Instalace Windows XP na SATA disk či RAID bez diskety

Výrobci základních desek začínají hojně na svých nových deskách implementovat SATA řadiče. Nejčastěji se poslední dobou setkávám hlavně s Intel Matrix Storage. Řada základních desek nabízí také funkcionalitu RAID. Problém s těmito novými SATA a RAID řadiči nastává ve chvíli, kdy na počítač instalujete Windows XP, případně Windows Server 2003. Pro SATA řadič je potřeba AHCI ovladač a pro RAID kontrolér je tomu obdobně. Nepřítomnost tohoto ovladače se projeví tak, že instalátor Windows nenajde v počítači žádný pevný disk, kam by bylo možné systém nainstalovat. Windows XP v sobě tyto ovladače nemají zakomponovány, protože se všechna výše zmiňovaná zařízení objevila teprve nedávno. Nabízí se hned několik řešení, jak tuto ošemetnou situaci vyřešit. Pojďme si je přiblížit.

Pokud se pustíte do práce s programem nLite, mohl by vás zajímat i článek Jak zaintegrovat Service Pack 3 přímo do instalačního CD Windows XP?.

Pokud máte v PC disketovou mechaniku, postup je přibližně následující.

  1. Po nastartování PC z instalačního CD Windows XP, se zobrazí výzva k stisku klávesy F6. Stiskněte ji.
  2. Systém vás zanedlouho vyzve k vložení diskety s ovladači k diskovému řadiči do floppy mechaniky.
  3. Ovladače se nainstalují a instalace pokračuje úspěšně dále.

V případě, že disketovou mechaniku nemáte a chcete si zachovat podporu nových funkcí SATA/AHCI, řiďte se těchto kroků.

  1. Stáhněte si program nLite a při ruce mějte originální instalační CD Windows XP.
  2. Pomocí nLite zkopírujete obsah instalačního CD na pevný disk počítače.
  3. Naimportujete do instalace Windows pomocí nLite váš AHCI či RAID ovladač, který jste obrželi od výrobce. V případě, že ho nemáte, naleznete ho většinou na webu výrobce počítače v sekci Support či Download.
  4. Proveďte import ovladače za pomoci nLite do nově vytvářeného CD Windows.
  5. nLitem vypalte upravené instalační CD Windows na prázdné médium. Tím získáte bootovací instalační CD Windows, obsahující kýžený ovladač.
  6. Z upraveného CD nabootujete a instalace běží standardně, tak jak ji znáte, s tím rozdílem, že ovladače automaticky nainstaluje. Pokud si takto připravený disk schováte, při příští přeinstalaci systému si ušetříte celý tento postup.

Pokud se nechcete zabývat žádnými složitostmi a jednoduše řečeno chcete s počítačem začít okamžitě pracovat, zvolte tuto cestu.

  1. Vstupte do BIOSu vašeho PC.
  2. Změňte položku “SATA Native Mode” z hodnoty Enabled na Disabled. Tím vypnete některé pokročilé funkce řadiče, které ovšem nebrání instalaci Windows a normálnímu používání PC.
  3. Nastartujte instalaci Windows XP z CD. Ta proběhne bez dožadování se ovladačů a vy se po jejím dokončení můžete věnovat své práci.

Z vašich ohlasů jsem zjistil, že na některých počítačích způsobuje vypnutí nativního módu pomalejší diskové operace. Většinou je ale snížení výkonu zanedbatelné. Pokud by vám přišlo například kopírování z disku pomalé, může být teoreticky problém tady.

Nejběžnější ovladač

Nedaří-li se vám najít ovladače k vašemu SATA řadiči na stránkách výrobce, můžete vyzkoušet použít tento nejrozšířenější ovladač označovaný jako Intel Matrix Storage Manager. Ten buď zaintegrujte do instalačního CD dle výše popsaného postupu nebo ho nechte na disketě a při instalaci ho pomocí klávesy F6 dejte k dispozici instalátoru Windows.

Další informace na toto téma

http://www.adminxp.cz/windowsxp/index.php?aid=234
http://www.nliteos.com
http://news.softpedia.com/news/Install-Windows-XP-On-SATA-Without-a-Floppy-F6-47807.shtml
http://www.mysuperpc.com/build/pc_sata_install_windows_operating_system.shtml
http://www.intel.com/support/chipsets/imst/sb/CS-020825.htm

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

303 thoughts on “Instalace Windows XP na SATA disk či RAID bez diskety”

  1. Dobrý den, Chcel by som spojazdniť dual boot WindowsXP a Windows7 na notebook HP Probook 4330s, ele nemôžem nájť ovládače pre sata disky do win XP.Potreboval by som radu kde ich možno zohnať. Poprosil by som o link. Alebo možno použiť nejaké iné ovladače? Ďakujem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *