BitLocker a další šifrovací technologie HDD prolomeny

Koncem minulého týdne přinesl server Technet.cz velmi žhavou zprávu týkající se technologií šifrování pevného disku BitLocker, která je novou ve Windows Vista a v novém Windows Serveru 2008.

Skupinka studentů z Princetonu publikovala postup, jak získat data ze zašifrovaných disků. Využili k tomu málo známé vlastnosti operačních pamětí. Paměť totiž za určitých podmínek drží data nějaký čas i po vypnutí počítače. Klíče potřebné pro dešifrování disků se dočasně ukládají právě do operační paměti. Těchto dvou vlastností využili a jsou tak údajně schopni prolomit technologie BitLocker, FileVault, TrueCrypt či dm-crypt. Celý postup zachycuje zveřejněný videozáznam a na stránkách tohoto projektu nazvaného “Lest We Remember” najdete detailní materiály.

Abych se přiznal, možná mě více než samotný fakt prolomení mrzí ta věc, jak to chodí na univerzitách u nás a ve světě. Zatímco v Princetonu mohou studenti pracovat na takto zásadních projektech, stav na našich technických vysokých školách je o něco smutnější. Přejme si tedy, ať se našem univerzitám daří co nejlépe a ať jsme schopni konkurovat kolegům studentům ve světě.

 

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=JDaicPIgn9U

Technet článek:
http://technet.idnes.cz/prolomit-lze-jakekoli-sifrovani-disku-staci-zmrazit-pamet-pax-/tec_denik.asp?c=A080221_230606_tec_denik_pka

Webové stránky projektu:
http://citp.princeton.edu/memory/

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *