Synergy – ovládněte více PC jednou klavesnicí a myší

SynergyTato geniální freewarová utilitka se mi natolik zalíbila, že o ní prostě nemůžu nenapsat. Poprvé jsem zmínku o tomto malém pomocníkovi zaslechl v nějakém MS videu z Redmontu. Vstřebával jsem, co je nového ve Windows Serveru a náhle se prezentující človíček otočil se svou bezdrátovou myší k jinému počítači na druhém konci stolu a zvesela s ní pracoval i na něm. To už mi nedalo a pídil jsem se, v čem je fígl. A odpověď? Synergy.

Funguje to tak, že máte dejme tomu stolní PC1 s 20″ LCD panelem a hned vedle něj PC2 (nebo klidně iMac, notebook,…) s 19″. Na prvním produkčním PC pracujete a na druhém jen vyřizujete poštu, komunikujete se světem a posloucháte své oblíbené rádio. Vše vám “pěkně” sedí na jednom pracovním stole. Počítejte se mnou: 2x PC, 2x LCD, 2x klávesnice, 2x myš. Budete-li chtít sofistikovanější řešení pravděpodobně si koupíte KVM přepínač pro dva počítače a pak vám bude stačit jen jedna klávesnice a jedna myš. Stále se ale musíte ručně přepínat mezi PC1 a PC2 na KVM přepínači – podle toho na kterém zrovna chcete myš a klávesnici používat. No dobrá. Nějaký čas to vydržíte, ale pak vám začne vrtat hlavou. Proč si nepořídit něco, co automaticky rozpozná, že chci používat klávesnici a myš na PC1 nebo PC2 a zařídí to všechno za mě? A jsme tu zase odpověď je stejná jako v prvním odstavci. Synergy to zařídí.

Tak a teď přímo k věci. Synergy je malá síťová TCP/IP utilitka, kterou nainstalujete na PC1 i PC2. K PC1 připojíte klávesnici a myš a nastavíte ho jako server. PC2 naopak nastavíte jako klienta, s tím, aby se připojoval k PC1 a používal jeho vstupní zařízení. Nastavíte, že PC1 je na stole umístěn vlevo od PC2. Přepínání mezi aktivním počítačem řídíte jednoduše myší. Dopíši text ve Wordu na PC1 a posunu kurzor myši doprava, až mi přeskočí na monitor PC2. V tom okamžiku se aktivuje i klávesnice a vstupy z klávesnice a pohyb myši se přenáší do PC2! Jednoduše, rychle a hlavně instuitivně.

Požadavky:

– počítače musejí být oba ve stejné síti
– operační systém Mac OS X, Windows 95-XP, Unix
– takto propojené počítače mohou být třeba tři (levý LCD displej,
  prostřední a pravý – kurzorem myši se mezi nimi zleva doprava pohybujete)

Download:

http://synergy2.sourceforge.net/

Published by

Jiri Brejcha

Jiri is passionate about mobility ranging from Wi-Fi to folding bikes;-) He is a Wi-Fi Technical Solutions Architect at Cisco UK, proud member of the Cisco Live Network Operations Center deployment team, and WLAN Pi development team. If he is not working, he is most likely riding his Brompton bike. All opinions are my own, not Cisco's.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *