Maximální velikost RAM ve Fujitsu Siemens Amilo PRO V3205

Před navýšením operační paměti v notebooku Fujitsu Siemens Amilo PRO V3205 jsem hledal, kterak to vypadá s její maximální velikostí. Tedy tou, kterou je stroj schopen ve zdraví pojmout. Podělím se tedy o výsledky mého bádání tady. Pojďme na věc.

Výrobce v tom má celkem jasno. Maximální možná velikost RAM jsou 2 GB. Konec. Bohužel takové číslo není příliš uspokojivé, pokud jako já občas spouštíte dva a více virtuálních strojů a chcete s nimi rozumně pracovat. Jaký je tedy skutečný strop tohoto notebooku?

Pokusím se uvést jednotlivé konfigurace, které jsem měl možno otestovat. Chování pod Windows XP i pod Vistou bylo totožné.

1.  Celková velikost RAM: 2 GB, Typ pamětí: 2x 1GB SO-DIMM DDR2 533MHz CL4 200pin Kingston, Dual Channel
Funguje naprosto s přehledem bez sebemenších problémů. Využívá Dual Channel. Není co dodat. Doporučuji.

2. Celková velikost RAM: 3 GB, Typ pamětí: 1x 2GB SO-DIMM DDR2 533MHz CL4 200pin Kingston + 1x 1GB SO-DIMM DDR2 533MHz CL4 200pin Kingston, Single Channel
Funguje, ale v aplikacích používajících grafickou kartu zaznamenává problémy. Například TV tuner nebyl schopen  s 3GB RAM zobrazit správný obraz. Mimo to nevyužívá Dual Channel vzhledem k odlišným velikostem paměťových modulů. Tento režim nelze doporučit.

3. Celková velikost RAM: 4 GB, Typ pamětí: 2x 2GB SO-DIMM DDR2 533MHz CL4 200pin Kingston, Dual Channel
BIOS detekuje plné 4 GB, ale při POSTu vypíše pouze cca 3400 MB. Při načítání boot loaderu zmizí obraz a monitor se již nerozsvítí. Systém z disku dále nabíhá a ozve se uvítací melodie opračního systému, stále bez obrazu. Tento režim tedy notebook absolutně nezvládá. Zkoušel jsem různá nastavení BIOSu. Vypnout AHCI a další, ale bez uspokojivého výsledku. Nefunguje.

Konfigurace notebooku:

* Procesor: Intel Core Duo T2350 1.86 GHz
* Velikost cache na CPU: 2048 KB
* Systémová sběrnice (FSB) CPU: 533 MHz
* Původní osazení RAM: 2x 512MB modul
* Počet slotů na RAM: 2 (přístupné ze spodní části)
* Display: 12.1″ TFT WXGA/1280×800 pixelů a technolgií vysokého lesku Crystal View
* Grafika: Intel GMA 950 s 256-bit grafickým jádrem, dynamická video paměť až 128MB, 32-bit barevná hloubka

fs-v3205.JPG

Dovolím si poznamenat, že zásahy do notebooku můžete přijít o záruku. Pokud tak nechcete učinit, je třeba zjistit aktuální postoj Fujitsu Siemens k těmto úpravám. Většinou doporučují nechat si paměť nainstalovat od certifikovaného servisu. Zvažte sami, do jaké míry je to pro Vás schůdné.

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

9 thoughts on “Maximální velikost RAM ve Fujitsu Siemens Amilo PRO V3205”

  1. Jinými slovy výrobce měl zase pravdu?

    Začátek článku se totiž tváří tak, že údaje od výrobce jsou málo a vy dokážete, že jsou podhodnocené. Ale nakonec to tak není..

  2. ad 3) Vubec neni pravdou, ze by notebook s 4GB RAM nenabihal, sam na teto konfiguraci bezim a bez problemu. Cela zrada je v tom ze bios je od verze 1.10 zabugovany a posledni pouzitelna verze je 1.07, kde mj. funguje i suspend to ram bez problemu s touchpadem po probuzeni.

  3. Díky za informaci, přiznám se, že downgradovat BIOS mě nenapadlo:)

    Suspend to RAM ve Windows 7 mi ale s poslední verzí BIOSu funguje naprosto bez chyby.

  4. se 4GB ram sice funguje, bios pise 4096MB, ale pri POST zkontroluje jen 3072MB

    koupil sem do nej core 2 duo a kdyz nabootuju 64bit ubuntu tak /proc/meminfo vidi taky jen 3 giga

    je jedno jestli je tam bios 1.07 nebo 1.10

    skoda, tesil sem se na 4giga :)

  5. Bohužel omezení nevychází z limitu operačního systému, ale ze stroje jako takového. Obávám se tedy, že 4GB nebudou fungovat ani s Windows 7 ať už v 32bitové či 64bitové variantě.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *