Nastavení Intel PROSet profilu sítě Eduroam na FEL ČVUT

Jako obvykle i tento semestr řeším, kterak si správně nastavit profil akademické bezdrátové sítě Eduroam. Dost často měním systémy, a tak se není čemu divit. Proto jsem se rozhodl, sepsat tento rychlý tahák pro snadné připojení.

Dříve se používalo různé nastavení pro Dejvice a Karlovo náměstí. Ty časy jsou naštěstí pryč. Vše tedy můžeme spláchnout jedním profilem. Donedávna také nebylo možné používat pro připojení k síti Eduroam utilitu Intel PROSet. Poslední verze PROSetu si již s nastavením sítě rozumí a ti z vás, kteří stejně jako já používají tento nástroj, mají možnost plně využít jeho možností a nemusejí neustále přepínat mezi ním a integrovaným nástrojem Windows Zero Configuration.

Nastavení profilu

  1. V prvé řadě doporučuji upgradovat na poslední verzi PROSetu. Se starší se jednoduše nepřipojíte.
  2. PROSet podporuje import a export profilů (Profily ->Spravovat profily -> Import). Takže si můžete stáhnout tento profil a máte nastavení bez práce. Funguje v Dejvicích i na Karlově náměstí.
  3. Po naimportování si donastavte níže uvedené parametry v následujícím formátu:
    Uživatelské jméno: <username-v-novem-formatu>@fel.cvut.cz
    Doména: nechte prázdné
    Heslo: <vaše eduroam heslo>
    Potvrzení hesla: <vaše eduroam heslo ještě jednou>
  4. Kromě toho potřebujete mít nainstalován certifikát Cesnetu.
  5. Po uložení změn v profilu se můžete připojit.

Pokud najdete v konfiguraci nějakou chybku, dejte mi určitě vědět. Je možné, že  se třeba časem bude měnit nastavení, a tak bude profil neaktuální. Budu rád za vaší zpětnou vazbu.

Odkazy

Nastavení Windows Zero Configuration klienta: http://wiki.eduroam.cz/…winxp
Změna/prvotní nastavení hesla pro přístup do Eduroam: https://udb.feld.cvut.cz/…setlang=cs

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *