Jak zakázat komprimaci v Outlook Expressu

Často se v praxi setkávám s klienty, kteří používají Outlook Express pro kompletní správu všech pracovních emailů. Proč ne, je to také poštovní klient, i když… Problém nastavá tehdy pokud mají ve složkách tisíce položek a jsou vyzváni ke spuštění komprimaci zpráv. Po klepnutí na ano se spouští proces komprimace. Pokud je ale uživatel netrpělivý a komprimaci vypne nebo případně nedočkav “sestřelí” proces Outlooku během komprimace, říká si tak o nenávratnou ztrátu pošty. Nepřerušujte tedy za žádnou cenu komprimaci, jsou-li vám vaše data milá.

Pokud potřebujete zakázat výzvu ke komprimaci proveďte následující kroky:

1. V nabídce Start zvolte volbu Spustit.

2. Do políčka vepište “regedit” (bez uvozovek) a potvrďte Enterem.

3. Ve větvi HKEY_CURRENT_USER\Identities\<číslo identity>\Software\Microsoft\Outlook Express\6.0 najděte dword hodnotu “Compact Check Count” a její hodnotu nastavte na “0” (nula bez uvozovek).

Na dalších 100 spuštění Outlooku pak máte klid. Po překročení této hodnoty se komprimace opět začne nabízet. Je tedy potřeba hodnotu v registrech znovu vynulovat a nebo ještě lépe naskriptovat automatickou úpravu registru.

Nástroj na automatické vypnutí komprimace

Jiří Nejedlý napsal šikovný nástroj pro úplné vypnutí komprimace. Provádí kontrolu hodnoty čítače v registrech a jakmile dosáhne hodnoty 11, provede jeho nastavení na nulu. Stručnou dokumentaci najdete v textovém souboru v archivu.

Stažení: Vypni_komprimaci.zip

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

13 thoughts on “Jak zakázat komprimaci v Outlook Expressu”

  1. Chcel by som sa opýtať, či by mi niekto nevedel poradiť ako tuto komprimaciu vypnuť na verzii OE 6.0. Buhužial odkaz mi nepomohol keďže som nie celkom dobrý angličtinár…
    ďakujem

  2. Nejsnažší bude když si jako do složky Po spuštění ve Start menu přidáte .REG soubor, jehož obsah bude:

    REGEDIT4
    [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{…… ID vaší idenity ………}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0]
    “Compact Check Count”=dword:00000000

    Je potřeba tam doplnit ID vaší identity, které zjistíte nástrojem regedit. Pokud se na to necítíte, doporučuji požádat o pomoc počítačový servis či zkušenějšího kolegu.

  3. Měl bych taky takový dotaz ohledně komprimace složek, na jednom PC, kde používám OE na poštu už několik let, tak je to v pohodě, jednou za čas mi nabídne komprimaci, tak ji provedu a OK. Na druhám PC, kde používám OE s převážně IMAP poštou, takže nic důležitého, mi asi před pár dny začal OE nabízet komprimaci složek … problém je v tom, že jsem ho ani neměl puštěný, naběhl PC a po chvilce se mi objevila komprimace, tak jsem ji provedl, po cca minutě mi ji to nabídlo znovu, tak jsem to udělal ještě jednou a potom po minutě zase, tak už jsem ji odmítl a pak ještě asi 5x za během dalších 30 vteřin. Pak byl asi na půl hodiny klid a celé se to opakovalo. Jelikož nemám nic důležitého, tak jsem pustil OE a vymazal všechny poštovní účty. Stejně po spuštění PC mi to v určitých intervalech nabídne asi 10x komprimaci a za půl hodiny zase … co chce komprimovat, když tam není žádný poštovní účet ??? Nic jsem tam neinstaloval a ani nenastavoval … a prakticky to PC používám jen málokdy a ještě k tomu ne na poštu. Nevíte kde by byl problém ?? Nerad bych reinstaloval systém kvůli pitomý poště.

  4. Dobrý Den Výše uvedené návody na zakázání komprimace Outloku mi nepomohly,hodnotu jsem vynuloval a poté vymazal,ale hlášení se objevuje stále. Děkuji za odpověď

  5. Dobrý deň. Automaticku komprimaciu mame uz priešenu pomocou programiku, takze to je ok. Ale stalo sa ze nam predsa len omylom ju raz previedol a teraz sa potrebujem dostat k ulozenej poste. Viem kam to dal, vidim tam jedlotlive dbx subory, ale ako ich natiahnut naspat do outluk expressu tak aby som ich mohol normalne otvarat a citat?? Dakujem Pavol.

  6. Dobrý den,

    možná existuje lepší postup, ale já osobně postupuji v tomto případě takto.

    1) V Outlook Expressu vytvořím novou prázdnou složku. Například “Test”. Tím se automaticky vytvoří nový soubor Test.dbx ve složce úložiště.
    2) Ukončím Outlook Express.
    3) Otevřu úložiště Outlook Expressu obsahující dbx soubory a soubor Test.dbx přepíšu souborem, který chci do Outlooku připojit.
    4) Spustím Outlook Express. Ve složce Test je obsah souboru, který jsem požadoval. Nyní je možné vybrané zprávy přetáhnout pomocí myši do složek, kde si je přejete mít.

  7. Prave dnes jsem si udelal utilitu, kterou staci jednou pustit a mate od komprimace klid. A to i kdyz PC budete jen uspavat a ne vypinat. Utilita bezi jako proces, kterej se pta na pocet spusteni utlouku a jakmile je vyssi nez 10, tak vynuluje citac. Je to udelany vcetne ziskani vaseho ID, takze staci fakt jen exe soubur jednou pustit. Zapise se do registru po spusteni PC a nakopiruje do system32., takze ten exac, ze kteryho to poprve pustite muzete smazat.
    Pokud by mel nekdo zajem, napiste na jarex@jarex.cz a ja vam to poslu.

  8. Dobrý den, zkoušel jsem váš typ na zrušení komprimace :

    REGEDIT4
    [HKEY_CURRENT_USER\Identities\{…… ID vaší idenity ………}\Software\Microsoft\Outlook Express\5.0]
    „Compact Check Count“=dword:00000000

    zadal jsem číslo identity i číslo verze Outlooku,
    ale nulování položky se neprojevilo.
    Netušíte, kde by byla chybička?
    Díky Petr

  9. Dobrý den,

    bohužel netuším. Postup je již mnoha uživateli vyzkoušen a zaručeně funguje. Zkuste zavolat do příštího Ask Jirka a můžeme to probrat.

  10. Dobrý den. Utilita Vypni.exe funguje výborně, instaluji ji všem klientům, kteří ještě používají outlook express, mám ale takový problém, AVG vidí instalátor jako trojský kůň a po proskenování na virustotal.com má utilita skóre 17/46 (tedy 17 enginů ji vidí jako vir). Domnívám se správně, že výsledek je “false pozitive” a utilita je bezpečná, ale obsahuje část kódu podobnou trojskému koni?

  11. exe utilitka fajn, akorat by to nemusela strkat natvrdo do C:\WINDOWS\SYSTEM32 ale do skutecneho %windir%\system32 (xpcka mam na virtulau a na jine jednotce, na c: mam jiny system, takze to nechodilo, hlaska chybna dll). Ale diky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *