
http://www.liveatc.net/topfeeds.php

ATC Monitor Atlanta Airport
http://www.atcmonitor.com/

Stručný průvodce leteckou komunikací
http://www.vacc-cz.org/download/uploads/IFR%20komunikace%20v4%201.pdf

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike.

4 thoughts on “Poslechněte si živě leteckou komunikaci přes internet”

  1. Ahoj Michale, znám lidi, kteří se letadlům věnují mnohem víc, ale tohle téma mě vážně zaujalo. Koho jiného než piloty a operátory řídících věží můžeš legálně “odposlouchávat” při práci?

  2. Jiří Brejcha
    Dá se poslouchat téměř vše já třeba poslouchám autobusáky,na malém letišti. dá se poslouchat vše ale policajti asi ne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *